Rdeča biblija končno tudi v Sloveniji. Dobra novica za vse gastronomske navdušence je, da bodo Michelinov vodnik in Michelinove zvezdice leta 2020 prišli tudi v Slovenijo. Zunanji okuševalci bodo postavili lestvico naših restavracij po Michelinovih standardih, ki so v uporabi že sto let. In tako bomo končno dobili tisti pravi seznam najboljših slovenskih restavracij. Vodnik bo izšel marca 2020. Kot sta povedala naša sogovornika, novinarka Kaja Sajovic in kulinarični kritik Uroš Mencinger, Michelinovi ocenjevalci že več mesecev anonimno obiskujejo in ocenjujejo slovensko gastronomsko ponudbo. Nekaj restavracij so že večkrat obiskali, obiski pa se bodo nadaljevali tudi po izidu vodnika, ko bodo začeli zbirati gradivo za vodnik 2021.
Zdaj je tudi laikom jasno, zakaj doslej nismo imeli tega vodnika. Plačati je bilo treba za razpis, ki velja dve leti in je vreden 950.000 evrov. Za to vsoto dobimo letno selekcijo in oceno restavracij, promocijske in marketinške dejavnosti, objavo vsebin na Michelinovih digitalnih platformah in družbenih omrežjih ter licenčno uporabo vsebin v komunikacijskih kanalih Slovenske turistične organizacije. Glede na to, da bo Slovenija v letu 2021 nosila naziv evropske gastronomske regije, je bilo to predvidljivo in tudi potrebno. Za primerjavo naj povemo: medtem ko bo Slovenija dobila svoj prvi Michelinov vodnik, bodo na Hrvaškem listali že svojega četrtega.
Druga plat šova. Ana Roš je že leta 2016 izjavila: »Če bi tudi pri nas imeli Michelinov vodnik, bi bili vsi boljši, imeli bi boljše goste in chefi bi se še bolj trudili.« Zdaj ga imamo! Kako bo to vplivalo na slovensko kulinarično prizorišče? »Upam, da bo malce zbistrilo sceno, ki je trenutno po slovensko 'zgodljana' od lokalnih kulinaričnih vodnikov dvomljive metodologije in vodnikov, ki so uradno sicer mednarodni, a so ocenjevalci Slovenci. Upajmo, da bo Michelin vzpostavil red in zvezdice podelil po kakovosti, ne pa po tem, kdo koga pozna in kdo se bo komu zameril,« pravi Kaja Sajovic, poznavalka dogajanja na svetovnem kulinaričnem prizorišču.
Super, da ga bomo končno dobili, a ne smemo pričakovati čudeža, vsaj ne takoj, pa pravi kulinarični kritik Uroš Mencinger. »Ko bo marca 2020 izšel, bodo nekateri zadovoljni, drugi pač ne. Sicer pa je tako že zdaj pri slovenskem vodniku Gault&Millau. Seveda se bo s tem v svetu povečala prepoznavnost naše kulinarike in seveda bo zaradi tega k nam prišel še kakšen turist več. In najbrž se bo kakšen ambiciozen chef zaradi Michelina še bolj trudil. To, da bi začeli zaradi tega kuharji na splošno bolje kuhati, Slovenci pa bolje jesti, pa se, žal, ne bo zgodilo. Kajti ves ta šov okoli chefov, kulinarike in – ne nazadnje – tudi okoli Michelina ima tudi svojo drugo plat.
Več v reviji Zarja Jana št. 48, 26. 11. 2019