Zgodbe

Osemčlanska družina deložirana

Jana
29. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Osemčlanska družina se je bila zaradi dolgov JSS in za obratovalne stroške prisiljena izseliti iz sedemdeset kvadratov velikega stanovanja na dobrih osemintrideset - kljub temu, da gre ves denar, ki ga dobijo iz Centra za Socialno delo, za plačevanje dolgov. Stanovanje je zelo vlažno, brez pip, s počenim kotličkom v stranišču, brez ogrevanja.

»V torek sem prišla sem, na Javni stanovanjski sklad, gospa Joška Hegler mi je v roke potisnila pogodbo o bivalni enoti za našo družino in rekla, da nimam nobene druge možnosti: ali podpišem ali gremo na cesto. V ponedeljek (dan pred izidom Jane, op. a.) imamo deložacijo, v dveh dneh, torej do petka (preteklega, op. a.), moram izprazniti stanovanje. Prosila sem vsaj še za en teden, saj je nova bivalna enota neopremljena, potrebna pleskanja, zidovi so vlažni, kotliček v stranišču počen, ni pip in bojlerja … Predložila sem tudi dokaze, da naš center za socialno delo vso denarno pomoč, ki jo dobimo, redno odvaja za plačilo stanovanja in stroškov. A to jih ni zanimalo.«

Kako naj osemčlanska družina, ki je živela na sedemdesetih kvadratnih metrih socialnega stanovanja, za katero bi morala redno plačevati dvesto enainpetdeset evrov najemnine na mesec (obratovalni stroški znašajo več kot še enkrat toliko, tudi elektrika je draga!), ki jih ta hip zaradi brezposelnosti ne zmorejo, po novem živi v vlažnem stanovanju na osemintridesetih kvadratnih metrih? Brez denarja za osnovno ureditev? S čim si bodo kupili vodovodne pipe, barvo za pleskanje plesnivih zidov, kje naj najdejo denar za nakup vsaj dveh električnih radiatorjev, saj stanovanje nima ogrevanja – ena soba celo nima oken? Kje kombi za prevoz svojega pohištva, saj nimajo niti avtomobila? In kako bo z zdravjem (in šolo!) radovednega prvošolčka žalostnih oči Alexa, ljubke šestmesečne dojenčice Silvane in triletnega Nazima (čaka ga operacija oči) ter mame in babice Silvane, ki ima astmo in se je med kratkim obiskom smrdljive bivalne enote pred našimi očmi zaradi grozne vlage lomila ob kašlju? Strah jih je in ne razumejo, da morajo v dveh dneh in pol poskrbeti za vse našteto, strah, ker ne vedo, kje bodo dobili denar za vse nujne nakupe, strah, kako bo osem ljudi živelo na osemintridesetih kvadratih!
Pridni, a nezaposleni. A zgodba babice in mame, osemintridesetletne Silvane, rojene v Ljubljani, in njenega moža Nazima, rojenega v Makedoniji (tu živi 25 let) se je začela lepo in v rosnih letih. Zgodaj sicer, a kaj ko ljubezen ne sprašuje za leta. Nazim in Silvana sta se zaljubila, kljub nasprotovanju njene mame poročila, pri petnajstih je rodila prvega otroka. »Kot da bi bilo včeraj,« je postala raznežena, »v naši družini se imamo vsi zelo radi, ne moremo drug brez drugega, držimo skupaj, kolikor gre.« In je nekako šlo. Deset let je družina živela s Silvanino mamo, nato so dobili bivalni prostor in zaživeli na svojem za tri leta, pred šestimi leti pa so dobili sedemdeset kvadratnih metrov veliko socialno stanovanje; iz tega so morali pred nekaj dnevi oditi zaradi neplačanih računov. Res je, da so jim pred tem zaradi nezmožnosti plačevanja tekočih stroškov grozile že tri deložacije – za tretjo, ki se ni izvršila, so morali plačati več kot 1300 evrov –, toda drži se jih smola, saj nobeden od odraslih članov ne dobi rednega dela. Pa ne zaradi lenobe, saj so delavni in delajo, kjer le morejo in kolikor jih potrebujejo. Družina Abazovski ne visi pred televizorjem, nima zanemarjenega stanovanja in ne pričakuje, da jih bosta rešili družba in država. Ne! A splet življenjskih okoliščin jo je pripeljal do velike stiske, ki jo zdaj preživlja.
Težka izkušnja. Silvana je s končano osnovno šolo kot čistilka delala v različnih ustanovah, tam pač, kjer je bilo boljše plačilo, in nabrala blizu dvajset let delovne dobe. Tudi mož, pleskar, ki je delal vse, od pleskanja do gradbeniških del, je priden. A rednega dela ni. Iz poročila centra za socialno delo: »Nekaj časa sta delala tudi v taksislužbi, garala po cele dneve, da bi odplačala dolgove, večino sta jih uspela poravnati, kot rdeča nit, ki se vleče že ves čas, pa jih bremenijo stroški za plačilo najemnine. V prvih mesecih letošnjega leta jim je že pretila deložacija, takrat smo pomagali z izredno denarno pomočjo, večino denarja pa sta starša poravnala sama.«
Začarani krog. Del letošnjega dolga v višini 1.800 evrov jim je, ker jim je spet grozila deložacija, uspelo poravnati s prodajo taksiradia za v avto, s katerim so želeli opravljati taksistično službo. Dolg Javnemu stanovanjskemu skladu sedaj znaša osemsto evrov. V Sloveniji nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali.
Najstarejši sin David, poročen in z dvema ljubkima otrokoma, je v tem času pridobil licenco za varnostnika. Žal nikjer ne dobi službe. Center za socialno delo: »Vsem polnoletnim članom ves čas pomagamo pri iskanju zaposlitve, tako s pomočjo pri pisanju prošenj kot tudi z informacijami, katera podjetja potrebujejo delavce. Na večino prošenj niti ne dobijo odgovora.«
Za najemnino so pred zadnjim plačilom dolgovali še osemsto evrov, za obratovalne stroške desetkrat več, a bi upravitelj nekako zmogel počakati – sploh ker gre ves denar od socialne pomoči za poravnavo vseh stroškov do zadnjega centa. Ko so dobili odločbo o deložaciji, je Silvana, ki je uradno čistila tudi prostore ljubljanske občine, poklicala župana in ga prosila za pomoč. Uspelo ji je, zaradi županovih besed so jo na JSS sprejeli takoj naslednji dan. A besede, da morajo iz stanovanja, da naj sprejmejo ali ponujeno bivalno enoto ali cesto, so bile neizprosne. Razumevanja, četudi center za socialno delo ves denar, ki pripada družini za življenje, sproti pošilja za poplačilo dolgov, ni. Dolgovi bi se, resda bolj počasi, a zagotovljeno, poplačali, »toda gospa Joška Hegler mi je rekla, da je to ne zanima, da jih zanima samo čista nula.« Morda jim uspe z našo pomočjo in se bodo lahko vrnili v svoje drago socialno stanovanje.

 

OKVIRČEK: Prošnja za pomoč
Če želite pomagati osemčlanski družini Abazovski, lahko denar nakažete na: TRR 3300 0000 1303 865, sklic 308. Humanitarna številka, na katero lahko z enim klicem darujete 1,25 evra, je:  090933086, en klic 1,25 €.

Več v Jani št. 13

tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste