Zgodbe

Bog je najprej sebi belo haljo ustvaril

Jelka Sežun
7. 2. 2022, 23.09
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 23.49
Deli članek:

Na družbenih omrežjih kroži šala – ali pa morda izsek iz resničnega pogovora, kdo bi vedel: Šef, primanjkuje nam medicinskih sester, kaj bomo? Dvignimo plače zdravnikom, odvrne šef. Takle mamo.

Shutterstock
...

Nekoč so bili sodelavci in so se za svoje pravice borili z ramo ob rami. Zdravniki in medicinske sestre. Sodelavci so še vedno, borijo se pa vsak zase. Ne enako uspešno – ste že kdaj srečali premožno medicinsko sestro? Zdravnika pa najbrž že.

Težko uresničljiva pravica. Kadar medicinske sestre sprašujem, zakaj pristajajo na nizke plače in preobremenjenost, zakaj, za božjo voljo, že enkrat ne stavkajo, mencajo in nočejo govoriti – če pa že, vse povejo enako: ker ne moremo pustiti bolnikov. Zgovornejša je bila upokojena medicinska sestra leta 2019: »Medicinske sestre tudi stavkamo, večkrat smo stavkale in kaj malega tudi dosegle. Ni preprosto spraviti ljudi na cesto ali stavkati v službi in gledati, kako te bolniki potrebujejo. Imamo sicer do tega pravico, težje jo je uresničiti. Najuspešnejše stavkovno obdobje je bilo, ko smo stavkali vsi člani zdravstvenega tima skupaj, potem so šli zdravniki v svoj sindikat, ki se krčevito bori samo zanje. Spremljamo ta groba izsiljevanja. Z grožnjami marsikaj dosežejo. Vsi drugi, brez katerih ni zdravstvene oskrbe (kako naj kirurg operira, če bolnika nima kdo negovati, tudi ne v intenzivni enoti?), jih ne zanimajo.«

Medicinske sestre so zadnjič (opozorilno) stavkale leta 2018. Celi dve uri.

Mi tudi! Lani je medicinskim sestram – po letih vztrajnega opozarjanja, da jih je premalo in jih bo zdaj zdaj še manj, ker jih je veliko pred upokojitvijo, mnoge pa bežijo v druge poklice, in nežnega moledovanja, naj jim že vendar kdo od odločevalcev prisluhne – končno prekipelo. In so v večmesečnih pogajanjih z vlado dosegle, da so jim po novembra končanih pogajanjih vendarle zvišali plače – tistim v bolnišnicah za od tri do šest razredov, onim v socialnem varstvu za štiri. Okrog 35.000 ljudem, osemdesetim odstotkom vseh zaposlenih v zdravstvenih poklicih, so se, čeprav v različnih odstotkih, torej plače povišale. Dogovorili so se tudi, da se bodo o nerešenih zadevah in plačah, ki se še niso dvignile – povišanje ni doseglo vseh – pogovarjali naprej, pogovori naj bi se začeli najpozneje do 15. januarja.

So potem vsi skupaj prijateljsko odjahali v sončni zahod? Ne, še malo ne. Zdravniki so rekli, da je povišanje porušilo plačna razmerja. In zahtevali več. Zase. Če morda niste razumeli tiste grenke šale iz uvoda.

Več v Jani št. 6, 8.2.2022 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov