Zgodbe

Do bogastva z zadovoljnimi delavci?

Marija Šelek
18. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Vsako leto lestvica stotih najpremožnejših Slovencev izjemno odmeva in novinarji ter analitiki pri reviji Manager pravijo, da njeno ustvarjanje ni prav lahko delo. Vse premožneže tudi pokličejo za komentar, vendar večina molči oziroma zelo skopo odgovarja. Izjema je zgovorni Joc Pečečnik, ki celo pove, da so ga ocenili premalo in da je vreden več.

Shutterstock
Skupno premoženje stotih najbogatejših Slovencev znaša 5,6 milijarde evrov.

Skupno premoženje stotih najbogatejših Slovencev je v primerjavi s preteklimi leti malenkost upadlo in znaša 5,6 milijarde evrov. Vzrok za upad pripisujejo predvsem slabšim obetom za prihodnje poslovanje, medtem ko so pretekli rezultati še vedno odlični.

Največji skok, s 60 na kar 98,8 milijona evrov, je drugo leto zapored uspel Boštjanu Bandlju, ustanovitelju ekstremno rastočega podjetja Belektron. Kaj počnejo? Trgujejo z emisijskimi kuponi. To so dovolilnice za izpuste ogljikovega dioksida, ki jih je izdala Evropska unija in naj bi skrbele za zmanjšanje škodljivih izpustov. Družbe si lahko kupone med seboj prodajajo na prostem trgu. Od leta 2008 se je Belektron razvil v enega globalno največjih neodvisnih trgovcev z letnim prometom preko 300 milijonov ton emisijskih kuponov s poslovnimi partnerji po vsem svetu. Pred dvema letoma je cena za izpust tone ogljikovega dioksida znašala manj kot pet evrov, lani je presegla dvajset evrov.

Tudi s sladoledom se daleč pride. Ena od izpostavljenih zanimivosti lestvice je, da so številna podjetja v lasti najbogatejših nezadolžena – na bančnih računih imajo več milijonov, celo več deset milijonov evrov. Najbolj zadolžen, a po oceni poznavalcev z zadolževanjem še vedno ne pretirava, je 55. z lestvice Andrej Slokar, lastnik ajdovskega proizvajalca – sladoleda! Incom je njegovo podjetje, začel pa je kot klasični garažni podjetnik. Leta 1992 se je v domačih prostorih lotil izdelave sladoleda za svoj gostinski lokal, nato ga je začel prodajati še drugim, vsako leto rasel, lani pa je 90 odstotkov od 55 milijonov evrov prihodkov ustvaril na tujem trgu.

V garaži sta leta 1989 začela tudi zakonca Furlan iz Šempetra pri Gorici – izdelovala sta luči. Danes v podjetju Intra Lighting zaposlujeta 350 ljudi, prodajajo v 68 držav in so eden vodilnih ponudnikov pametne razsvetljave.

Letošnja lestvica prinaša največ novih obrazov v zadnjih štirih letih. Novinec, ki mu je treba zaploskati, je Janez Novak, polovični lastnik RLS Merilne tehnike iz Komende. Po njegovi zaslugi imamo v državi eno vodilnih podjetij na področju senzorjev za robotiko. Zaposlujejo 193 ljudi in se zavedajo pomembnosti kulture podjetja – ustvarjalnosti, strokovnega znanja, vodenja in poštenih odnosov ter vzajemnega spoštovanja. Tudi do naravnega okolja, kar kažejo tudi v neposredni bližini poslovno-proizvodne stavbe. Pred njo je bajer in gozdič, v katerem urejajo rekreativni park s čebelnjaki.

Tako mladi pa tako bogati. Na lestvico se je uspelo uvrstiti kar 20 milenijcem – tistim, ki so se rodili po letu 1981. In samo tistim z najmanj petimi milijoni (med njimi je tudi pet milenijk). Na vrhu kraljujeta 33-letni Damian Merlak in 30-letni Nejc Kodrič, ki sta posel začela s tisoč evri, s katerimi sta ustanovila kriptomenjalnico Bitstamp. Merlak je danes, na vrhuncu uspeha, celo priznal, da niti sam natančno ne ve, koliko ima v žepu.

Več v reviji Zarja/Jana, št. 47, 19. 11. 2019

Prvih 10 na Managerjevi lestvici 2019

1.     Iza in Samo Login – 689 milijonov evrov

2.     Sandi Češko in Livija Dolanc – 296 milijonov evrov

3.     Marko Pistotnik – 210 milijonov evrov

4.     Družina Lah – 169 milijonov evrov

5.     Joc Pečečnik – 155 milijonov evrov

6.     Igor Akrapovič – 135 milijonov evrov

7.     Tatjana in Albin Doberšek – 126 milijonov evrov

8.     Damian Merlak – 124 milijonov evrov

9.     Franc Frelih – 112 milijonov evrov

10. Dari in Vesna Južna – 111 milijonov evrov

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!