Zgodbe

Tragična zgodba družine

Jana
12. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Družina gospe Valentine je bila nekoč srečna kljub bolezni, hčerkini naglušnosti: denarja ni bilo veliko, a za skromne ljudi in za sproti dovolj. Toda pred petimi leti se je zalomilo: njeni starši jih mečejo na cesto, neutemeljeno so prijavili, da oče zlorablja deklico. Hudo je, pomagajmo!

Mama Valentina, njen invalidsko upokojeni mož in štirinajstletna naglušna hči so bili srečna družina. Denarja ni bilo veliko, a za sproti in za skromne potrebe dovolj. Lastnega stanovanja niso imeli, toda Valentinini starši so mladi družini z darilno pogodbo podarili dvosobno stanovanje v svoji hiši in življenje je teklo lepo. Do pred petimi leti, ko si je stanovanja zaželela Valentinina sestra. Kaj se je prelomilo v Valentininih starših in starih starših naglušne deklice, da so jih po neuspešnem metanju na cesto neutemeljeno prijavili, češ da oče zlorablja deklico, se ne ve. A odtlej je vse narobe: denar gre za odvetnike, računi se nabirajo, bili so tepeni, v stanovanju ne smejo kuriti. Kako naprej?

Obup in stiska družine sta velika, prej prijazno življenje se je spremenilo v veliko negotovost, žalost. Solze tečejo, pomoči ni. Razumevanja, zakaj se vse to dogaja njim, tudi ne. Naglušna deklica, ki potrebuje slušni aparat, je pretrgala stike s starimi starši, ki ne delajo lepo z njenimi starši. Še več. Potem ko je očetu in mami Valentini na pristojnih inštitucijah po prijavi starih staršev, da oče zlorablja hčer, uspelo dokazati, da to ni res, je deklica povedala, da jo je zlorabljal dedek. In pokazala, kako, ter povedala, kje in kdaj. Mama Valentina pravi, da jim socialna delavka in kriminalistka, ki  preiskuje zadevo, verjameta, a postopek menda zaradi poznanstva stoji. Valentinini starši jih še vedno mečejo iz stanovanja in hiše.

Metanje iz hiše in zloraba
Valentina in soprog sta se poročila pred petnajstimi leti in sprva živela pri moževih starših, a je bilo tam preveč ljudi, gneča velika, pa so odšli k Valentininim staršem v hišo. »Dali so nam stanovanje, ki je ločeno od njihovega, z darilno pogodbo in do pred petimi leti smo živeli mirno ter složno. Nato pa so se začele prijave na center za socialno delo in policijo o zlorabi  devetletne naglušne deklice, ki naj bi jo zagrešil njen oče.« Kakšen šok je bil to za družino, je jasno, a vsako prijavo zlorabe je absolutno treba preveriti. »Morali smo na obe instituciji, zaslišali so nas in po pogovorih ugotovili, da zlorabe ni bilo.« A zakaj bi stari starši naredili nekaj tako krutega, kot je lažna prijava o zlorabi? »Hoteli so doseči, da bi se ločila. A z možem se zelo dobro razumeva in mislim, da je malo takšnih zakonov, kakršnega imava midva: premoženje imava skupno, denar tudi, za otroka skrbiva oba enako in dobro. Res je, da je včasih med tednom delal od jutra do večera v zasebnem podjetju, a ob koncu tedna se je posvečal družini.« Zakaj torej želijo stari starši razdreti družino, ki se dobro razume? »Imam sestro, ki pritiska na starše in hoče naše stanovanje, ker ni sposobna sama živeti. Stanovanje je veliko, dvosobno, za nas dovolj prostorno, a nas hočejo vreči ven.« Zaradi tega so bili na sodišču, saj imata darilno pogodbo, ki resda pred toliko leti ni bila overjena, a na sodišču pravijo, da je veljavna. »Zdaj se dajemo na sodišču, ker nas hočejo vreči na cesto.«
Štirinajstletna hčerka te stvari sprejema izredno težko. »Čeprav pred njo ne govoriva o teh stvareh in ji ne razlagava, ve: otroci so zelo pametni, čuti, dojema. Starih staršev ne mara, ne gre več k njim. Povedala je tudi o obiskih svojega starega očeta, mojega očeta, pri sebi in o zlorabi, ki sta jo potrdili tako socialna delavka kot kriminalistka – nato pa se je postopek ustavil. Zakaj? Zveze!«

Najtežje je preživeti mesec
V tem času se je družini življenje tudi finančno poslabšalo: Valentinin mož je zbolel, priznali so mu invalidnost prve kategorije. Ne more več delati, pri štiriinštiridesetih letih je invalidsko upokojen in prejema 366 evrov invalidske pokojnine. Valentina, stara petintrideset let, je preko občine zaposlena kot družinska pomočnica in prejema 450 evrov dohodka. »S tem denarjem si ne moremo privoščiti najema stanovanja, še šole ne morem plačevati,« razmišlja Valentina naglas in se zaveda, kako hudo je tudi hčerki, ki jo gledajo grdo. »Živimo v začaranem krogu.« Položnic za vodo, elektriko, šolo, komunalo ne morejo plačevati. »Zmanjka nam precej, ker damo zdaj ves denar za odvetnike.

 

Če vam je Valentinina zgodba sedla v srce in bi ji radi pomagali, jim lahko nakažete pomoč na  humanitarno številko, ki jo je Zveza prijateljev mladine Lj. Moste Polje odprla zanjo.  TRR; 0201 2002 0297 991 sklic 555.

Več v Jani št. 2

Tekst: Miša Čermak, foto: Šimen Zupančič

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste