Zgodbe

Kaj bi brez gasilcev?

Marija Šelek
28. 9. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V viškem gasilskem domu se v torek dopoldne življenje po katastrofalnem koncu tedna nikakor še ni umirilo. Fantje in možje so se zbirali, da bi pregledali in očistili opremo. Pomagati sočloveku v nesreči je za slovenske prostovoljne gasilce glavno vodilo. »Ne, ne grem spat - tukaj sem zato, da pomagam,«

V viškem gasilskem domu se v torek dopoldne življenje po katastrofalnem koncu tedna nikakor še ni umirilo. Fantje in možje so se zbirali, da bi pregledali in očistili opremo. Posledice več kot tridnevnega dela so bile očitne: škornji premočeni, delovne obleke blatne, cevi je bilo treba pomiti, sortirati opremo … Zaslišal se  je poziv za črpanje vode iz ene od bližnjih kleti. Ne, ni bilo še konec.

Pomagati sočloveku v nesreči je za slovenske prostovoljne gasilce glavno vodilo in zato ne bi smeli biti presenečeni, da je član PGD Vič prekinil dopust na Krku in prišel pomagat tovarišem. Javljali so se člani, ki v zadnjih letih niso tako dejavni, vendar so želeli pomagati in so bili na nogah neprekinjeno več kot 24 ur, v ponedeljek pa jih je čakala redna služba. »Ne, ne grem spat – tukaj sem zato, da pomagam,« je odgovoril eden, ko so ga prijatelji nagovarjali, naj si le gre za kakšno uro odpočit. 
Kaj žene te fante in može v gasilstvo? »Gasilec sem že od 6 leta, oče je gasilec, prav tako brat. Posrka te. Enostavno, kadar gremo na intervencijo, si nekako napolnjen – prideš, pomagaš, rešuješ, delaš to, za kar si usposobljen, in na koncu slišiš zahvalo. Tisti preprosti hvala, ki ti ga izreče človek na koncu, ko si mu pomagal, te napolni in ti daje voljo do dela,« je povedal Mario Domjanič.
Prav njegov brat Nino, ki je bil na dan pogovora službeno odsoten, je sodeloval pri reševanju utapljajočega se mlajšega moškega v eni od viških kleti, kamor je očitno šel reševat premoženje, a se je ujel v past. »Tja smo krenili s kombijem in cisterno, naš gasilec je skočil v vodo in poskušal odpreti vrata v klet, vendar je bil nemočen. Tudi ko se je pridružilo še šest dodatnih parov (gasilskih) rok, se vrat ni dalo odpreti. Nekdo od civilistov se je spomnil na dvigalko za avto, z njo so naposled le odprli vrata in zadnji čas rešili utapljajočega, ki je bil že pod vodo. K sreči mu je soseda, mlada medicinska sestra, še prej v klet potisnila cev od sesalnika, da je lahko nekako dihal.«

Bo gasilcev vedno manj? Čeprav se je ob tej povodnji slišala marsikatera ostra na račun gasilcev, se ob takih nesrečah izkaže, da so slovenski prostovoljni gasilci pravzaprav edini, na katere se lahko v resnici zanesemo. »Jezo ljudi razumem, saj bi bil tudi sam jezen na gasilce, ki bi jih videl na cesti, moja klet pa bila polna vode! Ampak črpanje vode iz kleti, ko pa je zunaj enak nivo vode, je Sizifovo delo – tega pač nekateri niso razumeli. Prepričan sem, da so v nedeljo že spremenili mnenje, ko so nas videli v akciji: 50 gasilcev s 14 vozili in približno 20 motornimi črpalkami – tako smo do poznega večera izčrpali vodo v viškem naselju. Pri tem so nam nesebično pomagali gasilci iz Gorenjske, kar 30 samo iz Radovljice!« je bil  ponosen na solidarnost med vsemi slovenskimi prostovoljnimi gasilci Domjanič.

 

Več v Jani, št. 39, 28. 9. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste