Zgodbe

Hoteli Orban

Primož Cirman
8. 2. 2022, 19.35
Posodobljeno: 8. 2. 2022, 19.45
Deli članek:

Istvan Tiborcz je ime, ki vam verjetno ne pomeni veliko. Gre za madžarskega poslovneža, ki se ukvarja z velikimi nepremičninskimi projekti, gradbenimi posli in bančništvom. Najraje ima hotele. Čeprav šteje komaj 34 let, je vreden več deset milijonov evrov. V življenju ima veliko srečo, saj običajno zmaguje na razpisih za javna naročila in evropski denar. Zagotovo tudi zato, pravijo v Budimpešti, ker je Istvan Tiborcz soprog Rahel Orban, najstarejše hčere predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.

Revija Jana
Po ugodni ceni imajo Madžari na pladnju slovenske turistične bisere.

Na dvoru novodobnega madžarskega kralja je njegov zet eden najvplivnejših igralcev. To v zadnjih dneh spoznavamo tudi v Sloveniji. Do Istvana Tiborcza namreč vodijo vse povezave pri načrtovanem 400 milijonov evrov vrednem madžarskem prevzemu Save. Gre za največjo domačo turistično skupino, ki ima v lasti približno 2000 hotelskih sob na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah. Prištejemo jim lahko še hotele v Portorožu, laško Thermano in prestižna zemljišča v Izoli, na katerih bodo ladjedelnico in nekdanjo tovarno za predelavo rib čez nekaj let zamenjali elitni turistični kompleksi. Vse to želijo kupiti skladi z Madžarske.

Novodobni Orbanovi eliti, tej združbi njegovih prijateljev iz otroških dni, ki so danes oligarhi, se mudi. Vedo, da imajo pred sabo zgodovinsko priložnost. Po ugodni ceni imajo na pladnju slovenske turistične bisere.

Ovir za to praktično ni več. Sava ima trenutno dva velika lastnika: ameriški finančni sklad, ki si jo želi z dobičkom prodati, in slovensko državo, ki jo vodi najtesnejši Orbanov politični zaveznik. Fantom iz Budimpešte se mudi, saj želijo posel »zapreti« še pred aprilskimi volitvami. Slovenska država bi lahko prodajo Madžarom zaustavila tako, da bi od Američanov sama odkupila slabo polovico Save. A za to idejo celo minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, nekoč največji zagovornik državnega turizma, ne navija več. Pravila v tej vladi so jasna. Kadar gre za Madžare, odloča šef. In nihče drug.

Zagovorniki »prostega trga« pravijo, da ni pomembno, kdo je lastnik največjih hotelov, saj jih – drugače kot kakšno tovarno - ne bo mogoče preseliti iz Slovenije. Toda v resnici sploh ne gre za hotele, ampak za precej več. Gre za vprašanje razvojnega modela naše države, v katerem ima pomembno vlogo tudi turizem. Slovenija nikoli ne bo meka za množični turizem, »disneyland« za turiste iz Azije ali tovarna zabave za britansko mladino. A ima veliko stvari, ki jih drugi nimajo. Kot zelena oaza bi lahko gostom ponujala vrhunsko storitev, čisto naravo, vodo in zrak, zdravilišča, rekreacijo ter odlično kulinariko. V globalnem svetu, polnem hrupa in histerije, bi lahko tržila tisto, kar ljudje najtežje najdejo – mir in počitek. 

To je mogoče le z lastnikom, ki bo vlagal v hotele in upošteval njihovo povezanost z lokalnim okoljem. Interes nepremičninskih in finančnih skladov, ki prihajajo z Madžarske, je drugačen – v čim krajšem času ustvariti čim več dobička, ki bi ga unovčili ob prodaji. »Vlagatelji« iz Budimpešte prihajajo sem le zato, da bodo hotele čez nekaj časa preprodali. Verjetno kateri od globalnih verig. Ne zanima jih razvoj panoge. Če ne verjamete, vprašajte v Termah Lendava, kjer štejejo tretje leto v lasti Madžarov, ki so v tem času odpustili vse zaposlene. Za državo je zato ceneje, če hotele prevzame sama, jih da v upravljanje kateri od verig z zvenečim imenom in šele nato po potrebi proda.

Da so zdaj med kupci Save ljudje, povezani z družino šefa sosednje države, je lep simbol časa, ki ga živimo. Če je Slovenija ob osamosvojitvi želela postati druga Švica, danes postaja druga Madžarska. V dobesednem pomenu. Kapital, ki prihaja iz naše vzhodne sosede, osvaja bančništvo, energetiko, turizem, storitveni sektor in medije. Ob intenzivnem političnem in obveščevalnem bratenju med Ljubljano in Budimpešto se Slovenija spreminja v ploščo za monopoli, za katero sedijo kronski zet in njegovi prijatelji. In se igrajo s hoteli.

Revija Jana št. 6, 8.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov