Zgodbe

Molčite, trpite, izginite!

Žana Kapetanović
7. 9. 2010, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V sredo, 1. septembra, se je tudi Velenje - tako kot vsa Slovenija - prebudilo v lep in sončen dan. A bomba, ki je bila obešena na kljuko vhodnih vrat v poslovno stavbo Vegrada, je dajala jasno vedeti, da vsem ljudem v življenju ni lepo, da so denarnice mnogih prazne in da v sredo ni le prvi šolski dan, temveč tudi dan, ko bi morali vsi delavci Vegrada dobiti neizplačano razliko marčevskih, aprilskih in majskih plač. Dva dni pozneje, v petek, 3. septembra, je potekel tudi rok za izplačilo dela junijske plače in nakazilo obrokov bankam - za posojila, ki jih imajo delavci, jim je podjetje namreč že odvzelo ustrezne zneske, a tega denarja nato bankam ni nakazalo. Zato sva se v sredo s fotografom odpravila v Velenje, da bi skupaj z delavci pričakala obljubljene plače.

V sredo, 1. septembra, se je tudi Velenje – tako kot vsa Slovenija – prebudilo v lep in sončen dan. A bomba, ki je bila obešena na kljuko vhodnih vrat v poslovno stavbo Vegrada, je dajala jasno vedeti, da vsem ljudem v življenju ni lepo, da so denarnice mnogih prazne in da v sredo ni le prvi šolski dan, temveč tudi dan, ko bi morali vsi delavci Vegrada dobiti neizplačano razliko marčevskih, aprilskih in majskih plač. Dva dni pozneje, v petek, 3. septembra, je potekel tudi rok za izplačilo dela junijske plače in nakazilo obrokov bankam – za posojila, ki jih imajo delavci, jim je podjetje namreč že odvzelo ustrezne zneske, a tega denarja nato bankam ni nakazalo. Zato sva se v sredo s fotografom odpravila v Velenje, da bi skupaj z delavci pričakala obljubljene plače.

Dva dni pred tem, v ponedeljek, 30. avgusta, je Hilda Tovšak, ki se je prej na vse mogoče načine izogibala novinarjem, jasno in glasno poudarjala, da je zadovoljna z odločitvijo o prisilni poravnavi »njenega« Vegrada, tega nesrečnega podjetja, ki je tako silovito prizadelo in pahnilo v agonijo nedopustno veliko pridnih ter ničesar krivih ljudi. Zaradi najmanj treh stvari, ki jih je izrekla, se je zvišal pritisk vsem, ki se vsaj malo spoznajo na dogajanje v Vegradu: da obstajajo projekti, ki napovedujejo svetlejšo prihodnost Vegrada, da ves dolg delavcem ni večji od 600.000 evrov in da je čista laž, da so jim trgali obroke za odplačilo posojil in da tega denarja niso nakazovali bankam. Nato je z nasmehom na ustnicah odkorakala na »zasluženi« počitek.

No, morda bodo vsaj zdaj ti ubogi delavci dobili tisto, kar so si prigarali s svojim znojem, smo pomislili. A bomba, ki je bila obešena na kljuko Vegradovih vrat, je verjetno sporočala, da mnogi ne verjamejo obljubam gradbene baronice.
 »Samo nori verjamejo obljubam,« so mi dejali delavci, zbrani pred Vegradovim samskim domom, tistim istim domom, v katerem, kot se verjetno spominjate, v najhujši zimi ni bilo ne vode ne ogrevanja, domu, v katerem v sobi, veliki 12 kvadratnih metrov, prebivajo po trije moški, domu, v katerem morajo delavci plačevati po 50 evrov na mesec in v katerega v sredo s fotografom nisva smela vstopiti, ker so mi po nadzorniku iz Vegrada sporočili, da mi to prepovedujejo.

»On je njihov, nadzornik namreč,« so mi šepetali delavci. Zaupali so mi tudi to, da pride inšpekcija v dom samo takrat, ko je vse temeljito pospravljeno, inšpektorji pa si ogledajo samo tisto, kar so jim v domu pripravljeni pokazati. Povedali so mi tudi, da so umazane  igre Vegradovega vodstva posegale tudi v medčloveške odnose, saj so nekaterim delavcem namenoma izplačevali plače, druge pa puščali brez zaslužka, zato da bi jih med seboj sprli.

Več v Jani št. 36, 7.9.2010

»Samo še z žicami naj nas ogradijo, pa bo vse še veliko bolj jasno,« so se pritoževali delavci in se mi opravičevali, ker teh svojih besed ne morejo podkrepiti z imenom, priimkom in fotografijo. Vsak njihov nastop v medijih je bil doslej vedno kaznovan.

»Tudi če bi izplačali vse, kar delavcem dolgujejo, bi bila ta vsota, v primerjavi z vsemu dolgovi Vegrada, enaka količini soli, ki jo dodate v golaž, glede na količino vseh drugih surovin, torej mesa in zelenjave, ki ste jo uporabili za to jed,« nam je sekretar velenjskega območnega sindikata slikovito prikazal Vegradov dolg delavcem, s katerim je Hilda Tovšak prizadela celo vrsto ljudi, pravi sindikalist Srečko Čater.

 »Vsaka od teh zgodb, ki se odvijajo pred našimi očmi, je strahotno žalostna. Težko je gledati, ko pred teboj jočejo odrasli moški. To, kar se dogaja v Vegradu, ni samo umazano, ampak do konca bolno. Ali verjamem, da bodo delavci na koncu dobili zasluženi denar? Upam, čeprav Hildi Tovšak ne verjamem niti besede.«

Kaj se skriva za obljubami gradbene baronice?

Matjaž Ževart in Milena Kenda sta ostala brez zasluženega denarja in odpravnine: "Oba sva toliko garala, zdaj pa nisva nič vredna. S tem se je težko sprijazniti."

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste