Zgodbe

Kje si, deklica?!

Jana
5. 4. 2011, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Domnevno zlorabljena koroška deklica - vse po črki zakona, le otroka ni

Ves prejšnji teden je bila Slovenija, in še kar nekaj časa bo, zaznamovana z grozljivo tragedijo petletne deklice, ki jo je njen lastni oče vrgel skozi okno. Že dlje pa se na drugem koncu Slovenije, na Koroškem, odvija drugačna drama v neki drugi nekdanji družini, ki ima s prvo kar nekaj skupnih lastnosti. Tudi tu nekdanji partner bije bitko za otroka, ki ga kljub sodni odločbi ni pripravljen prepustiti materi. V svojem boju je šel celo tako daleč, da je hčer skril pred materjo in pred vsem svetom, večina medijev pa se je ob neuspešni izvršbi, s katero naj bi jo vrnili materi, močno zgražala nad delom policije. Pustimo ob strani izrazito enostransko novinarsko poročanje o tem »primeru«, težje se sprijaznimo z dejstvom, da se večina medijev še vedno ne vpraša, kje je deklica, ki že od lanskega oktobra ni videla ne slišala svoje mame in vrstnikov iz vrtca, saj živi v socialni in vsakršni izolaciji, ampak raje vsepovprek napadajo delo institucij. A kot da vse to nikogar ne skrbi. So se vsi sprijaznili, da otroka ni in nihče ne ve, ali je sploh živ in zdrav?

Kronologija te tragične koroške zgodbe je zelo žalostna in nerazumljiva, skrita v zapleten labirint uradnih predpisov, zakonov, pravnih, socialnih in policijskih institucij ter postopkov, iz katerega ni videti rešitve. Če tej zmedi dodamo še enostransko poročanje medijev, ki na tiskovnih konferencah svetovalnice Akcija! Matic Munc s. p. dobijo ogromno »materiala« za udrihanje po kar vseh institucijah po vrsti, češ da so zatajile, dobimo kup prestrašenih institucij v krču, v katerih vsi posamezniki neuradno vedo, kaj bi bilo treba storiti, in so vsi zaskrbljeni za tega otroka, a po črki zakona nič ne morejo.
V institucionalnem labirintu. Policija deklice ne more intenzivno iskati, ker ne gre za ugrabitev, saj oče pač ne more ugrabiti lastnega otroka. Center za socialno delo je ugotovil, da je otrok ogrožen in omejevan v svoji rasti ter razvoju, a tudi nima vzvodov za ukrepanje. Po nesrečni in neuspeli izvršbi je dekličina mama ovadila dekličinega očeta zaradi ugrabitve hčerke. Na tožilstvu so povedali, da v tej fazi postopka skrbno usmerjajo zbiranje dokaznega gradiva in presojajo že zbrano.

Dekličinemu očetu svetujem, naj takoj prekine izolacijo. O tem, kaj se dogaja z deklico v socialni izolaciji, in o tem, ali res lahko samo nemočno opazujemo to zgodbo, smo povprašali direktorja Svetovalnega centra za otroke in mladostnike Ljubljana Zorana Pavloviča, ki zadevo pozna samo iz medijev: »Problem je, da nihče ne ve, kje je zdaj otrok. Tako majhen otrok drugače dojema čas in ne more čakati leta in leta, da se sodni postopki končajo. Ne vem, v kakšnih okoliščinah živi punčka, a tovrstna socialna izolacija je sama po sebi oblika zlorabe otroka oziroma psihološkega trpinčenja. S tem, ko oče skriva otroka pred mamo in ga ne vozi v vrtec, preprečuje njegov normalni razvoj, saj se tako nikakor ne da organizirati normalnega okolja za otroka. Otrok potrebuje stabilnost in normalnost, zato bi svetoval dekličinemu očetu, naj takoj prekine to izolacijo. Mami pa lahko svetujem le to, naj si poišče pomoč, da bo lahko to stanje psihično zdržala, naj ohrani upanje in poskrbi zase.«

Koliko časa bomo samo nemi opazovalci? Tudi mi skušamo ohranjati upanje. Upanje v pravno državo, ki  bi z zakoni onemogočala takšno samovoljo enega od ločenih zakoncev, in upanje v medije, ki takšne samovolje ne bi podpirali ter bi se zgodb, v katerih so žrtve otroci, lotevali vsaj z drobcem zdrave pameti in bi se vsaj za hipec odrekli senzacionalizmu za vsako ceno. In na koncu upanje v odgovornega posameznika, ki ob vsem tem ne bi samo zmajeval z glavo in se nato ukvarjal sam s sabo ter s svojimi problemi. Dejstvo je namreč, da oče pred očmi javnosti skriva deklico pred izvršbo, da krši eno temeljnih pravic otroka do matere, da ne spoštuje pravnomočnih sodnih odločb, da vlaga neutemeljene kazenske ovadbe, da izsiljuje mamo ter blati njen ugled in  ugled njenih staršev, kot pravi materin odvetnik Miran Kos, in vse to očitno zato, da bi mama obupala ali da bi otrok nanjo pozabil, mi pa vse to samo nemo opazujemo.

 

Več v Jani št. 14, 5. 4. 2011

Tekst: TINA HORVAT

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste