Zgodbe

Je Kristina res morila?

Jana
12. 5. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Starša Kristine Mislej sta prvič spregovorila za javnost

Skoraj natanko leto dni po dvojnem umoru štiriinpolletnega Matija in dveinpolletne Eme je koprsko sodišče 25. marca letos spoznalo za krivo njuno mamo Kristino Mislej. Brez neposrednih dokazov in motiva, da je to storila ona, in brez dokazov, da je to storil kdo drug. Kot je pojasnila predsednica sodnega senata, absolutne resnice o samem tragičnem dogodku sodišče ni moglo ugotoviti. Kristinini dokazani grehi so alkoholizem, psihične težave in hladnokrvnost ter pomanjkanje izkazovanja občutka krivde in kesanja. In seveda to, da je bila v času umora v stanovanju. Pravzaprav je bila obsojena že dolgo pred koncem sojenja. Mediji in šentflorjanska javnost, na katero so ti vplivali, so se kot že mnogokrat doslej izkazali z lahkotnostjo obtoževanja. 38-letna Kristina Mislej že od tragedije velja za eno največjih zločink našega časa. Prav nihče, razen redkih posameznikov, ni premogel toliko človečnosti, da bi v njej videl od tragedije strto žensko in mater, ki naj bi ji bila nedoumljiva sila, o kateri tukaj ne moremo soditi, odvzela njena ljubljena otroka. Kajti Kristina je bila dokazano zelo ljubeča mama. Prav nihče se tudi ni vprašal, ZAKAJ sploh bi prištevna ženska – o stanju prištevnosti so se namreč izrekli klinični izvedenci – storila kaj tako grozovitega. Prav nihče ni niti pomislil niti raziskal možnosti, da je to storil kdo drug. Zakaj pa bi to storil kdo drug? Prav tako se lahko vprašamo, zakaj bi to storila ona. Samo še dva prav tako strta človeka ji stojita ob strani, njena mama Dunja in oče Iztok. Vsi drugi so družino Mislej že zdavnaj prečrtali iz svojih misli. A nam sežanska tragedija ni dala miru. Preveč je bilo vprašanj in premalo odgovorov. Odkrivamo vam doslej neizpovedano zgodbo zakoncev Mislej.

Vajina hči je bila obtožena na prvi stopnji. Pred dobrim letom dni sta ostala brez vnukov. Kako preživljata dneve in noči in kaj vama je pri tem najhujše?
Dunja:
Veste, kako živiva? Od dneva do dneva, ko hodiva v pripor na Ig, in od obiska do obiska grobka, ki ni v Sežani, ampak tam na vasi, kjer sta se tako rada igrala. Tam ležita ta ljubljena otročka.
Iztok: Kot da živiva v nekem irealnem svetu, od obiska pri Kristini do obiska groba. Vmes pa je vse nerazumljivo, tuje …
Dunja: Polovica mojega življenja je v grobu, polovica v priporu na Igu.

Kako ste občutili medijski in vsesplošen linč do vas in vaše hčerke in zakaj se niste že prej odzvali?
Iztok:
Nekaj časa zaradi globoke prizadetosti po tragičnem dogodku sploh nisva mogla priti k sebi, kaj šele da bi spremljala medije. Od takrat je minilo 15 mesecev in do zdaj nismo nikjer govorili o tem, o naših čustvih, bolečini, našem razmišljanju. Nikjer nismo iskali »medijske resnice«, saj smo domnevali, da se bo poštenost obveščanja ljudi obrnila v pravo smer, v smer resnice. Zato sva bila zelo razočarana nad tem, da so nas vsi že od začetka obsojali. Nihče od ljudi, recimo vaših novinarskih kolegov, se tega problema ni lotil bolj človeško, vsi so naju skupaj z najino Kristino samo obsojali. Stali so pred našimi vrati, naju klicali, pošiljali pisma in k nama pristopali popolnoma brezčutno in nečloveško. Dobila sva ogromno anonimnih pisem, katerih vsebine vam ne bom kazal, saj so taka, da bi človek bruhal, dobivava pa tudi pisma podpore od nama neznanih ljudi. Tudi kolegi, razen dveh zakoncev, in strokovne službe so obmolknili in se odmaknili od nas. Ne mislim, da bi morali v medijih braniti najino Kristino, želela bi samo, da bi kdo stal za pravo resnico. Zdaj razumete, zakaj sva šele zdaj zbrala dovolj moči, da sva se odzvala na vaše vabilo k pogovoru.
Mediji in tudi sodišče so v vaši hčeri prepoznali hladnokrvnost in brezčutnost.
Dunja: Kakšna brezčutnost neki. Ona je strašno prizadeta!
Iztok: To je tak šok, da ga ne more nihče razumeti in bog ne daj kdaj doživeti in preživeti! Kdo lahko sodi o tem, ali je Kristina hladna in brezčutna? Je to kdo, ki je doživel kaj takega? Saj nihče drug ne more vedeti, kaj nosi človek, ki se mu je zgodilo, kar se je Kristini. To je tak nepopisen šok, takšen notranji boj, taka bolečina … Najprej ne verjameš, ker tega ne moreš verjeti, potem iščeš vzroke, se sprašuješ, kdo in zakaj, kako … Mati, ki sta ji ukradena dva majhna otroka in ki ju vidi mrtva na tisti postelji, vsa bleda in pomodrela, tega se ne da opisati. Nobeni materi, tudi ne Kristini, ne moreš tega narediti in jo obsoditi, dokler ni stoodstotno dokazana njena krivda. Ne moreš ji vzeti že mrtvih otrok in ju pokopati brez nje, ki jima je dala življenje in ki je in bo za vedno njuna mama, če nimaš nobenega dokaza proti njej. Tudi če gre za domnevo, domneva je samo domneva!
Kako to mislite, da so otroka pokopali brez vas?
Dunja:
Ja, brez nas! Sploh nismo vedeli, da so ju pokopali. Tako rekoč s sodne medicine so ju odpeljali na pogreb, ne da bi bili Kristina in midva sploh o tem obveščeni.
Iztok: Zgodilo se je v soboto zvečer, v nedeljo je bila sodnomedicinska ekspertiza, v ponedeljek so bile ves dan preiskave, od jutra do 23. ure zvečer, v torek zjutraj so otročka pokopali, mi pa smo v torek ob dveh popoldne od sosede po telefonu izvedeli, da je bil pogreb. In Kristina je to izvedela od naju, po telefonu. 
Kristina ves čas trdi, da je nedolžna. Tudi vidva sta prepričana, da vajina hči ni kriva, za kar je obdolžena. Kaj mislita, da se je zgodilo?
Dunja:
Trdno sem prepričana, da je bila neka tretja oseba. Jaz sem njena mama, poznam jo. Vem, da tega ne bi mogla narediti. Nikoli v življenju ni bila groba do otrok, tega ne bi mogla narediti.
Iztok: Da bi to naredila, je nemogoče. Pri njej ni bilo nikoli nobenega znamenja sovraštva do otrok, agresije ali naveličanosti. In povem vam, če bi zasledil kakršno koli, celo najmanjšo nevarnost za ta dva otročka, bi bil prvi, ki bi ju poskušal obvarovati in tudi odvzeti lastni hčeri. Meni je neizmerno težko, nama strašno manjkata … Dano jima je bilo življenje in jima je bilo odvzeto, to je nekaj nepojmljivega. Neizmerno ju pogrešam … (solze)
Več v Jani št. 19, 11. maja 2010

Tekst: TINA HORVAT, tina.horvat@delo-revije.si

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste