Zgodbe

Potresi v naši bližini?

Sonja Grižila
17. 3. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poudarek je na »ne vemo«, kdaj se bo zgodil potres, zato je vsaka panika odveč. Nastala je pred dnevi, ko so se v nekaterih medijih pojavile grozljive novice, da direktorja seizmoloških uradov v Srbiji in Črni gori pričakujeta v kratkem rušilni potres, ki se menda po neki čudni logiki seli iz Čila na Balkan.

Poudarek je na »ne vemo«, kdaj se bo zgodil potres, zato je vsaka panika odveč. Nastala je pred dnevi, ko so se v nekaterih medijih pojavile grozljive novice, da direktorja seizmoloških uradov v Srbiji in Črni gori pričakujeta v kratkem rušilni potres, ki se menda po neki čudni logiki seli iz Čila na Balkan. Naslednji dan po tej objavi je bil kar precej močan potres v Turčiji, zato je bila omenjena novica še toliko strašljivejša. Za povrh bi se lahko, pravijo, na Jadranu kot posledica podmorskega potresa skotil cunami, ki pa bi bil visok od 5 do 25 centimetrov, kar nas seveda ni posebej pretreslo, ker pač vemo, da so lahko v bližnjem morju valovi visoki tudi po nekaj metrov. Ampak cunami, pravijo fiziki, seveda ni navaden val, s seboj nosi ogromno rušilne energije. Se moramo torej bati?

 Pred leti je bil kar precej rušilen potres na Kopaoniku, in ker smo bili takrat še v Jugoslaviji, smo seveda vsi zbirali denar za prizadete, mediji pa so nas kar naprej zasipavali z grozljivimi slikami ruševin in ljudi brez strehe nad glavo. Kmalu po tistem sem bila na prizorišču, ki ga je prizadel potres, in pri priči mi je bilo jasno, zakaj takšno razdejanje: hiše so bile zgrajene tako, da bi jih razmajala že kakšna malo močnejša burja. In prav zaradi načina gradnje, ki je v toplejših in revnejših državah neredko precej zanikrn, so posledice potresov katastrofalne. Hiše se preprosto sesedejo in pod seboj pokopljejo stanovalce.
 Najbolj razdiralen potres v naši bližini je bil skopski leta 1963 s 1070 žrtvami, prizor je na uvodni sliki. Poleg veličastne stare hiše, ki se je podrla, je novejši blok, ki je ostal cel, saj je bil grajen z obilico železa in betona. Po letu 1963 so v Jugoslaviji sprejeli predpise za protipotresno gradnjo, ki so se jih nekateri držali bolj, drugi manj. V Srbiji ugotavljajo, da bi se pri potresu, kakršen je zadel Haiti, ohranilo le 30 odstotkov stanovanjskega fonda. Koliko bi se ga ohranilo pri nas? Statik prof. dr. Peter Fajfar s fakultete za gradbeništvo in geodezijo ne govori o odstotkih, pravi pa, da so ogrožene stare zgradbe, predvsem tiste, ki so bile zgrajene v petdesetih letih na horuk. Novejše ko so, bolj so varne, saj so se predpisi o varni gradnji tudi po letu 1963 večkrat poostrili. Mostovi so varni, dvomljiva pa je infrastruktura, predvsem cevovodi. 

Več v Jani št.11, 16.3.2010

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste