Zgodbe

Kraška polja sivke

KATJA BOŽIČ
23. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ni bilo v Provansi ali na Hvaru, ampak v vasici Brje pri Korivi na Krasu. Tja so nas na žetev sivke povabili v veliko vrtačo, kamor je znano dišavnico zasadil domačin Milko Novič, doktor znanosti. Rešiti je hotel družinska polja, ki bi jih sicer preraslo grmovje.

Ni bilo v Provansi ali na Hvaru, ampak v vasici Brje pri Korivi na Krasu, ki je kar žarela v modro vijoličasti barvi. Povabili so nas v veliko vrtačo na žetev sivke, ki jo je zasadil domačin Milko Novič, doktor znanosti. Rešiti je hotel družinska polja, ki bi jih sicer preraslo grmovje, in tako je pred šestimi leti zasadil to znano dišavnico, kar je spodbudilo tudi druge Kraševce, da so poskusili z rastlino, ki za Kras doslej ni bila značilna.

Vasica Brje je malce oddaljena od glavne ceste Sežana–Nova Gorica. Vsega skupaj ne šteje več kot trideset prebivalcev, ki živijo v petnajstih hišah, in mnogi so pred šestimi leti, ko je Novič zasadil prvih nekaj sto sadik sivke, prav gotovo dvomeče zrli v polje. Kras je značilen po marsičem, a po sivki gotovo ne. Presenečenje je bilo še toliko večje, ker se je polje s sivko lepo obneslo, ne glede na nekaj prav hladnih zimskih dni (globoko pod temperaturo ledišča). »Ob skoraj vsaki kraški hiši raste kakšen grmiček sivke, to je bilo že eno od znamenj, da bi lahko šlo,« razlaga Novič, kako se je začela razvijati ideja njegovega projekta Sivka na Krasu. Toda ko je to rožico večkrat srečeval na potepih po Hvaru, v Španiji in Franciji se ga takrat ni niti dotaknila, verjetno si ni mislil, da bo nekoč postala tako pomemben del njegovega življenja. Usoden je bil njegov enoletni službeni obisk Tasmanije. Kot znanstvenik (je namreč doktor kemije), je tamkaj v miru razvijal in razvil svojo teorijo ionske izključitvene kromatografije, vmes pa imel dovolj časa za raziskovanje otoka. Tako ga je pot zanesla na Bridestowe Estate (http://www.bridestowelavender.com.au/), največjo farmo sivke na južni polobli. Tasmanija leži na približno isti geografski širini na južni polobli kot Slovenija na severni. Tudi padavinski režim na vzhodu države Tasmanije je podoben, le poletja so tam krajša in v povprečju hladnejša. Vse to so bili vzvodi, zaradi katerih je bilo njegovo zanimanje za tasmanski nasad sivke toliko večje. »Kar nekaj dni sem taval po nasadih v času žetve, užival v cvetju in vonju ter sklenil, da bom tudi sam poskusil z gojenjem sivke na Krasu. Ta sklep je bil med drugim eden tistih usodnih, zaradi katerega sem se vrnil v Evropo,« pravi.

Vrtača polna sivke
Vrtača, v kateri sta zdaj dve polji sivke, je last njegove družine. Nekdaj so v njej gojili krompir, koruzo, vinsko trto in druge poljščine, potem pa so se on in njegove sestre razkropili po svetu in vse skupaj je začelo propadati. Po mamini smrti so se odločili kljub vsemu nekaj s to zemljo napraviti. Niso je hoteli prodati, temveč na njej zasaditi rastline, ki bodo lepe, nezahtevne in jih ne bo treba škropiti. »Sem namreč zelo občutljiv za te zadeve.« Kocke so se začele zlagati. Na koseški tržnici je po naključju naletel na vrtnarja iz Pirnič, ki ga je poučil o gojenju sivke in pri katerem je kupil prve sadike. Najprej je zasadil spodnje polje, lani pa še večje zgornje, tako da se v vrtači na pol hektara zemlje danes bohoti okoli 6000 sadik.

Več v Jani, št. 29, 20. 7. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste