Zgodbe

Kraljevske privilegije zamenjam za ljubezen

Jelka Sežun
2. 11. 2021, 23.00
Deli članek:

Takih ovir na poti do ljubezni (in sreče, upajmo) si še v najbolj krutih pravljicah niso znali izmisliti – predstavljajte si, najdeš ljubezen svojega življenja, se zaročiš, potem tabloidi izbrskajo finančni škandal, ki ga je domnevno zakuhala ženinova mati, zaradi česar se napovedana poroka vse bolj odmika, stres in splošno gorje pa ti povzročita hude zdravstvene težave. Ko štiri leta po zaroki vendarle prideš pred matičarja, zunaj ljudje, ki te sploh ne poznajo, ogorčeno protestirajo proti tvoji poroki. Ni se zgodilo v pozabljeni zgodbi bratov Grimm kakšni izmišljeni princesi, temveč čisto zares čisto pravi princesi na japonskem dvoru. Le da zdaj ni več princesa.

reuters
Poročne fotografije nista pokazala, tale je s tiskovne konference po poroki.

Pravijo jima »japonska Meghan in Harry«, toda to, kar se je zgodilo nečakinji japonskega cesarja, princesi Mako, in njenemu zaročencu Keu Komuri, daleč presega vse, kar sta doživela britanski princ in njegova ameriška žena. Bosta pa Mako, zdaj že bivša princesa, in njen mož tudi uprizorila svojo verzijo Megxita, zapustila bosta neprijazno Japonsko in se preselila v New York, kjer ima Kei Komura, obetaven odvetnik, službo v prestižni odvetniški pisarni.

Adijo, dežela strupenih tabloidov. Ljubezen je zmagala.

Samo eno življenje: tole je bil glavni greh prikupne princese Mako: zaljubila se je v navadnega človeka, svojega kolega na univerzi, ki ga je spoznala leta 2012. V povsem nemodrokrvnega fanta skromnega rodu. Ona, princesa, nečakinja cesarja Naruhita! Leta 2017 sta se zaročila, naslednje leto naj bi se poročila. A so se japonski tabloidi grdo znašali nad parom: neutrudno so kopali po preteklosti zaročenčeve družine. Leta in leta. Obesili so njihova čreva na plot, tako rekoč. In so nekaj našli: bodoča princesina tašča si je od svojega partnerja izprosila posojilo, ki mu ga potem ni nikoli vrnila. Denar je menda deloma porabila za sinovo šolanje v ZDA. A tabloidi škandala pravzaprav niso zares potrebovali, saj so si ga lahko kadarkoli sami izmislili – kot na primer nedavno, ko se je ženin iz ZDA vrnil domov in je imel lase spete v čop. Si mislite? Predrznež je šel in nosil en tak lušten konjski repek. Japonski moški ne nosijo čopkov, pa konec. Komuro so neprizanesljivo kritizirali v časopisih in v družabnih medijih.

Princesa je sčasoma od hudega zbolela, telesno in duševno, uradna diagnoza je posttravmatska stresna motnja. Poroko so pa kar odlagali in prelagali, čeprav seveda uradni razlog za to ni bil nikoli finančni škandal ženinove matere. Ah, kje pa!

Ampak prejšnji torek se je tridesetletna princesa Mako zjutraj poslovila od mlajše sestre in brata, pa staršev, princa Akišina in princese Kiko, in se odpeljala na matični urad. Po osmih letih ljubezni. Namesto novembra 2018 šele 26. oktobra 2021. Končno. Zunaj so v nekem parku ljudje z napisi in transparenti protestirali proti njeni poroki. Princesa in navaden smrtnik? Nezaslišano.

Na tiskovni konferenci se je potem princesa v precej dolgočasni in nič kaj svečani svetlomodri oblekici – v resnici pravzaprav bivša princesa, s poroko je izgubila kraljevski status – opravičila: »Zelo mi je žal za vse neprijetnosti, ki sem jih povzročila. Hvaležna sem tistim, ki me vztrajno podpirajo. Zame je Kei nepogrešljiv, poroka je bila za naju nujen korak, da zaščitiva svoje srce.« Ženin, zdaj že spodobno postrižen in brez čopka, je pa rekel: »Mako ljubim. Samo eno življenje imamo in jaz bi rad, da ga preživimo s človekom, ki ga ljubimo.«

In kaj lahko še rečeš na to? Amen.

Zdaj pa samo še odjezdiva v sončni zahod. In to je bilo to. Na videz preprosto, ampak v resnici je poroka princese in njenega nemodrokrvnega izbranca za seboj potegnila marsikaj. Ona je zato, ker ženin ni plemiškega rodu, izgubila status princese. No, če bi bila moški, se ji to ne bi zgodilo. Japonskim princem, ki se poročijo z neplemkinjami, se ne zgodi nič. Japonskim princesam pač.

Se je pa zato Mako sama odpovedala vsem slavnostnim obredom ob dvorni poroki – tudi običajnega predporočnega srečanja para s cesarjem ni bilo. Zavrnila je kraljevsko odpravnino 150 milijonov jenov (1,14 milijona evrov), ki ji pripada. In postala prva ženska na cesarskem dvoru, ki je zavrnila oboje.

Če je bil to njen način, da pokaže sredinec mizoginim in preživelim običajem dvora in družbe, potem hura zanjo.

 Več v reviji Zarja Jana št. 44, 2.11,2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov