Zgodbe

Groza mlade družine

Jana
9. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mladi družinici zaradi spleta nesrečnih in tragičnih dogodkov grozi izvršba za prodajo stanovanja!

Vstopim v majhno stanovanje: lepo, urejeno, vse se blešči od čistoče, v miniaturni sobi deklici, stari šest in deset let, velikih oči, v katerih tiči strah, pozdravita. Mamica se ponosno smehlja, ko povabi v dnevno sobo, ki so jo domišljeno pridobili iz atrija sicer enosobnega stanovanja. Ponudi kavo, na obrazu je še vedno maska smehljaja in brezskrbnosti – zaradi deklic, ki tekata naokoli in čebljata. Težko začne pogovor o moževi smrti, o bolezni deklice, ki se boji, da bo ostala brez hrane. Še težje o najhujšem strahu, da bodo ostale brez stanovanja: grozi jim namreč izvršba sodišča za prodajo stanovanja! Ko pa spregovori, se ulijejo solze in v trenutku premočijo robček, ki ga stiska v rokah.

Obiski pri ljudeh, ki se znajdejo v hudi življenjski stiski, niso lepi: največkrat celo stene izredno skromnih stanovanj kažejo obup, bolečino, žalost. Stanovanjce gospe Majde je drugačno, izžareva optimizem, voljo do življenja, lepe, dokaj brezskrbne čase, ki so zaradi enega nepremišljenega dejanja v preteklosti ogroženi. Pred desetimi leti je namreč gospa Majda med porodniškim dopustom za prvo hčerko vzela 5.700 evrov kredita: danes je skupaj z obrestmi narasel na 11.000 evrov! Če v kratkem ne plača vsaj glavnice,  bo z dvema hčerkama vred ostala brez strehe nad glavo.
Sprva srečna družinica
A kako se je lahko urejena ženska zapletla v kalvarijo, ki je ni načrtovala, želela, o kateri ni razmišljala? Kako se je lahko gospa, ki redno daruje manj srečnim od sebe, znašla v tako grozljivem položaju, da ji grozi rubež stanovanja? Ne ve, zakaj se je pravljica njenega življenja nenadoma obrnila v grozo. Začelo se je lepo: s službo, ljubeznijo, ta se je rodila osem let pred poroko, najprej najemniškim stanovanjem in nato stanovanjem, ki ga je bila odstopila mama. Majda, prej sicer zaposlena, je po prvem porodniškem dopustu postala tehnološki višek in banki ni mogla več redno odplačevati obrokov kredita. Danes to obžaluje iz vsega srca in pravi, da je posledica najema kredita grozljiva. A ker je pred dobrima dvema letoma spet dobila službo in ker je stanovanje, v katerem so živeli, mama prodala, Majda in njen brat pa sta dobila vsak polovico denarja, so se sanje o lastniškem stanovanju lahko začele udejanjati. Vzela je kredit, hipotekarni, z možem sta se odločila za nakup enosobnega stanovanja in ga, ker sta imela že dve ljubki deklici, domiselno povečala z zazidavo atrija; ta se je spremenil v dovolj prostorno dnevno sobo in jedilnico. Edino veliko sobo sta razdelila na majhno spalnico in otroško sobico, v kateri je prostora le za pograd, majhno pisalno mizo, majhno omaro in zaboj za igrače. Izkoriščen je res vsak kotiček stanovanja: resda ni veliko, a mlada družina je bila končno na svojem. Hipotekarni kredit so redno plačevali, deklici imata šolo v neposredni bližini, na srečo tudi vse zunajšolske dejavnosti lahko opravljata tam. Skratka, srečni družinici ni manjkalo nič, dve leti so preživeli lepo in v miru. A nenadoma in nepričakovano je mož ter oče obeh deklic lani umrl!

Grozi jim rubež stanovanja
Strašen šok je bil, pripoveduje Majda med brisanjem oči, ko se njen tihi glas tako trese, da pritečeta hčerkici iz svoje sobice pogledat, kaj je narobe. Majda ne želi govoriti pred njima in tudi ne govori o težavah, čeprav jih deklici, ki močno pogrešata očeta, seveda zaznavata. Na omarici v dnevni sobi stoji fotografija očka na častnem mestu.
Ko jo vprašam, kaj čuti zdaj, odvrne, da jezo. Nenadoma se ji je ves svet zrušil na glavo. Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč v imenu upnika, Zavarovalnice Triglav, ki je prevzela dolg prvega kredita, izdalo sklep o rubežu osebnega dohodka oziroma blokadi na tekočem računu. Sodišče je v imenu upnika nato izdalo še sklep o izvršbi za prodajo stanovanja, pravnomočen je postal konec oktobra. Za odlog izvršbe prodaje stanovanja so ji na Zavarovalnici Triglav dali možnost takojšnega poplačila glavnice v višini 5.700 evrov ter možnost poplačila obresti v obrokih.

Če želite, lahko pomagate tako, da denar nakažete na Zvezo prijateljev mladine,  Proletarska 1, Ljubljana, TRR 02010 2002 0297 991, sklic 199.

Več v Jani št.6

 

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: IZTOK DIMC

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste