Zgodbe

Kultura bo preživela, pa čeprav na vrtu

Šimen Zupančič
19. 5. 2021, 08.41
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 08.41
Deli članek:

Vrtni kavč festival, ki se je po več slovenskih mestih odvijal od 7. do 9. maja, je bil prav posebna, intimna izkušnja. Gre za nekakšen derivat običajnega Kavč festivala, ki si ga je leta 2016 nekje v Atacami mimogrede izmislil Matija Solce, uspešno pa so ga izvozili še v München in na Majorko.

Zarja Jana
Vrtni kavč festival

Letos se dogodki seveda niso mogli odvijati v dnevnih sobah, spalnicah in kuhinjah, zato so jih organizatorji v želji, da stvar ne zamre in da se ljudje v teh depresivnih časih spet malo razvedrijo, odločili prestaviti na vrtove. Takole razloži Solce: »V osnovi gre za platformo, preko katere skušamo spodbuditi ljudi, da bi sami začeli organizirati podobne dogodke. Ti se odvijajo na zasebnih zemljiščih in predstavo lahko obišče do deset ljudi. Dogodke organizirajo gostitelji sami, mi le obiskovalcem priskrbimo naslov. Povežemo gostitelja in nastopajoče ter jim povemo, kakšna so pravila. Glavna poanta je v tem, da vstopnica ni vstopnica, ampak naslov – izveš ga takrat, ko vstopnico rezerviraš, in to je ves dogovor. Se pa pričakuje, da nastopajočim kaj malega daš v klobuk, in zdaj smo prosili ljudi, naj primaknejo malo več, ker gre za tako omejeno število obiskovalcev. Igrat pridejo glasbeniki, ki potujejo po vsem svetu. Sicer je trenutno večina nastanjena v Sloveniji, sta pa prišla dva glasbenika prav posebej za to k nam, in sicer iz Hrvaške in Slovaške.« Takšni si tudi v rožnatih razmerah gotovo zaslužijo kak evro več, kot bi ga dobili sicer.

Organizirali so tudi dogodke pred domovi starejših občanov, vendar so naleteli na nekaj težav. »Včeraj nam ni delal gasilski avto, na katerem naj bi igrala skupina, vendar se ne damo in bomo zato danes ponovno poskusili pred Domom starejših občanov Fužine, kjer so nam zagotovili, da nas bo prišlo poslušat vsaj sto poslušalcev. In ravno v tem je absurd. Za DSO lahko igramo za sto ljudi. Če smo v baru, lahko prav tako točimo pijačo za sto ljudi, če smo v trgovini na oddelku za kavče, je lahko tam sto ljudi, če smo v cerkvi, imamo lahko deset mehurčkov, kljub temu da smo v notranjosti. Če imamo koncert, pa je to zelo nevarno. Kulturo je očitno treba sesekljati.« V preteklosti so sicer že imeli probleme s svojimi nastopi. Pozimi so namreč dobili več prijav, ker so ljudem, da bi jim popestrili praznike, igrali podoknice. Vedno pa se očitno najde kdo, ki praznikov in z njimi povezanega veselja ne mara do te mere, da se v navalu skrajnega egoizma odloči poklicati policijo.

Vrtni kavč festival je potekal v dvaindvajsetih slovenskih mestih in vaseh, na osemdesetih dogodkih je nastopilo šestdeset skupin. Organizirati so ga pomagali KD Matita, Kolektiv ZIZ in Radio MARŠ, Hiša otrok in umetnosti, MCLU Kopet ter ekipa festivala Plavajoči grad, ki med drugim organizira istoimenski festival na snežniškem gradu. Če bodo razmere dopuščale, bo potekal med 22. in 25. julijem. Obljubljajo čez sto skupin iz vsega sveta na dvajsetih odrih. To definitivno ni nekaj, kar bi si človek z odnosom do kulture drznil izpustiti. Toplo vabljeni!

Več v reviji Zarja Jana, št. 2018.5. 2021

Zarja Jana
Vrtni kavč festival

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov