Zgodbe

Kje je zdaj tisti helikopter z denarjem?

Jelka Sežun
1. 3. 2021, 22.20
Posodobljeno: 1. 3. 2021, 22.20
Deli članek:

Se spomnite tistega prizora iz Čapovega filma Ne čakaj na maj, ko dekle zre v nebo, polno padalcev, in očarano dahne, fantje nam padajo z neba! No, helikopterski denar je nekaj podobnega – bolj je doma na cvetočih poljih fantazije kot v resničnosti. Ampak je lepo sanjati, da bo vlada vsakemu, VSAKEMU državljanu podarila več sto evrov in rekla, kupi si, kar ti srce poželi!

Zarja Jana
Vlogo radodarnega helikopterja bi morala prevzeti Evropska centralna banka, ki bi denar nakazala brez posrednikov, neposredno na račune državljanov.

Zadnje mesece nam okrog ušes pogosto brni izraz »helikopterski denar«. Kaj je to in ali ga res trosijo iz helikopterja? Natančnih definicij je približno toliko kot ekonomistov, močno poenostavljeno pa helikopterski denar pomeni, da centralna banka natisne denar in ga nato vlada razdeli med prebivalstvo. S tem se državni dolg nič ne poveča in tudi davkov ni treba dvigovati. Namen je spodbuditi potrošnjo in poteptati deflacijo (ki je nasprotje inflacije) ter tako dati nov zagon gospodarstvu. Državljanom denarja ni treba vrniti in nihče jim ga ne more vzeti. Ima tudi dober psihološki učinek, ali kot je rekel ekonomist Marko Jaklič, »naj se čim prej zgodi, da vsi državljani evropske monetarne unije dobijo na račune denar. Saj ta denar ne bo povečal potrošnje na način, da bi zmanjšal krizo. Predvsem bo zmanjšal 'preživitveni strah'. Da bo čim manj skrbi, saj konec koncev ‒ več kot je skrbi, manj smo odporni proti virusu. Zaradi tega bo tudi psihološko manjši negativen dolgoročni učinek.«

Vroče debate o helikopterskem denarju zaneti vsaka gospodarska kriza, izraz pa je leta 1969 skoval nobelovec, ekonomist Milton Friedman, ki ni mislil čisto dobesedno, v članku Optimalna količina denarja je dal samo slikovito primerjavo: »Predpostavimo, da nekega dne nad to skupnostjo poleti helikopter in z neba raztrosi še dodatnih tisoč dolarjev v bankovcih, ki jih seveda prebivalci skupnosti hlastno poberejo. In predpostavimo nadalje, da so vsi prepričani, da je to enkraten dogodek, ki se ne bo nikoli več ponovil.«

Škoda, še par preletov tega hipotetičnega magičnega helikopterja bi nas približno zdaj zelo razveselilo.

Nobeno kosilo ni zastonj: če nekaj zveni predobro, da bi bilo res, potem najverjetneje ni res, opozarjajo nekateri – poleg očitnih prednosti ima helikopterski denar tudi nekaj skritih pasti, na primer inflacija, ki bi jo povzročil, bi lahko podivjala v hiperinflacijo. Nekateri ekonomisti napovedujejo, da podarjeni denar ne bi imel zaželenega učinka, ker bi ga prebivalstvo v strahu pred tem, kar še pride, shranilo v nogavico in ga ne bi porabilo, torej darilo ne bi nič pomagalo gospodarstvu. Temu energično oporekajo raziskave, ki kažejo, da bi se potrošnja povečala, z njo pa tudi BDP.

Namesto helikopterskega denarja nekateri predlagajo davčne olajšave, drugi pa že preizkušeno, podobno, a ne povsem identično, kvantitivno sproščanje, pri katerem centralne banke od države odkupijo obveznice.

Več v reviji Zarja Jana, št. 92.3. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan