Zgodbe

Od sladkarije do sladkorne

Jana
21. 3. 2011, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Naši otroci so vedno bolj izpostavljeni močnemu oglaševanju živilske industrije. To se s televizij seli na splet in mobilno telefonijo.

Naši otroci so vedno bolj izpostavljeni močnemu oglaševanju živilske industrije. Prav sladki kosmiči, sladke pijače in namazi, slani in sladki prigrizki, čokolade, bonboni, mlečne rezine ter restavracije s hitro prehrano so med najpogosteje oglaševanimi izdelki in storitvami za otroke. Ali se kdo po naključju spominja oglasa za otrobe, ovsene kosmiče, brokoli ali korenje? Problem je v tem, da so v oglasih izdelki predstavljeni kot uravnoteženi, polnovredni, raznoliki, lahki in dobri za vašega otroka, v resnici pa so vse prej kot to. Pravzaprav so popolno nasprotje uravnotežene in zdrave prehrane, saj vsebujejo največ maščob ter sladkorja. Zaradi tega je že ogromno otrok čezmerno težkih oziroma debelih, vedno več malčkov pa oboleva za sladkorno boleznijo tipa 2.

Presladki vitamini. »Otroci potrebujejo vitamine …,« odzvanja iz televizijskih oglasov za sadne sokove. Vitamine prav gotovo, sladkorja pa ne! Eden najbolj priljubljenih vitaminskih napitkov ga vsebuje kar 84 g! Tudi multivitaminski medeni sirup, ki se trži pod oznako naravno prehransko dopolnilo, vsebuje kar 64 g sladkorja. In kdor misli, da sadni sokovi vsebujejo sadni sladkor iz sadja, se moti. Po navadi sokovom dodajajo rafiniran sladkor iz sladkornega trsa. V spomin se mi je prikradla podoba gospe, ki se je razburjala, da je njen sin predebel in mu nikakor ne uspe shujšati, kljub temu da sploh ne je nič posebej nezdravega, le vsak dan popije kakšna dva litra sadnega soka, saj vsi vemo, da moramo piti veliko tekočine in uživati dovolj vitaminov.
Je sladkor res najboljše, kar privoščimo otroku? Zvečer sem prižgala televizijo in pozorneje kot po navadi spremljala oglase. Kot po naključju se je takoj prikazala idilična podoba urejene družine, kjer mama kot »dobra mama postreže z gazirano pijačo«, ki po zagotovilih v reklami ne vsebuje nobene kalorije in nič sladkorja. Naslednji oglas je starše opozarjal, da če hočejo svojemu otroku dobro, naj mu kupijo priljubljene bonbone, pri katerih bi morala že videz in barva vzbuditi grozo v vsakem, ki hoče svojemu otroku res dobro, kaj šele velika količina sladkorja, ki jo vsebujejo.
Mlečne rezine s koliko mleka? Podobno je pri mlečnih čokoladah oziroma rezinah. Nedavno so nas z všečnimi oglasi za eno najbolj priljubljenih blagovnih znamk med otroki obveščali, da zdaj vsebuje še več mleka. To naivnega potrošnika zavaja v misel, da zaradi tega vsebuje manj čokolade in več mleka, a prav maščob in sladkorja je v teh izdelkih ogromno, v povprečju v vsakem okoli 30 g na 100 g. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da so prav mlečne rezine med energijsko najbolj nabitimi živili, koliko mleka vsebujejo, pa na testiranju ni bilo mogoče ugotoviti. Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil sicer obvezuje proizvajalca, da mora navesti količino sestavine, ki je navedena v imenu živila, a komu mar pravilnik!

 Več v Jani št. 12, 22. 3. 2011

Tekst: TINA HORVAT, tina.horvat@delo-revije.si

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste