Ljudje

Gologlava prihodnost (4)

Katarina Keček
2. 11. 2021, 22.00
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 00.19
Deli članek:

zarja jana
»Gospa Keček, vaši izvidi kažejo, da imate malignega raka in bo treba odstraniti dojko.«

Ob petih zjutraj sem že pokonci. Zadnja leta sem vedno bolj zgodnja. Navadila sem se in super se počutim, ko lahko začnem dan sama s sabo, v miru. Slišala sem za indijansko legendo, ki pravi, da moramo biti ljudje zjutraj, ko vstanemo, vsaj eno uro v tišini. Da se duhovi, torej nočne misli in sanje, ki ponoči vladajo našemu svetu, v miru poslovijo. Drugače jih s sabo vlečemo ves dan.  

Okoli šeste ure zjutraj pijem kavo in pišem na računalnik, ko pozvoni telefon. Na ekranu piše dr. Erik Brecelj. Ojoj. Upam, da me ne bo nadrl, ker sem ga nadlegovala sredi noči.

Dvignem telefon, trema me čisto ohromi, na drugi strani res slišim glas doktorja Breclja, ki ga poznam samo s televizije: »Pozdravljena, sem dobil vaše sporočilo. Kdaj imate zmenjeno z onkologom?« »Eee … v sredo,« rečem. »Ampak, doktor Brecelj, meni so samo po telefonu povedali, da imam raka in da mi bodo odstranili dojko. Mene je to čisto šokiralo. Ni druge variante kot rezanje, ali kaj?« »Poznam vaš primer,« odgovori miren glas na drugi strani. »Sem bil ravno na konziliju, ko smo obravnavali vašo diagnozo, zato slučajno vem podrobnosti. Ne gre drugače. Vaša tumorja sta maligna, eden je intenziven, žal.« Nič ne rečem. Življenje se pred mojimi očmi sesuva kot peščeni grad na plaži, ki ga nenadoma in močno zalije močan morski val. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Ostanem brez besed, a v moji glavi na stotine vprašanj kriči in zahteva takojšnji odgovor. Brecelj nadaljuje mirno, kot bi se ne pogovarjala o mojem raku, temveč o tem, kakšno bo vreme za vikend: »Pokličite Onkološki inštitut in povejte tam, da ste se z mano zmenili, naj vam dajo termin za mojo ambulanto.« Naenkrat se kamen, velik kot severna Triglavska stena, z gromozanskim hrupom odvali z mojega srca in se v prah raztrešči pri mojih nogah. V upanju, da ni slišal mojega glasnega vzdiha olajšanja, se mu zahvalim iz srca, ne zato, ker me je sprejel v svojo ambulanto, temveč zato, ker je bilo prvo, kar je ta človek naredil, ko je zjutraj vstal, to, da je poklical neznano in prestrašeno pacientko ter jo potolažil. V trenutku sem vedela, da mu lahko zaupam svoje življenje in da je bilo to moje nočno ihtavo sporočilo v bistvu pravilna poteza. Redko se, včasih pa, tudi moja impulzivnost vendarle obrestuje.

Naslednji dan se znova odpravim na Onkološki institut. Čeprav je popoldanska ura, je klinika še vedno polna. Večinoma ženske, mnoge so z ruto na glavi. Oh, to tudi mene čaka, pomislim. Lasje mi bodo odpadli. Moji lepi dolgi lasje. Spet nova življenjska klofuta.

Več v reviji Zarja Jana št. 44, 2.11.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov