Zgodbe

Drugačne so, bati se jih pa ni treba

Katja Božič
2. 5. 2022, 22.51
Posodobljeno: 4. 5. 2022, 22.57
Deli članek:

V zadnjem mesecu je mnogo Slovencev že dobilo nove biometrične elektronske osebne izkaznice, ki so pri nas novost, medtem ko jo druge evropske države uporabljajo že vrsto let in je uporabnikom njihova uporaba znana. Za nas je to torej nekaj novega, sprememb pa nas je vedno malo strah. Ker marsičesa ne razumemo, smo nezaupljivi, bojimo se možnosti zlorabe naših podatkov in da bodo nekatere naše osebne zadeve (od konca leta dalje bomo novo osebno izkaznico lahko uporabljali tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja) na očeh tistim, ki jih to niti najmanj ne zadeva. Zato smo za podrobnejšo razlago o uporabi nove izkaznice zaprosili pristojne na Ministrstvu za notranje zadeve in na Ministrstvu za javno upravo.

osebni arhiv
Po štiriindvajsetih letih imamo nove osebne izkaznice.

Po skoraj štiriindvajsetih letih smo torej dobili novo osebno izkaznico, ki je precej drugačna od dosedanje – po videzu in tudi po možnostih uporabe. Na njej je čip, na katerem so zapisani podatki, ki so tudi sicer vidno zapisani na obrazcu izkaznice, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa v biometrični obliki, ki jih odvzamejo državljanom po dopolnjenem dvanajstem letu starosti.

Prstne odtise po uporabi izbrišejo Če se vam morda zaustavi že pri biometriji, smo na Wikipedii našli podatek, da je biometrija proces zbiranja, proučevanja in shranjevanja podatkov o posameznikovih fizičnih lastnostih za identifikacijo. Uporabljajo jo tako v državni administraciji kot v zasebnih podjetjih. Najbolj popularne oblike biometrije so skeniranje očesne mrežnice, očesne šarenice, prstni odtisi, prstni odtisi DNA, prepoznava glasu, prepoznava obrazov na fotografijah in videoposnetkih. Zakon o osebni izkaznici določa, da se prstna odtisa, odvzeta ob vlogi, v evidenci osebnih izkaznic ne shranita in ne uporabljata v druge namene. Ko dobite osebno izkaznico, ju izbrišejo! Ali so prstni odtisi zapisani na čipu osebne izkaznice, ki jo ima pri sebi posameznik, res njegovi, pa lahko preverjajo izključno ob prehodu meje, pravijo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Vse na enem mestu Nova osebna izkaznica bo obenem tudi elektronska – na enem dokumentu bo torej vse potrebno za našo identifikacijo v fizičnem in tudi elektronskem svetu. Čip na njej vsebuje kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dva načina elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti (kar seveda ne bodo potrebovali otroci do dopolnjenega dvanajstega leta starosti). Mnenja smo, da je ta način uporabe še mnogim nejasen, zato bo verjetno treba še kar nekaj časa, da ga bomo usvojili, pravijo na Ministrstvu za javno upravo. Da bomo elektronske zmogljivosti izkaznice sploh lahko uporabljali, si bomo morali v začetni fazi na osebni računalnik naložiti ustrezno namensko programsko opremo, zraven pa uporabljati še čitalnik pametnih kartic, v katerega bomo vstavil osebno izkaznico. Programska oprema, pravijo, bo na voljo predvidoma prihodnji mesec. Še v tem letu pa bo na voljo tudi aplikacija za pametne telefone, ki bo nadomestila čitalnik pametnih kartic. Preko osebnega računalnika, pametnega telefona ali tablice boste tako na primer v spletnem portalu državne uprave izbrali prijavo z osebno izkaznico s pomočjo recimo mobilne aplikacije ter upoštevali navodila mobilne aplikacije – torej, da boste prislonili osebno izkaznico in po potrebi vpisali uporabniško geslo, nato pa boste prijavljeni v spletno storitev nadaljevali uporabo. 

Več v reviji Jana, 3.5.2022

osebni arhiv
Vse na enem mestu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste