Zgodbe

Klepetavi zdravniki

Milka Krapež
30. 9. 2009, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravniki so zavezani k molčečnosti. Kljub temu pa se ves čas dogaja, da informacije o zdravstvenem stanju, boleznih in posegih vseh vrst bliskovito pricurljajo v javnost.

Od svojih zdravnikov seveda pričakujemo, da o naših zdravstvenih težavah – ki so lahko včasih tudi zelo kočljive – ne bodo govorili naokoli.  Večinoma seveda molčijo, tudi zato, ker smo nepomembni in naše težave nikogar ne zanimajo. Drugače pa je, ko gre za bolj znane ljudi.

Bolezni so lahko prvovrsten trač, še posebno če zvije kakšnega politika in potem vsa država razglablja, ali je še opravilno sposoben. Seveda lahko o tem odkrito govorijo bolniki in njihovi svojci, čeprav večinoma ne. Precej jasno je, da prihajajo diagnoze z vsemi podrobnosti vred iz zdravstvenih ustanov, čeprav so zdravniki pa tudi drugo medicinsko osebje zavezani k molčečnosti. 
Poleg zakona o varovanju podatkov jih k molčečnosti zavezuje še nekaj drugih zdravstvenih zakonov in njihova stanovska pravila. Kljub temu pa se ves čas dogaja, da informacije o zdravstvenem stanju, boleznih in posegih vseh vrst bliskovito pricurljajo v javnost. Prim. Gordana Kalan Živčec, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, je na konferenci, ki so jo v Cankarjevem domu nedavno organizirali bolniki, povedala, da se zdravniki pravila o molčečnosti dosledno držijo. Nekateri najbrž res, drugim pa je opravljanje veliko preveč slastno. Skrivnost najprej izklepetajo svojim najbližjim, če obljubijo, da bodo molčali. Vendar ti potem kljub enaki obljubi povedo spet naprej, tako da se novica širi na dva načina: čedalje več ljudi jo izve in čedalje »večja« je. Zanimivejše je, če se doda še kakšen »ocvirek«.
Ko zboli predsednik
Spomnimo se, kako je bilo, ko je bil bolan pokojni predsednik Janez Drnovšek. Ko je zbolel, se vladni urad ni najbolje znašel pri obveščanju javnosti in je to vlogo prepustil zdravnikom. Pozneje je to popravil. Vendar ne govorimo o tem. Ko se je predsednikova bolezen razvijala, je vsa država vedela, kje ima revež metastaze in v kakšnem stanju je. Zdravniki so celo javno razpravljali ali pisali o njegovi bolezni, dokler se ob to niso obregnile ustrezne službe in bolnika zaščitile. Vendar je dejstvo, da se je med ljudmi ves čas šepetalo, da »gre h koncu«. Ni sicer mogoče trditi, da so informacije prišle prav iz ust zdravnikov oziroma zdravstvenih delavcev, ki so imeli s pokojnim predsednikom opravka. Vendar je res, da so bili edino ti (poleg najbližjih sorodnikov, seveda) seznanjeni z njegovim zdravstvenim stanjem.
Lepotne operacije znanih oseb
Druga taka zgodba, dosti bolj »zabavna«, če lahko tako rečemo, so bile lepotne operacije medijsko znane osebe. Sama sem, ne da bi vprašala, v zdravstveni ustanovi, kjer so operacije opravili, izvedela vse podrobnosti. Prav tako so mi postregli s podatki, katera od njihovih kolegic je že šla pod nož, kaj so ji popravili in tudi, da ni spoštovala njihovih navodil (česa ne sme) pred operacijo. Ko pa sem se pozanimala, zaradi katere bolezni je umrl mlad, perspektiven zdravnik, sem od zdravnice prvič slišala, da tega ne sme izdati. Kljub temu sem vse izvedela od drugih zdravnikov, ki so bili z informacijami precej bolj velikodušni.

                                                      Več v Jani št. 39, 29. 9. 2009

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste