Zgodbe

Politiki na Facebooku

ALMA M. SEDLAR
4. 8. 2010, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodobna socialna omrežja postajajo vse bolj uveljavljeno sredstvo komuniciranja. Tega se zelo dobro zavedajo tudi politiki, saj jih vedno več uporablja ta orodja za komuniciranje z državljani in državljankami. Ledino je v svetovnem merilu na tem področju oral Barack Obama, ki je z uporabo spletnih omrežij med predsedniško kampanjo pritegnil na milijone mladih volivcev, na FB pa je še vedno zelo dejaven. Kako pa je s tem pri nas?

Sodobna socialna omrežja postajajo vse bolj uveljavljeno sredstvo komuniciranja. Tega se zelo dobro zavedajo tudi politiki, saj jih vedno več uporablja ta orodja za komuniciranje z državljani in državljankami. Ledino je v svetovnem merilu na tem področju oral Barack Obama, ki je z uporabo spletnih omrežij med predsedniško kampanjo pritegnil na milijone mladih volivcev, na FB pa je še vedno zelo dejaven. Kako pa je s tem pri nas?

Naključni pregled profilov na FB je pokazal, da sta se sodobno pridobivanje e-prijateljev in komuniciranje z volivci in tistimi, ki utegnejo to šele postati, presenetljivo hitro razširila tudi med naše politike. Pri čemer so eni manj, drugi pa bolj dejavni, spretni in izvirni. Ne le da imata svoje profile na FB predsednik države in predsednik vlade! Našli smo jih kar nekaj, ki so na tem najbolj razširjenem socialnem omrežju na svetu kakšno nedeljo morda celo bolj aktivni kot kakšen drug dan v poslanskih klopeh.

Predsednik države z DJ Umekom. Prvi med prvimi, predsednik republike dr. Danilo Türk, ima z uporabo socialnih omrežij kar nekaj izkušenj. Veliko pozornosti je požel že z zapisi na blogu v času predsedniške kampanje, kot dober primer njihove uporabe v njegovem uradu pa omenjajo akcijo, v kateri je predsednik skupaj s svetovno znanim DJ Urošem Umekom posnel video sporočilo, v katerem pozivata mlade k odgovorni zabavi. Da bi ga čim bolj približala mladim, sta ga objavila tudi na spletnih omrežjih Youtube in na Facebooku. Čeprav ima predsednik države svoj profil, pa s spletnimi objavami na FB z uporabniki za zdaj še ni komuniciral. Na njem je mogoče najti le povezavo na spletno stran njegovega urada. A to uporabnikov FB očitno ne moti preveč, saj je predsednik države na svoji strani že dosegel najvišje možno število 5000 prijateljev. Še veliko več jih je, ki si to želijo postati, a bodo morali na odobritev počakati. Ko uporabnik profila doseže tako število prijateljev, jih namreč ne more več dodajati. Zato se, kot je videti, veliko naših politikov potem odloča še za odpiranje javne FB-strani, ki dopušča veliko večje število oboževalcev oziroma zasledovalcev. A te strani večinoma niso tako osebne in so precej bolj dolgočasne kot osebni profili politikov.
Eden najmanj dolgočasnih in najbolj dejavnih pri nas je sicer FB-profil predsednika vlade Boruta Pahorja. Na njem ves čas objavljajo sveže informacije, zanimivo je brati tudi komentarje. Slaba plat je, da je profil predsednika vlade na Facebooku precej težko najti, kar bi skrbniki strani skorajda morali popraviti.

»Če ne bomo viseli skupaj …« Iz naključnega pregleda nekaterih profilov na FB lahko sklenemo, da sodobna spletna omrežja za komuniciranje z volivkami in volivci uporablja precej več politikov leve provenience, da so ti pri tem izvirnejši in da si večinoma dopuščajo več razkrivanja zasebnosti. Na FB smo med drugim zasledili profile Aleša Guliča, Boruta Sajovica, Bogdana Biščaka (LDS) pa poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem ter njenih mlajših kolegov Vita Rožeja in Francija Keka. Med njimi je ministrica za kulturo Majda Širca, ki je že med volilno kampanjo dvignila veliko prahu s kritičnimi zapisi na blogu. Ministrica blog še vedno piše – v nasprotju z veliko politiki, ki začutijo željo po tovrstnem izpovedovanju vsakokrat znova šele nekaj mesecev pred naslednjimi volitvami, potem pa jih ta po navadi hitro mine. Največje možno število prijateljev in prijateljic ima tudi prometni minister Patrick Vlačič (SD). Prav z njim je povezana zadnja rumenospletna afera. Manekenka Tina Gaber mu je namreč na zid na FB napisala: Rada te imam! Zdaj, v času kislih kumaric se tudi zato na veliko ugiba, ali ni med njima kaj več kot zgolj prijateljstvo.

                                                                          Več v Janu št. 31, 3. 8. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste