Zgodbe

Svit rešuje življenja

Žana Kapetanović
23. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V evropskih državah in pri nas je rak debelega črevesa in danke drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi rakave bolezni in tretji najpogostejši rak pri ženskah. Vendar je to ozdravljiva bolezen, če jo odkrijemo in zdravimo v zgodnji razvojni fazi. Če bi se vabilu v presejalni program Svit odzvalo vsaj 70 odstotkov ljudi, bi se smrtnost zmanjšala skoraj za polovico.

V evropskih državah in pri nas je rak debelega črevesa in danke drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi rakave bolezni in tretji najpogostejši rak pri ženskah. Vendar je to ozdravljiva bolezen, če jo odkrijemo in zdravimo v zgodnji razvojni fazi. Če bi se vabilu v presejalni program Svit odzvalo vsaj 70 odstotkov ljudi, bi se smrtnost zmanjšala skoraj za polovico, številnim bolnikom pa bi bilo zaradi zgodnjega zdravljenja prihranjenega veliko trpljenja.

Svojo zgodbo o navideznem zdravju in bolezenskih znakih, ki so jih na srečo pravočasno odkrili na preventivnem pregledu v sklopu presejalnega programa Svit, nam je zaupala Marija Gričar.

Junija lani je 66-letna Marija Gričar iz Gozda Martuljka dobila pismo programa Svit in z veseljem privolila v odvzem vzorcev blata. Nekaj dni pozneje so jo obvestili, da je bil izvid preiskave pozitiven, in ji predlagali kolonoskopijo oziroma pregled debelega črevesa. Določili so datum: 4. avgust. Marija še v snu ni pomislila na to, da bi ji lahko zdravnik med pregledom dejal: »Zelo ste bolni, zelo ste bolni.« Še zdaj ji v glavi odzvanjajo njegove besede.
»To ne bo držalo, saj me nič ne boli,« mu je odločno odgovorila. Prepričana je bila, da ima prav, in, kot pravi, takrat ni bila prav nič prizadeta.
»Ko pa sem čez njegov hrbet na zaslonu računalnika prebrala besede sum na karcinom, mi je spodneslo noge. V solzah sem počakala na izvid. Mož je onemel, ko sem mu povedala novico. S hčerko sva ure in ure obe jokali. Rekla sem ji, da se ne bom zdravila, da je umrlo že toliko ljudi in da sem zdaj pač jaz na vrsti.
A hčerka se ni menila za moje govorjenje o tem, da se ne bom zdravila. Naročila me je na ultrazvok in računalniško tomografijo (CT) trebuha. Po pregledu sem odšla do zdravnika, specialista internista, ki je ob pogledu na izvid kolonoskopije dejal: To je pa urgentno!

Več v Jani št. 7, 16.2.2010

Endoskopija ne sme boleti
Primarij dr. Milan Stefanovič, član strokovnega sveta programa Svit in strokovnjak, ki se zavzema za to, da bi bolniki čim lažje prenesli gastrointestinalno endoskopijo, nam odgovarja na najpogostejša vprašanja vseh tistih, ki so dobili povabilo na pregled danke in debelega črevesa.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste