Zgodbe

Torpedirana kraljica

Jana Valenčič
15. 3. 2021, 22.00
Deli članek:

Že nekaj časa se je vedelo, da zakonca Suseška pripravljata intervju z ameriško televizijsko gostiteljico Oprah Winfrey. V njem naj bi Meghan, ameriška soproga princa Harryja, pojasnila, kako je z njo ravnala kraljevska hiša, v katero se je primožila. Ko pa je pred ameriške zaslone sedlo skoraj 50 milijonov gledalcev najprej v Ameriki, naslednji dan v Britaniji in po vsem planetu, so ljudje osupnili. Očitki so bili hujši od nočne more. Vojvodinja Suseška je v solzah spregovorila o rasizmu, nerazumevanju, mislih na samomor in, v podtonih, poniževanju njunega otroka v najspoštljivejši družini sveta.

Zarja Jana
Intervju, ki je osupnil svet

Neoprijemljive trditve sicer ne prestanejo logike dejstev, vseeno pa je intervju, zadetek v osrčje britanske monarhije, razdvojil nacijo. Sta Meghan in Harry žrtvi arhaičnega sistema ali gre za marketing njenega glamurja? Na jutranjem televizijskem programu je gostitelj Piers Morgan, ki vojvodinjo pozna še iz njenih igralskih časov, izjavil, da ji ne bi verjel, niti če bi brala vremenska poročila. V trenutku se je 40 tisoč Britancev pritožilo vodstvu, Morgan je oddivjal iz studia in dal odpoved. 

Kraljičina pisarna je po dveh dneh objavila 61 besed v pojasnilo, da »obstajajo razlike v dojemanju«, ampak »Harry in Meghan sta in bosta priljubljena člana kraljevske družine in neskladja bodo zgladili v družinskem krogu«.

Kaj se lahko zgodi? V najboljšem primeru se bo histerija polegla, vsi se bodo objeli in živeli srečno do konca svojih dni. Za status quo bi morali obe strani popustiti, a tega zlepa ne bo  naredila Meghan, vojvodinja Suseška. V najslabšem izidu bodo njene obtožbe o rasizmu in duševnem trpinčenju oblatile britanski mednarodni prestiž, izpodkopale misterij monarhije in sprožile razpad kraljici tako ljubega Commonwealtha, kluba držav nekdanjega britanskega imperija. Precej jih je že republik, tistih, ki še priznavajo kraljico kot simbolično poglavarko svoje države, je vse manj in omemba rasizma bo še podžgala republikansko gibanje.

Obtožbe vojvodinje Suseške, da ji kraljeva družina ni pomagala ob težavah z duševnim zdravjem, lahko izrabijo totalitarni režimi. Možne bodo paralele s šejkom Al Maktoumom, ki omejuje svobodo svojima hčerama princesama in ga Združeni narodi ter Britanija obtožujejo kratenja človeških pravic. Že zaradi možnih posledic se ne da ignorirati Meghaninih trditev.

Hektarji spletnih (ob)sodb. Eksplozivni intervju in kratka obramba Buckinghamske palače sta razkrila ranljivost institucij v 21. stoletju. Razvejana medijska slika, posebej vsem dostopne, neregulirane in nikomur odgovorne spletne komunikacije omogočajo vsakemu, da razbobna svojo varianto. Če bi kraljičina pisarna krizo jemala resno, bi se spravljiva in skrbno sestavljena izjava morala pojaviti na vrhu vsakega brskalnika, pa se ni. Celo spletne strani Buckinghamske palače se ne najde brez napora. In tam se odprejo slike leta starih dogodkov, predstavljenih na način prejšnjega tisočletja.

Nasprotno pa so o tem intervjuju zlahka dostopni hektarji citatov, komentarjev, obsojanj in mnenj v službi tistega, ki jih objavi, običajno zato, da s senzacionalnim poročanjem spodbudi čim več klikov. V tej medijski vojni prepričljivo zmaguje kričeča, sentimentalna verzija Meghan, vojvodinje Suseške, proti pritajenemu ugovoru monarhije. 

Navdušenje in hlad. Skratka, princ Harry je našel svojo Pepelko, po protokolu od kraljice pridobil dovoljenje za poroko in novi vojvodski par se je pridružil družinski firmi »Britanska monarhija«. Kot vedno je institucija dopolnjeni garnituri prikrojila naloge »delovnih članov«. Spomnim se navdušenja, da bosta priljubljeni princ Harry, Dianin sin in upokojeni vojak, ter njegova družica postala ambasadorja Commonwealtha. Kraljica je za njiju ustvarila položaja predsednika in podpredsednice te organizacije za vlogo (skoraj) globalnih voditeljev kot nadomestilo za britansko krono, ki bo pripadla prvorojencu princu Williamu, vojvodi Cambriškemu, in njegovi Kate. 

Za kratek čas je kazalo na složno sodelovanje obeh parov v dobrodelni organizaciji, ki sta jo ustanovila William in Harry. Neizprosna monarhična hierarhija je najprej ohladila odnose med vojvodinjama Kate, bodočo kraljico, in za vedno podrejeno »samo vojvodinjo« Meghan. Hlad se je razširil še med kraljevska brata. Suseška sta ustanovila svojo dobrodelno organizacijo, izstopila iz »firme« in se odlepila v neodvisnost. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 1116.3. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan