Kriza srednjih let, želja po lepši postavi in povrhu še neustavljiva želja po sladkem – vse to je doživljala Agata Popović pred nekaj leti. Potem pa je sledil obrat v razmišljanju in dejanjih. »Brez tega ne gre,« nasmejano pove Agata, ki danes aktivno sodeluje v skupini privržencev LCHF na Facebooku, objavlja svoje izkušnje in recepte ter z veseljem tudi svetuje. »Vedeti morate, da nisem strokovnjakinja!« takoj poudari in govori le o tem, kar je preizkusila sama ali ugotovila, da ji ustreza glede aktivnosti in prehrane.
Mejniki v letih in kilogramih. Pred leti se je intenzivno ukvarjala s športom, približno 20 let z nogometom, deset let je trenirala fante do 18 let. Potem pa je prišlo na vrsto iskanje novih izzivov. Začela je trenirati boks in kombinacijo borilnih veščin. »Bilo je tudi obdobje pred petdesetim letom, ko sem bila manj aktivna in sem jedla zelo veliko sladkarij. Prišla sem do nekakšne čudne meje, ko mi je tehtnica na petdeseti rojstni dan pokazala 84 kilogramov. Tako ne gre več, sem si rekla, in začela spet trenirati. Nikakor pa se mi teža ni spustila pod 77 kilogramov. Šport je pobral veliko kalorij, a sem ob tem še vedno pojedla cele škatle čokoladnih bombonov. Ne bi rekla, da sem bila debeluška, bila pa sem nabita kot Rambo!« pove nasmejano.
Bivši trener boksa ji je opisal, kako mu je uspelo shujšati in kaj je izločil iz prehrane oziroma dodal vanjo. To je bilo dovolj, da je začela raziskovati in preizkušati še sama. »Zdaj je natanko dve leti, odkar sem začela tako imenovano LCHF-dieto z malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. V pol leta sem izgubila 13 kilogramov in zdaj to težo vzdržujem, pa seveda ves čas veliko treniram.« Prizna, da včasih nekoliko goljufa pri prehrani, saj ne želi shujšati pod 60 kilogramov, da bi bila videti kot okostnjak.
Vedno poln hladilnik. Agata Popović ima rada vsa živila, ki so dovoljena v dieti, in ničesar ne občuti kot omejevanje. »Klasičnih testenin, ki sem jih včasih imela zelo rada, ne jem, zato pa si pripravim rezance iz bučk ali druge zelenjave. Odkar sem na dieti, opažam še eno stvar: možgani so mi začeli delati na polno!« Njena kreativnost kar kipi na različnih področjih. Ukvarja se s fotografiranjem narave in za svoje posnetke prejema nagrade. Ves čas ustvarja recepte, kuha in fotografira jedi ter z njimi navdušuje na družabnih omrežjih. »Že prej sem rada kuhala, vsi so oboževali mojo kuhinjo, a potem se je vse to še stopnjevalo. Zdaj imam v svojem arhivu že kakih tisoč petsto fotografij jedi. Nikoli ne iščem receptov, le sestavine izberem in pripravim jed. Zdaj me vsi sprašujejo, kdaj bom organizirala kuharske delavnice in napisala kuharsko knjigo.« Postavno Agato pa seveda tudi mnogi sprašujejo za nasvet, kako ji je uspelo doseči tako korenito preobrazbo. »Nekateri so skeptični glede moje prehrane, a jaz sem ugotovila, kaj je dobro zame. Takoj začutim, kaj moram dodati ali odvzeti. Poleg tega trikrat na teden intenzivno treniram, zato moram jesti, da dobim dovolj energije.«
Še en dokaz, da Agata Popović kljub dieti ne občuti lakote, je njen vedno polni hladilnik. V njem je veliko jajc, smetane, masla, zelenjave … »Moja prehrana temelji na jajcih, zato jih pripravljam zelo različno. To svetujem tudi tistim, ki pravijo, da bo hrana na osnovi jajc enolična. Pa ni tako. Z njimi je mogoče pripraviti nešteto jedi.«
Veliko ljudi jo tudi vpraša, kako naj spremenijo prehrano in kaj naj upoštevajo v dieti. Svetuje jim in običajno ji že čez nekaj tednov zadovoljno poročajo o uspehih. »Včasih ženske katero od mojih fotografij komentirajo z besedami, da bi pri mojih letih tudi one rade bile videti podobno. Seveda lahko, jim odgovorim, a za to je treba nekaj narediti in se drugače prehranjevati.«
Več v reviji Zarja št. 10, 5. 3. 2019.