Zgodbe

Ekološke bombe v moji kopalnici

Jelka Sežun
24. 9. 2019, 23.00
Deli članek:

Zdaj je uradno: ne grem se več! Vidite, takole je bilo, živela sem v prepričanju, da sem še kar dosledna ločevalka odpadkov, da vem, kaj gre v kateri kontejner, pridno sem kupovala razgradljive vrečke za biološke odpadke, nosila steklene kozarčke in star papir v odročne kontejnerje, potem se je pa moj vzorno reciklirani svet zamajal v temeljih. Kriva je bila obskurna novička, da so tudi papirnati računi, tisti, ki jih tako rekoč vsak dan dobiš v najrazličnejših trgovinah in lokalih, se pravi tisti na svetlečem belem papirju, »povečini strupeni«. In torej spadajo med nevarne odpadke. Ne moreš zmagati.

shutterstock
...

Papirnati računi, ki jih dobite ob nakupu česarkoli že, so, pojasnjujejo, pogosto natisnjeni na termični papir, ki ga ni mogoče reciklirati, ker je prevlečen z zadevo, ki se ji reče bisfenol A (ali BPA) in je hormonski motilec ter mu pripisujejo zlovešče povezave z rakom in diabetesom, v zabojnike za papir torej ne spada. Kam ga je sploh mogoče odvreči, ne pojasnijo, rešitev pa naj bi bili digitalni računi, ki pa jih seveda (še) ne ponujajo v vseh trgovinah – kjer pa jih, je treba izpolniti digitalni obrazec in se prijaviti na storitev, potem boste pa vse račune dobili po elektronski pošti. In menda rešili kup gozdov – vsaj tistih, ki jih ne bo skuril že oni norec v Braziliji. Meni je prav, ampak preden se bo to zares prijelo, bo moralo kupcem to možnost ponuditi več trgovin, ne samo tista, v katero nikoli ne zaidem.

Potem sem šla pa malo raziskovat, od kod vse na nas v zasedi prežijo nepričakovane reciklažne nevarnosti, in ugotovila, da lahko samo z vsebino svoje kopalnice tako rekoč uničim svet. Ojoj.

Ena taka polakirana dišeča punca. Tole se je pokazalo že po kratkem izletu na splet, urejena ženska, ki skrbi za svoj videz, je prava grožnja za okolje. Začnimo z dezodorantom v razpršilu, ki je nevaren odpadek, ker je pod pritiskom in lahko, tudi ko je prazen, eksplodira in povzroči požar. Podobno velja za lake za lase. Odvreči jih je torej treba v koš za nevarne odpadke. Tako kot barve za lase in kozmetiko na alkoholni osnovi. Šminke lahko vsebujejo svinec in so tudi nevaren odpadek. Strupeni so odstranjevalci laka za nohte, lak je pa sploh potuhnjena ekološka bomba. Če bi vedeli, kaj vse je v laku za nohte, ga morda sploh ne bi več hoteli dati nase. Niti pomislite ne na to, da bi jih zlili v odtok, jih pometali med navadne smeti ali bognedaj potuhnjeno pustili kje v naravi. Oh, in tudi las ne smete metati v stranišče, ste to vedeli? Niso nevaren odpadek, so pa trdovratno nerazgradljivi in mašijo cevi, zato spadajo med mešane odpadke. Ekološka kozmetika sicer ni nevaren odpadek, kam z njo, pa ni povsem določeno. Načelno bi jo lahko kompostirali, ampak ali res hočete ostanke kremic v svoji solati?

Gremo zdaj v kuhinjo?

Več v Zarji/Jani št. 39

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!