Zgodbe

Kaj bomo jedli čez 50 let?

Marija Šelek
20. 9. 2021, 22.00
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 23.58
Deli članek:

Medtem ko se ob podobah ljudi z Madagaskarja, ki umirajo od lakote, jedo surove liste, kaktus in kobilice, tresem od sramu in obupa, se na drugi strani s preveč napolnjenimi želodci pogovarjamo o hrani, ki »raste« v laboratorijih. Bo vsaj ta odrešitev? Za zdaj verjetno bolj obet zaslužkov v prihodnosti, saj so se investicije v prehranske inovacije strmo povzpele. Saj veste: tisti, ki bo nadzoroval hrano, bo vladal svetu. Kako bomo v prihodnosti nahranili deset milijard ljudi, ne da bi še bolj uničili planet? Tudi o tem so razpravljali na konferenci o prihodnosti hrane v okviru 60. obletnice Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Shutterstock
Meso iz laboratorija ali z bližnje kmetije?

Britanska znanstvenica, raziskovalka prihodnosti hrane dr. Alexandra Sexton, ki se med drugim ukvarja z visoko tehnološkimi alternativami mesnih in mlečnih izdelkov, meni, da je prav razvoj inovativnih prehranskih tehnologij nujen za trajnostno proizvodnjo hrane. Opozarja, da ne smemo zgolj zmanjšati živinoreje in predelave mesa, temveč ju zamenjati – v dobrobit tako okolja kot živali.
Churchill je že leta 1931 o prihodnosti hrane dejal, da bomo ubežali absurdu vzreje celega piščanca (ko pa nato pojemo zgolj prsi ali krila) tako, da bomo vzgojili te dele samostojno s pomočjo primernega sredstva. Ko je leta 2013 Bill Gates izjavil, da je hrana pripravljena na inovacije, in seveda v to tudi investiral, se je kolesje zagnalo.

Pleskavica za tisoč evrov. Izdelki iz rastlinskih beljakovin (iz rastlinskih sestavin ali gob, kot je npr. tofu) so že nekaj časa na trgu, tisti iz laboratorija – ki nastajajo iz celičnih linij – pa so za navadnega potrošnika predragi. Burger z laboratorijsko vzgojenim mesom, ki so ga strokovnjaki živilskih podjetij pokušali pred televizijskimi kamerami, je stal tisoč evrov. Teksturo mesa v njem so pohvalili, okusa pa ne.
Tehnologija je seveda napredovala, pri čemer ima še vedno težave s proizvodnjo velikih kosov mesa, kot so piščančje prsi. Sicer obstajata dve tehnologiji za izdelavo mesa: pri prvi vzgojijo živalske celice v rastnem sredstvu – torej meso nekako zraste, drug način pa je s pomočjo fermentacije, za kar ne potrebujejo živalskih celic, ampak mikroorganizme, ki so genetsko programirani, da proizvajajo beljakovine. Na primer, podjetja že uporabljajo fermentacijo, da ustvarijo kravje mleko brez krave. Zelo poenostavljeno povedano, »odtisnejo« sekvenco DNK krave in jo vstavijo v kvasovke, ki fermentirajo sladkor in ustvarijo mlečne proteine, nato skupaj z rastlinsko maščobo ustvarijo mleko, ki je brez laktoze.

Prelomno leto 2035? Zakonsko je v laboratoriju vzgojeno meso dovoljeno le v Singapurju, je pa trenutno tovrsten zrezek še vedno bolj obljuba kot stvarnost. »Kdaj bodo dostopni v običajnih trgovinah, je težko napovedati, saj nad proizvodnjo oziroma razvojem teh izdelkov bdijo zasebna podjetja, ki nerada razkrivajo informacije. Napovedi za tak preboj so bile že za leto 2018, a se to ni uresničilo, v naslednjih petih letih pa bi se ti izdelki lahko pojavili v nišnih trgovinah oziroma restavracijah. Leto 2035 je kar ambiciozna napoved,« je povedala Alexandra Sexton.
Pri tem je treba upoštevati, da v Evropi najbrž z odobritvijo ne bo šlo tako gladko, saj ima Evropska unija eno najstrožjih zakonodaj za novo hrano. Tako se pri nas nekateri (predvsem okoljsko motivirani mladi) še ne morejo veseliti, da bi kaj kmalu lahko ugriznili v laboratorijsko meso; nekateri si bodo pa ob tem oddahnili. Tako vzgojeni hrani se bodo siloviteje upirali predvsem v državah z dolgo tradicijo kulture hrane, kot sta Španija in Francija, meni britanska raziskovalka.

Več v reviji Zarja Jana, št. 38, 21. 9. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov