Zgodbe

Nori razplet dirke po Franciji

Simona Fulan
21. 9. 2020, 22.00
Deli članek:

V soboto se je s kronometrom po treh tednih napornega dirkanja odločal letošnji Tour de France. Da bo rumena majica tudi na koncu dirke, po cilju na Elizejskih poljanah v Parizu, slovenska, smo vedeli. Da bo pričakovani odločilni obračun zanjo med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem napet, prav tako, a da bo tako dramatičen in brutalen …, ne, tako norih prizorov si vendarle nismo drznili napovedati.

Zarja Jana
Slovenski kolesarski čudež.

Zdelo se je, da ima Primož vse niti dogajanja na dirki trdno v rokah. Na zadnjih etapah je bil videti celo nekoliko močnejši od Tadeja. In kronometer je nekaj, kar fant zares obvlada. Dokler se s starta na to zahtevno preizkušnjo ni pognal Tadej Pogačar in z zares fanatičnim in hkrati popolnim kolesarjenjem že od prvega metra preizkušnje dotedanjega velikega junaka dirke potisnil v položaj največjega poraženca.

Zmaga in poraz hkrati. „Tudi jaz čutim Primožev poraz,“ je bil iskren sicer presrečni in ob silnem zmagoslavju kar nekoliko zmedeni, predvsem pa v tistem trenutku, po izjemnem telesnem in psihičnem naporu, čustveno izpraznjeni Tadej.

Ja, ob občutku silnega zmagoslavja, ki smo ga skupaj s Tadejem čutili tudi vsi slovenski navijači, smo hkrati čutili tudi izjemno grenkobo zaradi Primoževega poraza. Njegovo očitno trpljenje med „uro resnice“ in skrušenost na cilju nam bosta za vedno ostala v spominu, prav tako pa tudi njegova športna in iskrena čestitka Tadeju, ki je, o tem smo prepričani, v tistih zares bolečih trenutkih poraza marsikdo ne bi zmogel. „To je kolesarstvo. Dal sem vse od sebe, nimam si kaj očitati, Tadej je bil boljši, jaz sem si danes zaslužil drugo mesto,“ je v kamero, ki mu je bila takrat gotovo povsem odveč, vidno razočarano, a mirno povedal naš šampion. Velik tudi v porazu, je bilo mogoče po tem brati v mnogih komentarjih.

In izjemno velik je seveda tudi podvig,ki sta ga na dirki vseh dirk letos dosegla naša kolesarja. Prvi in drugi v skupnem seštevku, veliki zmagovalec Tadej Pogačar je poleg rumene majice osvojil tudi pikčasto majico najboljšega gorskega in še belo majico najboljšega mladega (do 23 let) kolesarja. Zmagal je v treh etapah, Primož pa v eni in bil večkrat tik pod vrhom.

Usodno džentelmenstvo Rogličeve ekipe? In zdaj, ko smo vsi generali po bitki, se vrstijo razmišljanja, kjer sta Primož in njegova skozi celotno dirko sicer tako suverena ekipa Jumbo Visme storila tisto usodno napako, zaradi katere so na koncu ostali praznih rok. Po tem, ko si je Primož na etapi po prvem prostem dnevu na dirki prikolesaril rumeno majico, se je res zdelo, da so rumeno-črni jumbovci in njihov kapetan nepremagljivi in nedotakljivi. Vozili so pametno, čuvali svoj dragulj v rumeni majici, tu in tam so zvesti Primoževi pomočniki svojo moč pokazali še s kakšno svojo individualno etapno zmago. Medtem se je Tadej z ekipo UAE veliko bolj mučil. Defekti, pa taktična napaka in krepak zaostanek, ki so ga morali nadomeščati v naslednjih etapah, Tadeja je v klance po tem, ko so ekipo zdesetkale poškodbe, največkrat „vlekel“ garač Jan Polanc, v zadnjih kilometrih pred ciljem pa je Pogi navadno ostal sam, brez pomočnikov iz svoje ekipe. A so bili tam Primož in jumbovci, Tadej je bil vedno tam blizu, nikoli ga niso „zbrcali“ iz svojega zavetrja, Primož ga je tu in tam prijateljsko potrepljal ... in morda, saj veste, zdaj smo vsi generali, morda je nazadnje odločilo prav to džentelmenstvo nizozemske ekipe do mladega Slovenca.

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 22. 9. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan