Zgodbe

Kava je vedno obred!

Jelka Sežun
13. 4. 2021, 22.00
Deli članek:

Ena od stvari, ki jo osovraženemu dvojcu korona-karantena najbolj zamerim, je to, da mi je vzel, pravzaprav ukradel, kofetkanje, najljubši družabni obred vsakega pravega Kranjca. Celo tistih, ki kave sploh ne pijejo. Kajti kava iz plastificiranega lončka, popita stoje, preprosto ni isto. Ni in konec. In morda prav zato razstava Ljubljana, kave bi! – o zapletenem odnosu Ljubljančanov do kave – tako zelo poboža dušo. Pa čeprav je tam edina kavarniška mizica samo razstavni eksponat in tudi kave ne kuhajo.

šimen zupančič
...

Maja Rijavec in Alenka Kreč Bricelj, Ljubljančanki iz kulturno ekološkega društva Smetumet, delujeta, sta rekli, »na kavni pogon«, in tudi zelo pogrešata kofetkanje, pa sta šli in v ljubljanski Mestni hiši postavili »nesistematično« (sta rekli) razstavo, ki sta jo posvetili kavi. Pogovarjali sta se s številnimi ljubitelji kave pa tudi s strokovnjaki, na primer z etnologom prof. dr. Božidarjem Jezernikom, antropologom dr. Danom Podjedom, z Živo Lopatič iz zadruge Buna, pa s Polono Pačnik, ki izdeluje kavne skodelice Polonapolona.

Tole sta ugotovili kuratorki: kava je vedno obred. Je trenutek, ki si ga vzameš zase. Pa seveda tole: da so se ob razstavi odprla nova vprašanja, ki bi jih bilo tudi treba obdelati. Na primer tole pereče vprašanje: se ob kavi tudi jé? Mnenja so zelo deljena. Pa tole, kako se je zaradi korone spremenilo kofetkanje? To je širše vprašanje, meni Maja, »ko se bo vse odprlo, bodo stvari enake, kot so bile pred karanteno? Kava je le ena od stvari. V vprašalniku, ki sva ga razdelili ljudem okrog sebe (in ga lahko izpolnite tudi na razstavi), sva med drugim spraševali, kakšna je kava med karanteno, in sva dobili nekaj hecnih odgovorov, veliko ljudi je napisalo 'drugačna' ali pa 'počasnejša', 'pogostejša', 'v pižami' ... Ja, ta del se je spremenil.«

Vse kaže, da bo treba postaviti še kakšno kavno razstavo.

Gremo na kavo?

Zakaj sta prestolnico dali v naslov Ljubljana, kave bi!, mar v drugih slovenskih krajih kofetkajo drugače? Tega ne moreva reči, odgovorita. Res pa je, nadaljuje Alenka, »da je identiteta Ljubljane zelo povezana s pitjem kave. Prof. dr. Jezernik, ki se strokovno ukvarja s kavo, je rekel, da je kava res zelo pomembna identiteta Ljubljane. Sogovornike sva spraševali, kako tu pijemo kavo, na italijanski, avstro-ogrski ali na balkanski način. Izkazalo se je, da je tu spoj vsega trojega in da smo zelo specifični v tem, da nam kava pomeni druženje. Antropolog dr. Dan Podjed ugotavlja, da 'greva na kavo' po eni strani pomeni 'želim se družiti s tabo', po drugi pa tudi 'morava se resno pogovoriti'. Pri nas je kava več kot samo pijača, ki jo spiješ, na to je prilepljenih še kup drugih stvari – je druženje, je obred. Iti na kavo je neločljivo povezano s slovensko kulturo.

Ni hrana za kamele

Kranjci so kofetkali še pred Dunajčani, ste vedeli? Takole pravi dr. Jezernik: »Na Dunaj je kava prišla leta 1683 ob drugem obleganju osmanskih čet. Te so bile pregnane in so za sabo pustile tudi vreče zelene kave. Ko so jih na Dunaju našli, so najprej mislili, da je to hrana za kamele. Odločili so se, da vreče s kavo zažgejo, saj v njih niso videli uporabne vrednosti. Po legendi je zažgano kavo zavohal neki Poljak, ki je bil prevajalec iz turškega jezika in je kavo poznal. Kavo je pridobil zase in ustanovil prvo dunajsko kavarno s pražarno.

Na Kranjskem pa so kavo poznali že prej, saj so plemiški sinovi hodili študirat v Padovo in tam so bili navajeni pitja kave. Tako so bili Kranjci kofetarji že pred Dunajčani in še od takrat velja, da smo v teh krajih bolj vajeni pitja kave na italijanski način.«

Karkoli postavijo pred nas

»Dr. Jezernik pravi, da se italijanski in balkanski način pitja kave zelo dobro ujemata z mejo uporabe olivnega in bučnega olja,« pravi Alenka. »Tisti del Slovenije, ki bolj prisega na olivno olje, kavo pije bolj na italijanski način, kava je skuhana v kafetieri. Del, ki ima raje bučno olje, pa doma pije kavo iz džezve.

Pri pitju kave v lokalih je pa tako, naša komentatorka in 'kavoznalka' Živa Lopatič pravi, da smo Slovenci precej nezahtevni pivci kave, ne zavrnemo kave, če ni dobra, ne sprašujemo po njeni kakovosti ali izvoru. Naročiš kavo, in ko jo dobiš, kakršnakoli že je, jo spiješ. Če ti okus ni všeč, če je kava malo prežgana, pač dodaš še malo sladkorja ali mleka in je ne zavrneš. Pravi pa tudi, da je italijanski način – kapučino ali ekspreso – bolj prisoten.«

Razstave bi

Razstavo Ljubljana, kave bi! si lahko ogledate do 3. maja od osmih zjutraj do osmih zvečer v steklenem atriju ljubljanske Mestne hiše. Ni muzej in ni galerija, zato je razstava kljub protikoronskim ukrepom odprta.

Več v reviji Zarja Jana št. 15, 13.4.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov