Zgodbe

Kakšni ljudje so Japonci?

Jana
22. 3. 2011, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zakaj na Japonskem ni predirljivih krikov,nobenih apokaliptičnih tožb in obtožb in kako tako dostojanstveno prenašajo katastrofo, ki jih je prizadela? Kdo so ti ljudje?

Večina Slovencev pozna Japonce kot turiste, ki jih je mogoče brez težav stlačiti v stereotip: oblečeni so udobno, a skromno, v rokah imajo obvezno fotografski aparat ali kamero, neutrudno tekajo od ene znamenitosti do druge in skrbno poslušajo vodnika, da jim ne bi ušla niti beseda. Te dni gledamo pretresljive posnetke z območij, ki sta jih razdejala najprej potres in potem še cunami, a prizorov strašnega obupa, ki smo jih vajeni pri podobnih katastrofah (11. september, Haiti …), ni videti. Ljudje so pretreseni, a dostojanstveno mirni, zdi se, da skušajo skrivati solze pred drugimi, pred kamerami ni predirljivih krikov, češ, kaj bo z nami, nobenih apokaliptičnih tožb in obtožb ni slišati, še največ prekipevajočih čustev je mogoče zaznati, kadar najde kdo na seznamu preživelega svojca ali se mu celo vrže v objem. Kdo so ti ljudje?

Pogledali smo v japonsko tradicijo in povprašali ljudi, ki so živeli tam, med njimi ekonomista Rudija Videtiča, ki je bil na Japonskem kar pet let predstavnik jugoslovanske gospodarske zbornice (zdaj je bolj znan po čokoladnici v Olimiji) in občasno še obišče tamkajšnje prijatelje.
    »O Japoncih zveš veliko v njihovem tradicionalnem gledališču kabuki, ki ima stoletno tradicijo, največja vrednota pa je ne pokazati niti preveč veselja niti preveč žalosti. Pri tem so v resnici zelo čustveni in zaradi večnega zatajevanja tudi zelo trpijo,« pravi Videtič, ki se je naučil japonsko in se je z domačini veliko družil tako poslovno kot zasebno.
      Zakaj so takšni, sem spraševala sogovornika in še nekatere druge poznavalce Japonske. Odgovor je na videz preprost: več kot 130 milijonov ljudi živi na otočju, velikem nekaj manj kot 378 tisoč kvadratnih kilometrov, 80 odstotkov pokrajine  je gorate. Živijo tesno drug zraven drugega tako v mestih kot na podeželju, kjer se njihova polja dobesedno dotikajo. Nenehno se srečujejo, pri marsikaterem delu (kot je namakanje riževih polj) morajo sodelovati, drugače ne gre. S prepiri ne bi prišli nikamor, kadar pa komu le prekipi, je hudo.
   »Pridni so kot mravlje, živijo v peklenskem ritmu, ki je za nas nerazumljiv. Zelo so zaprti vase, a vljudni in ustrežljivi,« je povedal Videtič. Pa tujci? Sprejmejo jih medse in so njihovi zvesti prijatelji, če so se pripravljeni naučiti japonščine in če skušajo vsaj približno razumeti njihovo kulturo, ki je posrečen spoj tradicije ter vsega, kar sta dosegli sodobna znanost in ekonomija.
Skromnost. Japonska je ena najbogatejših držav na svetu, vendar pa ljudje živijo skromno. Hranijo se predvsem z rižem, zelenjavo in ribami ter živijo v tesnih stanovanjih ali majhnih hišah, kjer je vse brezhibno čisto (tako je tudi na ulicah in dvoriščih) in kjer ni odvečne navlake, kakršno imamo zahodnjaki. Bolj kot dragocenosti na stenah in policah jih veselijo cvetje v vazah ter skrbno urejeni okrasni vrtički na tesnih dvoriščih. Življenje je na Japonskem drago, kar izkusijo tudi številni tujci, ni pa to nič čudnega. Kljub skromnim površinam pridelajo Japonci veliko hrane doma. Njihov riž je petkrat dražji od uvoženega, pravi Videtič, a ga kljub temu kupujejo.

 

Več v Jani št. 12, 22. 3. 2011

 

Tekst: SONJA GRIZILA

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste