Zgodbe

Najboljše stvari so tri: vera, upanje in ljubezen

Urška Krišelj-Grubar
5. 12. 2018, 08.23
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 08.24
Deli članek:

Trgovina Rokodelc, Kr'piskr in Kr' štacuna so samo nekatere priložnosti za ljudi, ki jih je življenje izigralo. Dobri človek Vincent Draksler je glavni ustanovitelj fundacije, v kateri najdejo priložnosti invalidi in bivši odvisniki. Čudoviti uporabni predmeti, naj bodo iz starih kavbojk sešiti predpasniki, naštrikane punčke, postelja za psa, vreče iz zavrženih dežnikov, zlate damske kozmetične torbice, knjigice iz blaga za otroke, na statve narejeni šali in ponči iz domače volne, prenovljeno staro pohištvo, čakajo v ličnih trgovinah. Z nakupom bomo pomagali pri ohranjanju delovnih mest srčnih ljudi. Invalidov in bivših odvisnikov, ki si zaslužijo novo priložnost.

Revija Zarja
Luka Cej, srčni prodajalec, s pridihom nostalgije, kot trgovina Rokodelci, v kateri je zaposlen.

Pisane izložbe v neposredni Prešernovega gledališča v Kranju so me že večkrat nagovorile, da sem obstala in si ogledovala rokodelske izdelke slovenskega izvora. Kdo so ljudje, ki jih izdelujejo? Tisti dan so bila vrata na stežaj odprta. Najprej sem za pultom, narejenim iz starih tramov, najbrž kakega dotrajanega toplarja, zagledala prijazen obraz prodajalca. In potem je kar nekaj časa trajalo, preden sem si začela ogledovati izdelke, ker je bil Luka, kot je prodajalcu ime, tako zgovoren.

Dobri človek iz Orehka pri Kranju. Vincent Draksler je dobrotnik, (so)ustanovitelj fundacije (mestna občina Kranj tudi pomaga), ki je kot otrok tudi sam okusil, kako je živeti v pomanjkanju. Oče mu je umrl pri osmih letih, hitro se je bilo treba osamosvojiti. Vincentu je uspelo. Preudarno gospodarjenje in dobre ideje so obrodile veliko, toliko, da je pred 18 leti svojemu rodnemu kraju Kranju podaril posestvo v Pristavi pri Tržiču. Tam so bivši odvisniki zdaj našli dom, kjer se v programu reintegracije učijo veščin za ponovno vključevanje v družbo, med drugim izdelujejo, predelujejo, iz starega zavrženega ustvarjajo novo uporabno. Dve trgovinici v Kranju so opremili s pohištvom, ki kar kliče, da bi ga imeli tudi doma. Pred šestimi leti je fundacija začela delovati kot socialno podjetje. V gospodarskem poslopju so uredili delavnice, v njih so bivši odvisniki lahko začeli najboljšo možno terapijo, delo. Projekt so poimenovali »Omamljen si z delom«.

Revija Zarja
Lična trgovina Kr'piskr, za katero so nekdanji odvisniki naredili notranjo opremo.

Trgovina Rokodelc in prodajalec Luka. Pisano vzdušje v čudovitem ambientu s prodajalcem Lukom Cejem na čelu me je posrkalo vase. Medtem ko sem si ogledovala uporabne predmete, ki so jih izdelale roke invalidov iz 11 gorenjskih varstvenih centrov, mi je Luka pripovedoval, kako zelo je vesel, da je lahko tudi sam del te zgodbe. Nekoč je bil kuhar, potem pa ga je presenetila huda bolezen. Dolga odsotnost z dela, rehabilitacija, pa še odstop mrežnice – vse to mu je preprečilo, da bi še naprej lahko dvigal težke piskre. Postal je mlad invalid, premlad, da bi kar nehal delati, pa tako rad je med ljudmi, da bi bilo res škoda, če bi čemel doma. Vsak dan s hvaležnostjo in nasmejan pride prodajat v »štacuno« Rokodelc in sploh nisem bila edina, ki se je za dlje zapletla z njim v pogovor ter pozabila, po kaj je pravzaprav prišla. 

Več v reviji Zarja št. 49, 4. 12. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno