Na kuhinjskih štedilnikih, v pečicah in loncih različnih razstavljavcev Sejma okusov, ki je bil prejšnji teden na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je brbotalo, cvrčalo, predvsem pa dišalo. S picami, sladoledi, slaščicami in drugimi okusnimi jedmi so razvajali znani kuharski obrazi, tudi tisti, ki smo jih spremljali v različnih kuharskih šovih. Prava paša za brbončice!
Najbolje mu skuha punca
Tomaš Javurek, zmagovalec šova Gostilna išče šefa leta 2015 (ki ga je ljubezen pred devetimi leti pripeljala s Češkega), nam je zaupal, da je sodelovanje v šovu dobra izkušnja za vsakega mladega kuharja. Dobro je sodelovati, saj s tem pokažeš, kaj znaš, in dosežeš prepoznavnost. Del denarne nagrade je vložil v opremo kuhinje, ki jo imata v najemu s punco, drugi del pa je ostal na bančnem računu. Skupaj pripravljata hrano za stojnice, keteringe, prirejata piknike in pripravljata sladice.
– Vaš napotek mladim kuharjem?
»Pridno se lotite dela in čim prej si pojdite nabirat kuharske izkušnje v tujino.«
– Skrivnost, da jed dobro uspe?
»Kuhanja se moraš lotiti z ljubeznijo, potem jed gotovo uspe.«
Tomašev recept za okusne ocvrte polpetke s kozicami na azijski način z riževim sušijem:
Za polpetke iz kozic potrebujemo: 500 g kraljevskih kozic, mlado čebulico, sojino omako, sladko čilijevo omako, česen, ingver, sol, poper, za paniranje pa moko, beljake in drobtine panko za cvrtje.
Priprava: Kozice sesekljamo na drobno, mlado čebulico zrežemo na drobne kolobarje in zmešamo z začimbami. Dodamo malo koruznega škroba (za boljšo vezavo). Oblikujemo kroglice želene velikosti in jih povaljamo v moki, nato v beljakih in nazadnje v drobtinah. Ocvremo jih v vročem sončničnem olju.
Za rižev suši potrebujemo: 500 g riža, 650 g vode, 60 g riževega ali jabolčnega kisa, 30 g sladkorja, 15 g soli
Riž dobro speremo pod tekočo vodo, dokler ni bistra, precedimo, zalijemo s 650 g hladne vode in pustimo stati 20 minut. V posodi s pokrovom riž zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo še deset minut brez mešanja. Po desetih minutah ga odmaknemo z ognja in pustimo stati še deset minut. Riž nato damo v leseno posodo in ga prelijemo z mešanico riževega ali jabolčnega kisa, sladkorjem in soljo. Vse skupaj narahlo premešamo in počakamo, da se ohladi.
Več v Zarji, 7.2.2017