Zgodbe

»Čas je za pravico, gospod Cosby.«

Jelka Sežun
2. 10. 2018, 10.45
Deli članek:

Serijski posiljevalec Bill Cosby mora v zapor

reuters
xxcbvnzh

Prejšnji torek je Bill Cosby, padla zvezda, nič več »najljubši ameriški očka«, serijski posiljevalec, kakorkoli mu že hočete reči, v spremstvu svojega odvetnika, čeden v temnomodri obleki, nasmejan in dobre volje prikorakal na sodišče, da sliši razglasitev sodbe. Aprila so ga spoznali za krivega spolnih napadov, le zakaj je bil tako optimističen? Je morda mislil, da bo sodišče sprejelo priporočilo njegovih odvetnikov in ga zaradi njegovega slabega zdravja obsodilo zgolj na hišni zapor?

Nekaj ur pozneje je v sami srajci in z lisicami na rokah v spremstvu šerifov zlezel v marico. Bil je mrkega obraza – morda ga je obšla misel, končno, da bo bržkone umrl v zaporu. Star je 81 let, sodnik mu je prisodil od tri do desetlet zapora, kar pomeni ne manj kot tri leta in ne več kot deset. Na hodniku sodne palače so se ženske, njegove žrtve, olajšano objemale.

Njegove žrtve so na zadoščenje čakale zelo dolgo – nekatere desetletja. Medtem so njihove zadeve zastarale, in ko so se o svojem ponižanju odločile javno spregovoriti, kazenski pregon ni bil več mogoč. Samo Andrea Constand, ki jo je Cosby posilil leta 2004 (zasebno ga je tožila leta 2005 in v zameno za molk dobila odškodnino), je še čisto za rep ujela rok: čeprav je spoštovala vsiljene pogoje in je po izplačilu odškodnine molčala, jo je ambiciozen tožilec slednjič prepričal, da je spregovorila in je lahko vložil obtožnico proti Cosbyju. Prvo sojenje, na katerem je sodnik dovolil le eno pričevanje žrtve, je bilo razveljavljeno, ker se porota ni mogla zediniti o Cosbyjevi krivdi. No, toliko o tem, so tedaj razočarano vzdihnile njegove žrtve – dotlej se jih je oglasilo že več kot šestdeset –, čeprav je tožilec obljubil, da bo zahteval novo sojenje.

Pred sodiščem javnega mnenja. Cosby je takrat nasmejan odšel s sodišča, a je v resnici že krepko čutil pravo kazen. Ne tiste, ki mu je ni izreklo sodišče, temveč tisto, ki mu jo je naložila ogorčena javnost. Nekoč zelo priljubljeni igralec in komik je ostal sam. Drug za drugim so mu obrnili hrbet prijatelji in sodelavci, ki so sprva še verjeli vanj. Samo še žena Camille je ostala ob njem. Televizijske postaje so nehale prikazovati njegove serije in filme, gledalci so nehali hoditi na njegove komične nastope, univerze so mu druga za drugo odvzemale častne doktorate. Še njegovo knjigo za otroke so malčkom nehali prebirati.

Medtem je tožilec držal obljubo in sprožil nov postopek. Aprila letos je porota Cosbyja spoznala za krivega treh spolnih napadov. Cosby, ki je priznal, da je z ženskami spal, je vseskozi trdil, da je bil seks sporazumen. Pričalo je pet žensk in povedale so podobne zgodbe: Cosby jih je omamil s tabletami, nato pa posilil. Porota je tokrat očitno verjela žrtvam.

Vse se vrača, vse se plača. Zadnje dejanje prejšnji teden je bilo samo še formalnost. Med zaslišanjem, ki je trajalo le dva dni, je sodnik dejal obsojencu: »Čas je za pravico, gospod Cosby, vse se vam je vrnilo. Prišel je čas.« Označil ga je tudi za »nasilnega spolnega plenilca«, ki bo moral odsedeti vsaj tri leta v zaporu, preden lahko zaprosi za pogojni izpust, ob tem se bo moral vsak mesec udeleževati terapije in njegovo ime je zdaj v registru spolnih prestopnikov. Če se Cosby živ vrne iz zapora – malo verjetno –, bodo njegovo ime poslali sosedom in bližnjim šolam ter jih opozorili, da se je v bližini naselil spolni prestopnik. Prošnjo za varščino je sodnik zavrnil in tako so Cosbyja s sodišča odpeljali naravnost v zapor. Zelo hudega mu tam ne bo, v celici bo sam, lahko bo imel televizijo in tablični računalnik. A si verjetno s tem ne more dosti pomagati, saj je skoraj slep.

Bivša manekenka Janice Dickinson, ena od petih prič na procesu in Cosbyjeva žrtev, je po izreku sodbe pogledala čez dvorano naravnost v obsojenca in mu rekla: »Jaz se zadnja smejem, kolega.«

Cosbyjev zagovornik je napovedal pritožbo. Odvetniška firma, ki ga je zagovarjala pred tem, Cosbyja toži za 282.000 dolarjev neplačanih odvetniških honorarjev. Plus obresti. Koliko premoženja mu je še ostalo, ni znano, vemo pa, da prodaja več svojih hiš. Camille Cosby se ni udeležila izreka sodbe.

Tule je ena svetla iskrica za Cosbyja: svoje zvezde na Pločniku slavnih ne bo izgubil. Ta ostane, ker je hollywoodska trgovska zbornica, ki zvezde podeljuje, odločila, da vse zvezde na pločniku ostanejo, »ker so zgodovina«, ne glede na to, kako omadeževana so v njih napisana imena.

Na družabnih omrežjih so številni znani in manj znani ljudje pozdravili obsodbo, nekateri so čestitali poroti, tretji so rekli, upajmo, da si bodo žrtve zdaj oddahnile. Samo ena – komičarka Chelsea Handler – je opomnila, da z eno obsodbo bitka še ni končana. »Sprašujem se, kako dolgo bo trajalo, preden bo Trump naznanil amnestijo za Billa Cosbyja,« je tvitnila.

Oh, saj res – Američani imajo predsednika, ki se je (na posnetku, ki je prišel v javnost) hvalil, da otipava ženske. Kdaj bo prišel njegov čas?

Več v Zarji št. 40, 2.10.2018

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno