Zgodbe

Za Orbana je politika mešanica vesterna in nogometa

Sonja Grizila
16. 11. 2020, 22.07
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 22.11
Deli članek:

Pred kratkim je pri založbi Ciceron izšla knjiga Orban – novi evropski avtokrat, ki jo je napisal ugledni novinar in publicist Paul Lendvai, ime, ki veliko pomeni v Evropi in drugod po svetu. Knjigo, ki so jo nagradili s priznanjem »evropska knjiga leta 2018«, bi morali obvezno prebrati poslanci našega parlamenta, pa tudi vsi, ki jim je mar za dogajanje v državi. Lendvai, velik prijatelj Slovenije, pravi, da sta trenutna vlada in predvsem vladajoča stranka od vseh držav še najbližje Madžarski, in ko bereš, na kakšen način se je Viktor Orban vzpel na vrh, te spreletava srh.

Revija Zarja Jana
»Orban je pred desetimi leti začel delati, kar Janša pri vas počne danes,« je Paul Lendvai povedal v nedavnem intervjuju za Objektiv.

Poznavalci pišejo (Lendvai jih v knjigi izdatno citira), da je Viktor Orban trenutno najuspešnejši in hkrati najnevarnejši politik v vsej madžarski zgodovini in tudi v trenutni EU. Seveda je »dober zgled« vsem drugim populističnim in avtokratskim politikom, ki jih zanimata predvsem oblast in bogastvo, zgodovina njegovih naskokov na oblast pa je kot priročnik, kako se to doseže.

A pojdimo od začetka. Viktorja Orbana je ljudstvo, tudi Paul Lendvai, prvič opazilo na govorniškem odru na Trgu herojev leta 1989 v Budimpešti, ko so simbolično pokopali posmrtne ostanke žrtev oktobrske revolucije leta 1956. Zadnji od šestih govornikov je bil bradati mladenič, ki je v imenu mladih izjemno ostro zahteval neodvisnost in demokracijo. Bil je politična senzacija, njegovo ime je kmalu postalo slavno doma in v tujini. Viktor Orban je imel takrat šestindvajset let.

Fidesz je rojen. 30. marca 1988 je 37 študentov prava in ekonomije, med njimi tudi Orban, ustanovilo Zvezo mladih demokratov, ime Fidesz je sestavljeno iz dveh začetnih črk vsake besede. Razen tajne policije niso takrat nikogar zanimali. Po Orbanovem senzacionalnem govoru naslednje leto so za Fidesz vedeli vsi. Mladinska organizacija je prerasla v stranko, Orban ni bil izvoljen niti v ožje vodstvo, je pa bil prvi na kandidatni listi na volitvah leta 1990. Stranka je prišla v parlament in bila takrat bojevita ter liberalna. Če preskočimo veliko dogajanja – Orban je postal pri tridesetih šef stranke, pri petintridesetih pa predsednik vlade, Fidesz je namreč na volitvah leta 1998 zmagal.

Molimo. Viktor Orban je bil sicer krščen, to je bil edini zakrament, ki ga je prejel do trenutka, ko se je začel resneje ukvarjati z mislijo, da hoče na politični vrh. Njegovi biografi so zapisali njegovo modrovanje, da moraš razumeti ljudi v vseh njihovih razsežnostih, tudi v verski, če jim hočeš vladati, zato je med zidanjem stopničk proti vrhu sklenil, da je spletanje vezi z verskimi dostojanstveniki vsekakor koristno. Z Aniko se je leta 1986 poročil civilno, čeprav je bila verna in si je želela cerkvene poroke, enajst let pozneje pa sta se poročila tudi cerkveno. Ko je bilo 7. aprila 2002 že zelo jasno, da je izgubil na volitvah, je pretresenim ožjim sodelavcem, ki so tisti večer po preštevanju glasov še ostali z njim, rekel: »Molimo.« In so.

Kmalu po porazu na volitvah je bila Aniko noseča s petim otrokom, kar je tudi ugodno vplivalo na odnos volivcev do Orbanovih, ki niso zamudili nobene priložnosti, da se ne bi kazali v vseh medijih, ki so hoteli objavljati sladkobne zgodbe o družinski sreči. Viktor Orban ni kazal znamenj potrtosti in vdanosti, ampak je še ognjeviteje pripravljal naskok na oblast, tokrat za zmeraj.

Več v reviji Zarja Jana, št. 46, 17. 11. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan