Zgodbe

Ne odlašajte z obiskom zdravnika!

Neva Železnik
25. 10. 2021, 22.16
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 22.28
Deli članek:

Obdobje od trenutka, ko ženska izve, da ima raka dojk, pa do takrat, ko se zdravljenje začne, je navadno najtežje. V dneh ali tednih, ko ne ve, kako se bo vse odvijalo, je najbolj ranljiva, nesrečna, obupana, prestrašena in osamljena, včasih tudi panična. Takrat se mora, največkrat čisto sama, soočiti s svojo boleznijo in tudi s svojo minljivostjo.

zarja jana
Rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk

Mlajša ko je, težje je. Psihološke pomoči v javnem zdravstvu pa je veliko premalo! Zato ni čudno, da so številne bolnice, pri katerih rak poseže v samo središče njihove ženskosti, v hudi stiski. Tudi zato, ker morajo same najti pravi trenutek in način, da o bolezni spregovorijo s svojimi domačimi. Ni redko, da potem one tolažijo moža in otroke. Nato morajo o tem, da jih nekaj časa ne bo v službi, povedati še na delovnem mestu, pa staršem, če jih še imajo, prijateljem itd. Ni čudno, da mnoge pravijo, da se jim takrat sesuje svet.  

Pa vendar: ob rožnatem oktobru, mednarodnem mescu ozaveščanja o raku dojk, začnimo pozitivno. S preventivo oziroma z načinom življenja, ki preprečuje, da bi zboleli. Kako? »Tisti, ki so vsak dan telesno dejavni, imajo normalno telesno težo, se zdravo prehranjujejo (ne uživajo premastne, presladke in preveč hrane ter pojedo okoli pol kilograma zelenjave ali sadja na dan), ki ne kadijo, ne pretiravajo z alkoholom, imajo manjše tveganje, da bodo zboleli za rakom dojk,« začne dr. Simona Borštnar, dr. med., specialistka interne medicine in interne onkologije, ki dela v sektorju internistične onkologije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Je ena najbolj požrtvovalnih, strokovnih in med bolnicami zelo priljubljenih zdravnic.

Poudari, da omenjeni ukrepi ne ščitijo le pred rakom dojk, temveč tudi pred drugimi raki, npr. prebavnega trakta (debelo črevo in danka, želodec, žolčnik), prostate, pa tudi pred kroničnimi boleznimi, kot sta, denimo, visok holesterol in krvni tlak, pred sladkorno boleznijo itd.

Kako nastane rak. »Nastanek raka dojk kot tudi drugih vrst raka je zapleten in dolgotrajen proces. Gre za kopičenje napak (okvar, mutacij) na genih. V nekem trenutku, ko je kombinacija napak ravno prava, se celica spremeni v rakasto (maligno) in ni več normalna. Za normalne celice je značilno, da ostajajo na mestu, kjer so zrasle, da nekaj časa živijo, nato propadejo in jih nadomestijo nove. Rakaste celice pa taki kontroli uidejo ter se začno nebrzdano razmnoževati in kopičiti. Tako nastane tumor, bula oziroma zatrdlina. Postopoma lahko maligne celice prodrejo tudi v mezgovnice in žile ter po limfnem in krvnem obtoku v različne organe, kjer lahko nastanejo novi tumorji (zasevki, metastaze).«

Številke. Sicer pa za rakom dojk v Sloveniji vsako leto na novo zboli že več okoli 1500 žensk. Malo več kot štiri na dan. Med njimi so tudi zelo mlade bolnice (okoli dva odstotka jih je mlajših od 35 let), en odstotek pa je moških. »Število na novo zbolelih še vedno raste, za okoli dva odstotka na leto. Razveseljivo pa je, da je čedalje več rakov dojk, kar 56 odstotkov, ozdravljivih, sploh če so odkriti dovolj zgodaj.« Poudari, da ima zaslugo za to tudi državni presejalni program DORA, ki je namenjen prav zgodnjemu odkrivanju raka na dojkah.

Večina žensk sicer  zatipa zatrdlino ali opazi drugo spremembo na dojki sama, in sicer med mesečnim samopregledovanjem ali po naključju. Vendar s potjo k zdravniku pogosto predolgo odlašajo. »Pri tretjini bolnic je bolezen že razširjena na področne bezgavke, pri slabi desetini pa so ob diagnozi že prisotni oddaljeni zasevki. Takrat je zdravljenje zahtevnejše, težje in daljše, uspešnost pa slabša. Tudi zato za rakom dojk še vedno v povprečju umre več kot ena Slovenka na dan – več kot štiristo na leto.«

Svetuje, da nobena ženska ne odlaša z obiskom zdravnika, če, prvič, zatrdlino ob vsakem pregledu zatipa na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijo; drugič, opazi izcedek iz ene ali obeh bradavic; tretjič, je prsna bradavica ali koža uvlečena; četrtič, opazi, da je koža dojk rdeča in podobna pomarančni lupini.

Katere skupine žensk so najbolj ogrožene? »Ogrožene smo vse, že zato, ker smo se rodile kot ženske. Delimo se (zelo v grobem) v tri skupine: z veliko, zmerno in običajno ogroženostjo za rakom dojk. Najbolj ogrožene so nosilke okvarjenega (mutiranega) gena BRCA 1 in 2. Pri teh je kar do 85-odstotna verjetnost, da bodo v življenju zbolele za rakom dojk. Med vsemi bolnicami z rakom dojk je od pet do deset odstotkov nosilk tega okvarjenega gena.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 43, 25.10. 2021

zarja jana
dr. Simona Borštnar, dr. med., specialistka interne medicine in interne onkologije, ki dela v sektorju internistične onkologije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov