Zgodbe

Zadrega z zmagovalcem

S.M.
21. 2. 2019, 07.01
Deli članek:

Formula je bila napačna in nekaj v glasovalnem stroju je šlo narobe, ugotavljajo v Italiji po sanremskem festivalu. Kako bi se lahko drugače zgodilo, da je na festivalu, ki je kot civilna maša, v državi razgretih glav in odklonilnih stališč do tujcev, zmagal fant, ki mu je ime Mahmood? Je ljudstvo, ki je izvolilo sedanje politike, res lahko izglasovalo tudi zmagovalca, ki je v skladbo celo vpletel verza v arabščini?

Profimedia
Mahmood

Sanremski festival je velikanski projekt. Pet dni televizijskega šova, ki traja vsak dan kakih pet ali še več ur, če mu prištejemo segrevanje motorjev z uvodnimi oddajami in poročanji iz prestolnice zabavne glasbe. Za festival pogosto pravijo, da je prerez ali, še bolje, preslikava celotne države in stanja v njej. Na svoj račun morajo priti vsi: tradicionalisti in modernisti, mladi poslušalci (ti so zelo pomembni, da gledanost ne bi upadla), in seniorji, ki jih že od nekdaj v poznih večernih urah božajo popevke o ljubezni in z njo povezanim trpljenjem. Včasih se zdi, da je postal festival predvsem prostor za razkazovanje ekscentričnosti. Na odru je mogoče videti vse od mladeničev, še puhastih okoli ust, a že tetoviranih po obrazu, do zaslužne ostarele, pri kirurgu temeljito spremenjene dive, ki želi ostati v konkurenci, zato si dolge lase prebarva z modro in med nastopom pri sedemdesetih dviga krilo skoraj do spodnjih hlačk. Tako se lahko med gledalci še lomijo kopja o tem, kaj se je zgodilo z italijansko modno eleganco.

Od kod je prišel Mahmood? Letošnji zmagovalec ne bi mogel bolje ponazoriti vsega, kar se dogaja v državi. Vzdušje je mračno in napeto, pogosto sovražno do tujcev, izključujoče do manjšin in skoraj absurdno, ko je vse videti kot načrt čudaške zbirke vladajočih politikov z ministrom Salvinijem v prvi bojni črti.

Kako je mogoče, da je v Italiji, ki bi želela biti čistokrvna elegantna turistična gazela, zmagal fant iz predmestja Milana, ki mu je za povrh ime Mahmood? To je sicer le umetniško ime, a tudi pravo ni zelo drugačno: Alessandro Mahmoud. Mama je doma s Sardinije, oče je Egipčan. Simpatičnemu in lepemu fantu s širokim nasmehom se že od daleč vidi, da so njegovi predniki tudi Arabci.

Mahmood ne bi zmagal, če … Ko enkrat na odru razglasiš zmagovalca in to objavi mondovizija, pač ni več poti nazaj. Mahmood je prejel kipec s sanremsko palmo in levčkom v sijoči rdeči škatli, zasul ga je slap sijočih listkov in zmagovalca so požegnali. Zato je bilo treba vsaj v žolčnih razpravah ugotoviti, kaj je šlo narobe. Twitter je idealen za takšne reči: zatajil je seveda glasovalni stroj. Mahmood nikoli ne bi zmagal, če bi upoštevali glasove ljudstva, torej telefonskega glasovanja. Tako pa je bilo odločanje razpršeno: 50 odstotkov glasov je zadnji večer oddalo poslušalstvo, 30 glasbeni novinarji v poročevalski dvorani in 30 častna komisija v dvorani, sestavljena iz znanih osebnosti. Torej zmagovalec ni odraz okusa državljanov, so kmalu rohneli dežurni »politiki«, temveč čudaške elite brez stika z ljudstvom.

Ko je Mahmood prišel do besede. Po festivalu je torej namesto proslave gorel kerozin nevoščljivosti in pritajene sovražnosti. Še dobro, da zmagoviti mladenič, rojen leta 1972, še ni dobro dojel, kako velik met se mu je posrečil. Nič ga ni potegnilo v razpravo, zanj je bil nastop opravljen. Pa ne le to: Mahmood ni prišel v državo čez morje v eni od barkač. Povedal je, da se počuti stoodstotni Italijan, saj je odraščal v predmestju Milana. Pripada generaciji in okolju, v katerem je bilo v razredu večina otrok iz mešanih zakonov, od Rusov do Ukrajincev, Kitajcev in Arabcev. Precej začuden je bil ob vprašanju, ali je kdaj naletel na težave v svojem okolju, ker je iz etnično mešanega zakona. To njegove generacije ne zanima, je komentiral, saj ima druge interese. Družbe, kjer ne bi poznali mešanih skupnosti, si niti ne zna predstavljati in tudi ne ve, koga bi to zares zanimalo. Vsekakor se v debate o migrantih ni pustil zvleči.

Njegova zgodba je drugačna. Oče je družino zapustil, ko je bil star šest let. Takrat je z njim izgubil stike. Njunemu odnosu pa je postavil »spomenik« v zmagovalni skladbi festivala. Gre za izpoved o izgubljenem očetu, za katerega je bil denar pomembnejši od sinove ljubezni. Naslov skladbe je Soldi (Denar) in je odličen izdelek v mešanici sodobnih ritmov. V besedilo je Mahmood dodal dva verza v arabščini, kar razgretim desničarskim italijanskim glavam tudi ni všeč. A razlog je preprost: to je vse, kar mu je ostalo v spominu iz zgodnjega otroštva, ko mu je oče v arabščini klical, naj pride k njemu.

Več v reviji Zarja št. 8, 19. 2. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno