Zgodbe

Kriza in samomori

Žana Kapetanović
1. 12. 2009, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Za zdaj je še prezgodaj govoriti o resničnem vplivu sedanje krize na povečevanje števila samomorov, saj se bodo stvari v pravi luči pokazale šele čez nekaj let, so se izgovarjali posamezniki, ki smo jih v različnih uradnih institucijah vprašali, ali se zavedajo, da recesija jemlje svoj davek v samomorih. Dejstva in številke pa pripovedujejo svoje žalostne zgodbe.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti o resničnem vplivu sedanje krize na povečevanje števila samomorov, saj se bodo stvari v pravi luči pokazale šele čez nekaj let, so se izgovarjali posamezniki, ki smo jih v različnih uradnih institucijah vprašali, ali se zavedajo, da recesija jemlje svoj davek v samomorih. Dejstva in številke pa pripovedujejo svoje žalostne zgodbe.

- Mamica dveh otrok je skočila z nebotičnika. Zjutraj je enega otroka pospremila v šolo, drugega je pripeljala v vrtec, nato pa si je vzela življenje. Pred tem je izgubila delo, a očitno ni nihče opazil, kako hudo jo je to prizadelo.
- Mamica je bila obupana, ker sta oba z možem izgubila delo. Ni jima bilo jasno, kako bosta lahko v prihodnje poskrbela za tri otroke. Kopičili so se dolgovi, množili so se problemi ... Prosila je za pomoč v ustrezni ustanovi in prijazno so ji jo obljubili. So ji pa povedali, da mora najprej prinesti ustrezna dokazila. Odšla je. Popoldne se je vrgla z devetega nadstropja. Pred otroke.
- Moški je izgubil delo. Imel je hipotekarno stanovanjsko posojilo. Več mesecev ga ni odplačeval. Ni plačeval položnic. Odklopili so mu elektriko, telefon ... Z majhnimi otroki se je zaklenil v sobo in obesil.
- Moški, ki je imel posojilo za delovne stroje, gradnjo ..., je izgubil delo. Ni zmogel odplačila. Ustrelil se je z lovsko puško.
- Moški – njegovi otroci pravijo, da je bil najboljši očka na svetu – se je zaradi slabega poslovanja podjetja zapletel v dolgove. Zbolel je, a mu je poteklo zdravstveno zavarovanje. En sam obup. Sedel je v avto in zapeljal pod tovornjak.

Najhujše so stiske »malega« človeka, ki preprosto ne more preživeti. Ljudje te težave skrivajo pred sorodniki, sosedi, prijatelji, otroki in mnogi med njimi iz dneva v dan odlašajo z iskanjem pomoči. Na vrata uradnih institucij potrkajo šele, ko so strahotno obupani, ko ne vidijo izhoda in ko so do konca ponižani. Takrat pa jim prijazno povedo, da bodo dobili pomoč, da pa morajo pred tem predložiti različna potrdila, dokazila ... Marsikdo od takšnih prosilcev se v obupu preprosto obrne na peti in si sodi sam.

Več v Jani št. 48, 1.12.2009

V vsakem desetletju si povprečno sodi sam tudi po en otrok, mlajši od 14 let.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste