Zgodbe

Bolnica je shodila

Milka Krapež
19. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Na ta poseg sem šel z mislijo, da bi mogoče lahko napredovanje multiple skleroze (MS) ustavili. Če bi se mi stanje še kaj izboljšalo, bi bil to čudež. In čudeži se dogajajo,« nam je napisal 54-letni Rafko Ivančič.

»Na ta poseg sem šel z mislijo, da bi mogoče lahko napredovanje multiple skleroze (MS) ustavili. Če bi se mi stanje še kaj izboljšalo, bi bil to čudež. In čudeži se dogajajo,« nam je napisal 54-letni Rafko Ivančič, ki so mu strokovnjaki iz MC Medicorja sredi julija letos razširili zožene vratne vene. To je poseg, ki za bolnike z MS pomeni novo upanje, stroka pa se je razdelila.

Veliko nevrologov namreč dvomi o dolgoročni uspešnosti teh posegov in meni, da bi morali počakati na izsledke kakšne večje in dolgotrajnejše raziskave. Želje bolnikov so povsem drugačne. Ker upajo, da bi poseg lahko ustavil njihovo bolezen, hočejo, da se to zgodi čim prej, ne pa da čakajo še leta, ko bi bolezen seveda napredovala. Prof. dr. Paolo Zamboni iz Ferrare se je raziskovanju MS posvetil, ko je za njo zbolela njegova žena. Ni se hotel kar sprijazniti, da bo pešala vsakič malo bolj in vsakič na drugem področju, ki ga vnaprej ne zna nihče napovedati. Odkril je, da ima veliko bolnikov z MS zožene vratne vene, se pravi tiste žile, po katerih odteka kri z izdihanim zrakom in odpadnimi snovmi iz možganov v spodnji del telesa, da se od tam izloči. Zaradi tega so možgani tudi precej slabše prekrvljeni, ker venozna kri v njih zastaja, po drugi strani pa se začnejo v možganih kopičiti odpadne snovi, povedano poenostavljeno. Ali drugače: MS naj bi bila zgolj posledica zoženih vratnih ven. Prof. Zamboni je svoji ženi s pomočjo kolegov s posebnim posegom z balonom razširil zožene vratne vene in stanje se ji je precej izboljšalo.
 

Bolniki nočejo čakati!
Novica se je hitro razširila. Medtem ko je stroka ostala zadržana, so bolniki planili po novem upanju. To posebej velja za tiste, ki jim bolezen že povzroča obilico težav. Mnogi so že mladi priklenjeni na invalidski voziček, »srečnejši« od njih si pri hoji pomagajo z berglami ali pa so brez njih in poskušajo prikriti, kako eno ali obe nogi bolj vlečejo za sabo, kot da bi delali korake. Bolniki z MS, ki hitro napreduje (MS ima več oblik, vendar je večinoma hitro napredujoča),  prepričujejo zdravnike, da bi kljub vsemu poskusili, da ne bodo čakali na rezultate raziskav. Časa namreč nimajo. Pomoč bi radi izkoristili, dokler lahko še dokaj normalno živijo. To ne velja zgolj za bolnike v tujini, ampak tudi za naše, ki so pisali pisma na vse mogoče naslove  in tudi zbirali podpise ljudi, ki podpirajo njihovo prizadevanje.

 

Več v Jani, št. 42, 19. 10. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste