Zgodbe

Covid nas ni pobral, umrli bomo od lakote!

Sonja Grizila
8. 6. 2020, 22.00
Posodobljeno: 8. 6. 2020, 22.05
Deli članek:

Ukrepi se povsod sproščajo, ljudje pa se sprašujejo, ali so bili zares potrebni v takšnem obsegu. Koliko okuženih bi umrlo, če ne bi bilo karantene in izolacije? In koliko jih bo umrlo, ker bodo prišli prepozno k zdravniku, ker bodo ostali brez dela in ne bodo mogli privoščiti družini osnovnih dobrin? »Covid nas ni pobral, bomo pa umrli od lakote,« je rekla mimoidoča Tržačanka slovenskemu novinarju in tako misli še marsikdo. Ko bomo dokončno sneli mnogokrat preplačane maske, bo svet drugačen.

Zarja Jana
Uživajmo torej poletje, ampak masko in razkužilo le imejmo v žepu.

Že kar takoj, ko se je nesrečni virus pojavil, so se pojavile tudi teorije zarote. Da gre za običajno gripo, iz katere so iz nerazumljivih razlogov naredili bavbav. Da je virus ušel iz laboratorija, ne nujno kitajskega, čisto lahko so ga napravili kje drugje in ga Kitajcem podtaknili (skoraj gotovo zato, da bi se znebili nekoristnih starcev, ki pogoltnejo večino denarja za zdravstvo). Ko so začeli o pobeglem virusu govoriti tudi takšni kalibri, kot je Nobelov nagrajenec za medicino Luc Montaigner (odkril je retrovirus HIV, je pa res, da velja za kontroverznega), smo vendarle zastrigli z ušesi. Da ni nastal v naravi? Toda znanost je ugotovila, da struktura virusa kaže, da ni umetno narejen, sta v televizijskem pogovoru slavnemu medicincu oporekala voditelja. Saj je naraven, se je smehljal, naravnemu koronavirusu so vgradili kratke sekvence virusa aidsa. Če kombiniraš dva naravna virusa, je tretji še zmeraj naraven. To se v naravi nenehno dogaja, je pojasnjeval. Montaigner predvideva, da so hoteli narediti cepivo, ki ga za aids še ni, in da jim je ponesrečeni virus ušel. Na plan je prišla tudi informacija, da Američani kreditirajo laboratorij iz Vuhana, kjer se grejo takšne poskuse, in da so jih večkrat opozorili na šibke varnostne ukrepe. Kritiki slavnega nobelovca priznavajo, da covid-19 prav tako kot virus HIV napada celice T-imunskega sistema. Ampak napada jih še marsikaj …

Kakorkoli že, Luc Monatigner predvideva, da se bo covid zaradi mutacij, ki jih povzročajo dodani delci, kmalu samouničil. In da ne bo nobenega drugega vala. Poniknil da bo. Iz njegovih ust v božja ušesa.

Logična razlaga o naravni »ženitvi« mikroorganizmov prihaja od nekaterih ruskih znanstvenikov, o tem ste v naši reviji že lahko brali – bakterija sintija, ki so jo ustvarili zato, da bi v Mehiškem zalivu uničila ogromne količine izlite nafte, se je po tem, ko ji je zmanjkalo hrane, lotila drugih snovi – pa tudi bitij. Preskok naj bi se zgodil v ribah, okuženih s korono, del genoma iz bakterije naj bi se združil z virusom, kar se zdi laikom popolnoma nemogoče, znanost pa to očitno zna razložiti. Skratka, Kitajci iz Vuhana naj se ne bi okužili z netopirji, ampak z ribami s tamkajšnje tržnice.

Kako bomo covid ločili od gripe? Znana beograjska virologinja Ana Gligić, ki je leta 1972 izolirala virus črnih koz in bila na čelu ekipe, ki je okužbo zatrla, pravi, da po njenih izkušnjah drugega vala ne bo. Človek je za virus slepa ulica in s prehajanjem s človeka na človeka oslabi. Drugi val okužb se nikoli ne dogodi v istem letu, pravi, lahko pa postane v manjši meri sezonska okužba in seveda se bodo pojavljali posamezni primeru, nekakšni žepi, ki pa jih bo mogoče nadzorovati in zatreti. To se je pravkar zgodilo v Mariboru, ko sta morala v izolacijo dva brata, njuna mama, učiteljica in ves razred.

Virus se bo najbrž v manjših razsežnostih pojavil tudi jeseni, problem pa bo, pravi Ana Gligić, kako ga ločiti od sezonske gripe. 

Več v reviji Zarja Jana št. 23,8. 6. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan