Zgodbe

Zaradi neurij se umira

Marija Šelek
2. 7. 2019, 07.15
Posodobljeno: 2. 7. 2019, 11.03
Deli članek:

Bomo prišli v fazo nekontroliranega segrevanja? Takrat bomo povsem izgubili nadzor nad zmožnostjo prilagajanja!

Revija Zarja
Najhuje je bilo na levem bregu Donave, kjer je v 45 minutah ponekod padlo približno 100 litrov vode na kvadratni meter.

Medtem ko sta na zahodu Švice in v nekaterih predelih severne Italije v soboto in nedeljo, 23. in 24. junija, povzročala škodo močan veter in deževje, so se v Grčiji spopadali s kar sto požari. Prav tako so imeli močno točo v Romuniji. Pod vodo so bile ulice Beograda, kjer so ljudje prizore opisovali kot kataklizmične. Namesto da bi upoštevali opozorila pristojnih služb, naj zapro okna in ostanejo doma, so zgrabili svoje telefone ter snemali in fotografirali močan naliv, naraščajočo reko, ujeli so kopalca v umazani vodi, ki je drla po ulicah, celo deskarja! Verjetno ljudem res ne moremo zameriti drobnih »užitkov« v nesreči, ampak takšno početje je predvsem nespametno. Naučiti se bomo morali ravnanja v tovrstnih razmerah, saj jih po besedah klimatologa Slameršaka še ne bo konec.

Najprej so v minulih dneh nastopila neurja, zdaj napovedujejo vročinski val. Je to nekaj običajnega zadnja leta? Ali je to nekaj, nad čimer bi morali biti zaskrbljeni?

V zadnjih letih je običajno, da vremenske ujme in vročinski vali čedalje pogosteje postavljajo rekordne vremenske ekstreme. Letošnji junij bo najbrž najtoplejši v zgodovini meritev. Vseh pet najtoplejših poletij v Evropi: 2002, 2003, 2010, 2016 in 2018, se je zvrstilo v zadnjih dvajsetih letih. Vse pogostejši so tudi dogodki ekstremnih padavin in rečnih pretokov s poplavami. Seveda so ekstremni vremenski dogodki razlog za skrb. Leta 2003 je v Evropskem vročinskem valu denimo umrlo 60.000 ljudi.

Se da čemu takemu izogniti?  

Razlog za pogostejše ekstremne vremenske pojave je pospešeno segrevanje ozračja. V Sloveniji se je ozračje v zadnjih petdesetih letih segrelo za dve stopinji Celzija. Podnebnim spremembam se ne moremo izogniti, saj že živimo na segretem planetu, lahko pa omejimo nadaljnje segrevanje in se nanj nekoliko prilagodimo. V tem duhu znanstveniki pozivajo k takojšnjim ukrepom, da se izognemo katastrofalnim podnebnim spremembam.

Revija Zarja
Takšna količina padavin je običajna za mesec dni.

Napovedujete še hujše spremembe?

Podnebne spremembe, ki so se zgodile, so nepovratne, zato bomo vročinskim valom, kot je trenutni, priča tudi v prihodnosti. Škoda, ki so jo storile nepremišljene investicije v fosilne vire energije, je nepovratna. Vendar imamo proste roke, da sprejmemo ukrepe, da ustavimo trend, po katerem vročinski valovi in ujme postajajo še hujši. Dokler bomo energijo pridobivali iz fosilnih goriv, se bo ozračje segrevalo in s tem se bodo vremenski ekstremi krepili. Edini smiselni ukrep je opustitev fosilnih virov energije. Prehoda na alternativne vire energije, kot so denimo obnovljivi, seveda ne gre izvesti čez noč, vendar je levji delež prehoda moč opraviti v desetletju, če bi za to obstajal interes vodilnih politikov.

Česa se moramo še bati?

Največja skrb podnebnih znanstvenikov je, da bomo z nadaljnjim onesnaževanjem povsem uničili planetarne sisteme za uravnavanje sprememb temperature. V tem primeru stanje planeta naglo preide v fazo nekontroliranega segrevanja, kar pomeni, da bi povsem izgubili nadzor nad zmožnostjo prilagajanja. Govorimo o segrevanju za štiri stopinje in več. Življenje na tako segretem planetu je nezamisljivo, zato se s tem vprašanjem znanstveno tako rekoč nihče ne ukvarja.

Več v reviji Zarja/Jana št. 27, 2. 7. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno