Zgodbe

Vsi obrazi krize

Žana Kapetanović
6. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Recesija se je razbohotila, njene posledice so več kot vidne in pri marsikom ni ogrožen samo njegov osebni dohodek, temveč je načeto njegovo človeško dostojanstvo. Nekateri se poskušajo znajti, kakor vedo in znajo, drugi propadajo, tretjim je težko, a nočejo tarnati. Vsi upajo, da bo bolje. Tudi mi.

Lani so v Sloveniji prav v tem času organizirali množično meditacijo za ublažitev posledic finančne krize. Ob vdihu in izdihu bi si morali udeleženci predstavljati, da svet oblivajo ljubezen, zaupanje in pozitivne vrednote, ljudje naj bi dobili navdih in moč, da bi se v podjetjih in nasploh zbudila inovativnost, da bi se ustvarjale nove zaposlitve ...
Vse kaže, da ni zaleglo. Recesija se je razbohotila, njene posledice so več kot vidne in pri marsikom ni ogrožen samo njegov osebni dohodek, temveč je načeto njegovo človeško dostojanstvo.
Nekateri se poskušajo znajti, kakor vedo in znajo, drugi propadajo, tretjim je težko, a nočejo tarnati.
Vsi upajo, da bo bolje. Tudi mi.

Za sogovornika je težko dobiti katerega od Slovencev, ki so se znašli v brezizhodnem položaju, katerega od tistih, ki jim je propadlo podjetje, obrt ali trgovina. Nihče ne želi v medijih razgaljati svoje nesrečne usode. Čeprav se ljudje zavedajo, da niso sami krivi za propad (zmanjšana kupna moč, posojilni krč in zamujanje s plačili se namreč niso začeli v delavnici slikopleskarja, čistilnem servisu do nedavnega podjetne in uspešne čistilke ali v mizarski delavnici), jih v podzavesti grize občutek lastne krivde.
Po oceni obrtno-podjetniške zbornice je lani v tej panogi izgubilo delo okoli 20.000 ljudi. Hkrati so zaprli več kot 10.000 obratov, od tega na področju obrti 5.727. V več kot polovici podjetij v gradbeništvu, kovinski, kmetijski, tekstilno-usnjarski in prevozniški dejavnosti ter domači in umetni obrti pa je precej manj naročil. Pravijo, da se bomo z najhujšimi težavami spopadali prav letos.
Mnogim že teče voda v grlo. Propad majhnega obrtnika v javnosti seveda ni tako viden, kot če v regiji propade velika družba in ostanejo brez dela številni delavci. A usoda, ki prizadene posamičnega človeka, je prav tako kruta. Vsaka zgodba je po svoje težka in žalostna. In koliko jih je? To je težko z gotovostjo navesti, ve pa se, da je zbornica v imenu 52.000 članov in 200.000 zaposlenih v tem delu gospodarstva, katerih položaj se iz dneva v dan slabša, ta mesec poslala odprto pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju.
»Moj primer je zgolj eden med številnimi obrtniki in majhnimi podjetniki,« pravi lastnik podjetja za keramičarstvo. »Zaradi krize v gradbeništvu je prizadetih tudi veliko obrtnikov – vodovodarji, električarji, pleskarji, mizarji, parketarji, keramičarji ... Prisiljen sem zapreti svojo keramičarsko dejavnost, saj so se rezerve podjetja počasi izčrpale, plačil pa ni od nikoder. Poleg tega še vedno obstajajo pritiski na zniževanje cen! Ne vidim izhoda,« je obupan moj sogovornik.
»Za najemnino že mesece nimam več denarja. Iz dneva v dan iščem rešitev, a je ne najdem. Na vse mogoče načine si prizadevam, da bi razprodala, kar imam in kar sem ustvarila, da bi se rešila dolgov. Čeprav sem za 40 odstotkov znižala cene, mi izdelkov ne uspe prodati. Večina ljudi stopi v trgovino z opravičilom – samo pogledala bi, če lahko. Navadno takšni obiskovalci ničesar ne kupijo ali pa se odločijo za kakšno malenkost. Zgodi se, da pol dneva nihče ničesar ne kupi,« v solzah pripoveduje lastnica neke trgovine v središču Ljubljane. »Nima smisla nadaljevati. Poskusila bom rešiti, kar se da, in ustanoviti servis za popravilo oblačil in šivanje. Menda vlada zdaj povpraševanje po tej dejavnosti,« še doda.
In to sta le dva človeka, ki jima že teče voda v grlo.

Več v Jani št. 14, 6.4.2010

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste