Zgodbe

640 gramov ljubezni in strahu

Biba Jamnik Vidic
11. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Kadar se starši normalno donošenih otrok pogovarjajo, kdaj je njihov otrok začel pasti kravice, prvič samostojno sedel, shodil, začel govoriti, si tudi v sanjah ne morejo predstavljati, kako je staršem, ki se pogovarjajo, kdaj je njihov otrok prvič sam zadihal s svojimi pljuči. Sabina Pšeničnik in Boštjan Kolar, starša dveletnega Sebastiana, to zelo dobro vesta. Njun sin se je rodil v 24. tednu. Mali fantek je ob rojstvu tehtal le 640 g in v dolžino meril 30 cm.

Zarja Jana
...

Četrtek, 14. september 2017, se spominjata Sabina in Boštjan, je bil čisto navaden dan. »Boštjan je bil ta dan prost, in ko sva zjutraj, bilo je okrog osmih, vstala, sem začutila, da mi je začela odtekati voda. Sicer sem se počutila dobro, tudi bolelo me ni nič.« Odločila sta se, da gresta k Sabinini ginekologinjo. Od tod naprej se njuna zgodba bere kot napeta kriminalka. »Zdravnica me je sprejela takoj. Na pregledu je ugotovila, da je eden od dvojčkov verjetno že nekaj dni mrtev, drugi je v kritičnem stanju. Nemudoma so me z rešilcem prepeljali v Ljubljano.«

Sreča, začinjena s strahom. Sabina in Boštjan sta se spoznala na filozofski fakulteti v Ljubljani. Kolega na oddelku za geografijo sta kmalu postala par. Po končanem študiju sta se odločila, da se preselita v Sabinin rojstni kraj in si tam poiščeta službo. Oba sta jo našla v muzeju v Brežicah. Sabini se je ravno iztekla pogodba, ko je zanosila. Na prvem pregledu se je izkazalo, da bosta dobila dvojčka. A srečo bodočih staršev je kmalu prekrila skrb. Ginekologinja jima je namreč povedala, da si otročička delita isto posteljico. Nosečnost je označila za rizično in Sabino poslala v Ljubljano na dodatne preiskave. Tam so ji povedali, da sta dvojčka enojajčna in da obstaja nevarnost sindroma TTTS (twin-to-twin transfusion syndrome), ko lahko en plod zaje drugega. »Ves čas sem se počutila odlično, fantka sta bila tako živahna, da so včasih komaj ugotovili, kateri je kateri. Vseeno so se zdravniki odločili, da po 17. tednu začnem vsak teden hoditi na preglede. En teden v Brežice, naslednji teden v Ljubljano. Na pregledu 5. septembra je bilo še vse v redu. Otročička sta se enako razvijala, nobenega odstopanja med velikostjo enega in drugega ni bilo.« Dober teden kasneje se je Sabini in Boštjanu, pa tudi Sabininim staršem, pri katerih sta živela, življenje obrnilo na glavo.

Več v reviji Zarja Jana št. 46, 12.11. 2019

Andrej Križ
Sabina Pšeničnik in Boštjan Kolar s svojim Sebastianom

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!