Zgodbe

Tam zgoraj imam že vse dogovorjeno

Marija Šelek
13. 10. 2020, 22.28
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 22.29
Deli članek:

Alpinista Tomaža Humarja, ki je bil pravi magnet za ljudi, ni med nami že dobrih deset let. Probleme je vedno videl kot narobe obrnjeno rešitev in prav zanimivo bi mu bilo prisluhniti, kaj bi imel povedati o tehle turbulentnih časih. Malce njega je v ta čas prinesla Nataša Pergar s knjigo Govorica najvišjih gora. V njeni terapevtski sobi je po nekaj mesecih intenzivnega dela, potem ko so ga po hudi poškodbi sestavili na desetih operacijah, shodil brez bergel. Gozdni Joža iz Zgornje Fovšije 4b jo je povabil na tri odprave, jo okužil z avanturizmom, na neznanih poteh pa je veliko bolj spoznala ne samo njega, ampak tudi sebe. »Radi smo ga imeli in on nas, ampak potreboval je veliko samote – da je bil s svojim bistvom in Bogom.« V samoti gora se je s tega sveta tudi poslovil.

arhiv Zarje
"Tomaž je lahko utišal svoj ego, se povzpel na višjo raven zavedanja, spremenil frekvence energij in postal čista zavest, ki živi le v zdajšnjem trenutku."

Nataša Pergar je Humarja spoznala leta 1995 med trekingom v Nepalu, kjer je bivala v istem hotelu kot vrhunski slovenski alpinisti. Med po večini umirjenimi in utrujenimi je izstopal in (po uspešni osvojitvi osemtisočaka Anapurne) s svojo energično pojavo razvedril še tako nezadovoljnega človeka.

Tomaža je na njen prag prineslo šele šest let pozneje. Takrat ni nič značilno po njegovo krilil z rokami in prekipeval od energije. »Še dobro, da se ni rokoval z menoj. Tisti, ki jim je kdaj stisnil roko v pozdrav, že vedo, zakaj. Tako močno je stisnil, da ni bilo junaka, ki ne bi ob tem vsaj malo 'zacvilil',« piše Nataša Pergar.

Sprejela ga je na terapijo, saj so mu po padcu skozi odprtino za stopnice v klet in desetih operacijah doma ter v tujini zdravniki napovedali invalidski voziček ali vsaj bergle do konca življenja – in nič več plezanja. Nikoli več. Ko je Tomaža bolje spoznala, je ugotovila, da imajo besede drugih, česa ne sme ali kaj mora narediti ali celo povedati, nanj ravno nasprotni učinek. Čas okrevanja je bil zanj čas nebogljenosti in iskal je pomoč tudi v alternativnem zdravljenju. Med zdravljenjem je s pridom uporabljal že prej naučeni meditacijo in vizualizacijo.

Bi lahko videla avro gore? Pergarjeva ga je ocenila kot odličnega učenca z jasnim ciljem. Zelo dobro je vedel, da energija sledi mislim in čustvom. »Kamor usmerjamo pozornost, tja gre energija. Naučil se je tudi, kako naj univerzalno energijo, ki ima visoko vibracijo in informacijo, pritegne v svoj energijski sistem in se na ta način fizično in duhovno okrepi.«

Po nekaj mesecih intenzivnega dela je stal na svojih nogah in prav v njeni terapevtski sobi shodil. »Kako se je na široko smejal in jokal hkrati, ko je prvič odložil bergle in naredil nekaj korakov!«

Potem ko je spoznaval njeno delo, njo in njene sposobnosti, ga je zanimalo, ali bi lahko videla avro gora. Spodbudil jo je, da si ogleda gore energijsko. Sledila je njegovemu izzivu in marsikaj doživela, videla, čutila.

Tako si jo je izprosil tudi za odpravo na pakistanski Nanga Parbat leta 2003. Tomaža so vznemirjale energije gore, ali bo Nataša znala razvozlati pomen barv, ki jih bo zagledala. Plezalcem je zaupal, ni pa vedel, kako se bo odzvala gora. Verjel je, da gora čuti, živi.

 Več v Zarji Jani št. 41, 13. 10. 2020

arhiv Zarje
Nova knjiga o odpravah s Tomažem Humarjem

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan