Zgodbe

Mali vampirji

Katja Božič
6. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred dnevi nas je prestrašila novica, da so v zagrebško kliniko za infekcijske bolezni sprejeli več ljudi, okuženih s klopnim meningoencefalitisom. Pet jih je menda v zelo kritičnem stanju, v globoki komi.

Pred dnevi nas je prestrašila novica, da so v zagrebško kliniko za infekcijske bolezni sprejeli več ljudi, okuženih s klopnim meningoencefalitisom. Pet jih je menda v zelo kritičnem stanju, v globoki komi. Hrvaška ima v povprečju manj bolnikov s klopnim meningoencefalitisom, kot jih imamo pri nas, zato je dogodek verjetno tako šokiral, pravijo strokovnjaki in nas pomirjajo, da se pri nas ne dogaja nič posebnega v primerjavi s prejšnjimi leti. Na leto imamo od pet do petnajst težkih primerov bolezni, zdravniki pa imajo celo vtis, da je bolnikov letos za zdaj manj kot lani.

Ker smo poleti navadno zasuti z novicami o klopih, letos pa še posebej, smo o teh drobcenih pošastih, ki nam lahko povzročijo toliko težav, podrobno zaslišali dr. Tomija Trilarja, vodjo Kustodiata za nevretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, ki se je s klopi naključno začel ukvarjati pred približno petnajstimi leti. »Kolegi, ki so se ukvarjali z zoonozami, boleznimi, ki se prenašajo z živali na človeka, so potrebovali nekoga, ki bi znal določati klope. In ker sem se že ukvarjal s paraziti, z bolhami in nekaterimi družinami parazitskih muh, imel pa sem tudi nekaj vzorcev klopov, sem sklenil poskusiti. Hitro pa se je začelo odpirati čedalje več vprašanj. Katere klope imamo v Sloveniji, kateri se prisesajo na človeka in podobno. Pred mano je to delala dr. Danica Tovornik na Inštitutu za varovanje zdravja, ki je v štiridesetih letih ustvarila veliko zbirko. Mi smo našli še tri nove vrste, predvsem ker smo uporabili nove metode zbiranja,« pravi Trilar. »V Sloveniji smo doslej našli šestnajst vrst klopov, verjetno pa bomo še kakšno. Po vsej Sloveniji so razširjeni gozdni, ježev in rovkin klop, druge vrste pa so geografsko omejene ali ekološko specializirane, kot recimo breguljkin klop, ki živi samo v njihovih rovih, ali netopirski klop, ki je prava jamska žival in pravzaprav nikoli ne zapusti jame, razen kadar je prisesan na netopirja in ta zapusti jamo.« Na človeka se od naših vrst prisesa samo gozdni klop, le izjemoma še kaka druga vrsta. »Sicer smo na hlačah že našli tudi nekatere druge vrste, npr. severnega ornamentiranega klopa ali južno ornamentiranega klopa, podatka, da bi se prisesal na človeka, pa nimamo.«
Večinoma na človeku sesa nimfa. Klop ima tri razvojne stopnje in v vsaki se mora napiti krvi, da lahko preide v naslednjo. Tako v vsem svojem življenju sesa samo trikrat. Ko se odrasla samica napije krvi, se skrije v podrast in odloži jajčeca; gozdni klop okoli tristo, rekorder med našimi vrstami, dvogostiteljski klop, pa do 1200. Jajčeca navadno prezimijo, iz njih pa se spomladi izležejo ličinke, ki začnejo iskati gostitelja. Iščejo ga v listnem opadu, na spodnji strani suhih listov, zato ne pridejo do človeka, temveč se prisesajo na voluharice, miši in ptice, ki brskajo po listnem opadu. »V tem času se lahko ličinke tudi okužijo z bakterijo, ki povzroča lymsko boreliozo, z virusom klopnega meningoencefalitisa ali katero drugo zoonozo.« Vsak povzročitelj zoonoze, torej virus ali bakterija, ima svoj rezervoar, v katerem živi. Rezervoar za borelijo so recimo mali sesalci, predvsem miši. Ličinka sesa kri miši od štiri do šest dni, nato se spusti v podrast, tam prebavi hrano in se preobrazi v nimfo. Ta že leze na bilke do višine kolen, zato se izbor njenih gostiteljev občutno poveča. Zdaj ima na voljo zajce, jazbece, pse, jelenjad, srnjad, konje, govedo in seveda človeka. »Kar v 80 odstotkih na človeku sesa nimfa. Ko pride gostitelj mimo, ga zgrabi, najde primerno mesto, zabode rilček, nekaj časa miruje, nato pa izloči slino, v kateri sta nekakšen anestetik in snov proti strjevanju krvi, ter sesa od štiri do sedem dni.« Ko se nasesa, se spet spusti v podrast in se preobrazi v odraslega samca ali samico, ki potem preži na novo žrtev, še nekoliko više, do višine pasu. »Nikakor pa ni res, da skačejo na nas z dreves in grmovja, kot se govori,« se smeji Trilar. Če samec najde samico, še preden je ta našla gostitelja, se nanjo pripne in se začneta pariti; če pride mimo gostitelj, pa se samica nanj prisesa s samcem na sebi. Samec pravzaprav sesa kri le v prvih dveh razvojnih fazah, kot ličinka in nimfa, kot odrasla žival pa ne. Ko oplodi samičko, pogine.

Več v Jani št. 27, 6.7.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste