Zgodbe

Endometrioza, bolezen žensk

Jana
9. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Endometriozo, bolezen žensk, ki ima v Evropi diagnosticirano štirinajst milijonov žensk, je ena najpogostejših v reproduktivnem obdobju žensk.

Med dveinpolurno laparoskopsko operacijo endometrioze pri mladi bolnici, ki se ji je tkivo razraslo čez jajčnike, malo tudi čez mehur in prizadelo še popek v vsej globini do trebušne votline,  je kirurginja dr. Ribičeva ves čas razlagala potek posega. Veliko je povedala tudi o bolezni, ki jo ima v Evropi diagnosticirano štirinajst (!) milijonov žensk in jo je evropski parlament leta 2007 razglasil za socialno bolezen, ker zaradi bolečin in neplodnosti prizadene ženske telesno, psihično ter socialno. Pri nas ni podatkov o številu bolnic, raziskave pa pravijo, da je ena najpogostejših bolezni v reproduktivnem obdobju žensk, pogostejša kot rak, sladkorna bolezen in spolno prenosljive bolezni, zaradi bolečin ženske izostajajo z dela in šole pogosteje kot zaradi drugih težav.

Kakšna bolezen je endometrioza?
Endometrioza je pojav sluznice, ki je normalno v maternici – kjerkoli zunaj maternične votline, najpogosteje v mali medenici. Lahko je tudi na oddaljenih organih: ledvice, pljuča, možgani, rane po operacijah. Te celice potujejo po mezgovnicah in krvnih žilah.
Zakaj se bolezen razvije?
Ni znano: obstaja cela vrsta teorij, a vsaka pojasni samo en del nastanka. V zadnjem času se kot velik dejavnik omenja okolje: dioksin (beljenje celuloze za tampone, peči na premog, plavži za taljenje kovin, proizvodnja herbicidov, op. a.), vinilkloridi kemična industrija, op. a.), genetski dejavniki. Verjetno je nekaj na tem, a dokazano ni.
Ali opažate, da se število bolnic povečuje in kje so tu moški?
Pri moških se v izjemnih primerih pojavljajo hormonske motnje, sicer je to izključno bolezen žensk v reproduktivnem obdobju.
Torej gre pri endometriozi za težave, povezane z delovanjem hormonov?
Tako je, endometrioza je hormonsko odvisna bolezen. Pojavlja se v reproduktivnem obdobju, ko začnejo jajčniki delovati in dokler delujejo. Hormon estrogen vzpodbuja rast tega tkiva.
Se da to bolezen zdraviti?
Vso zgodovino, odkar je bolezen poznana, so poskušali s celo vrsto zdravil, a so bila v glavnem neuspešna. Vsa so temeljila na tem, da je bolezen odvisna od estrogena, zato so se z zdravljenjem povzemali vzorci, kakršni so v  nosečnosti, med dojenjem in v pomenopavzi, da bi bolezen zavrli. Ker pa sluznica, ki se pojavlja izven maternične votline, ni popolnoma enaka tisti v njej, je bilo zdravljenje sorazmerno neuspešno. Za zdaj je izbirni način zdravljenja kirurgija, zdravila so dodatna možnost, če ima ženska še težave, če se bolezen ponovi.
Kakšni so simptomi, znaki te bolezni – kar dolgo namreč traja, da se jo ugotovi?
Simptomi so zelo tipični, vodilni je bolečina, vendar prepogosto podcenjeni. Zadnji podatki za Evropo govorijo, da od začetka težav do končne in pravilne diagnoze mine osem, v ZDA celo več kot devet let. Za endometriozo so tipične bolečine v trebuhu, predvsem med menstruacijo, pri spolnih odnosih, včasih pa kronična bolečina ves ciklus. Drug simptom je neplodnost: pri do štirideset odstotkih bolnic, ki so neplodne, najdemo endometriozo. Poleg natančne anamneze, ki je za endometriozo zelo značilna, in ginekološkega pregleda postavimo dokončno diagnozo in oceno obsežnosti z laparoskopijo, ki je sočasno terapevtski postopek.

 

Več v Jani št. 45

 

Tekst: Miša Čermak, foto: Iztok Dimc

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste