Zgodbe

Vrelec mladosti - te spremeni

Jana
14. 4. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pet tibetanskih vaj, imenovanih vrelec mladosti, so obredi, vaje pomlajevanja, ki z vsakodnevno vadbo pripomorejo k boljšemu počutju, mladostnosti in vitalnosti. Preverjeno iz prve roke!

Pet tibetanskih vaj pomlajevanja se zdi po nekaj mesecih redne vadbe pravi čudež zdravja, ne le mladosti. Drobna knjižica z naslovom Vrelec mladosti uči, kako opravljati preproste vaje, ki jih zmorejo celo zelo stari ljudje, da si z njimi povrnejo vitalnost, prepričuje z osebnimi zgodbami in pove nekaj malega o prehrani ter majhnih zvijačah za dobro delovanje telesa in duha. Vaje, ki jih delamo postopoma, spremenijo življenje: od prvega dne, ko sem začela z njimi, je postala kronična pekoča bolečina hrbta znosna, po nekaj mesecih je skorajda ni več. In še lepše: ob drobnih kapljicah jutranjega znoja (beri: ob redni vadbi!) se s tal ne pobiram več kot starka, lasje pa mi, kot obljublja avtor Peter Kelder, ne sivijo več v pospešenem tempu!

Pred skoraj dvema desetletjema sem prijela v roke drobno knjižico Vrelec mladosti. Prelistala sem jo in kupila: z vsakodnevno nenaporno vadbo, je obljubljala, se počutite odlično, celo pomladite se. Ker sem bila mlada (in utrujena) mamica, sem navdušeno poskusila, nekaj časa vztrajala, nato se je knjiga skrila na eno od številnih polic, slabo vest pa sem pospravila v prihodnost, v kateri bo več časa. Napaka! Moja hrbtenica je z mladimi leti vred šla v maloro! Rentgensko slikanje je pokazalo tudi degenerativne okvare, zdravnica je bila odločna (operacija!), jaz še bolj: dvakrat sem se uprla nožu, vmes preklinjala boleč hrbet in trpela kar hude bolečine. Večkrat mi je pomagala fizioterapija, zelo pa sem si zapomnila besede, da pomaga samo redna telovadba. Ni bilo pravega časa? Hm, resnici na ljubo, ni bilo prave volje!
Čudež v meni. Brca v rit se je zgodila kot čudež. Lani sem ob montaži novih knjižnih polic ponovno odkrila drobno knjižico. Jo znova prebrala ob jutranji kavici in se spet lotila vaj, saj ni bilo več druge poti: hrbet je strahotno protestiral od jutra do večera vsak dan in imel stalnega ljubimca, ki mi je vsaj malo lajšal bolečine – termofor!
Začela sem okorno, ob vajah sem sproti brala, kako jih moram izvajati in kako dihati. Ni bilo enostavno: očala gor, očala dol, vmes omotica; nato očala gor, da sem preverila, ali pravilno diham; nato očala dol, pa druga vaja; sopihanje in čudenje, kam za vraga je izginila moja gibčnost. In tako naprej. Na srečo sem družini in prijateljem oznanila, da telovadim, in že zaradi ponosa in trme sem vztrajala, ko so spraševali, kako mi gre. Prvi teden sem vseh pet vaj ponavljala trikrat, naslednji teden petkrat, tretji teden sedemkrat; vsak teden po dve ponovitvi več, dokler nisem naredila enaindvajsetkrat vseh pet vaj. In jih še vedno delam! Priznam, trikrat sem jih delno prešpricala (avtor pravi, da je bolje narediti eno vajo kot nobene, bolje dve kot eno …), a načeloma se potrudim, da zaradi tega vstanem prej. Moram, sicer čutim posledice.
Zmore vsakdo. Pri prvi vaji, vrtenju, se mi nič več ne zvrti, celo uživam – na začetku pa mi je bilo slabo že ob treh vrtljajih. Druga, hkraten dvig stegnjenih nog in glave, je malce pasja za zrela leta, a občutek, ko globoko dihaš med počivanjem, je super! Tretja, nagibanje nazaj, človeku pospeši utrip, če jo delaš pravilno, in je balzam za hrbet. Četrta je nekakšen enostaven most, ki smo ga delali kot otroci, le da se dvigujemo s tal – vedno vdihnemo, ko začnemo delati, in izdihnemo, ko se vračamo v začetni položaj. Ob tej vaji me je včasih zabolela mišica v tilniku, a sčasoma mi je odpravila večino zoprnih glavobolov! Peta vaja je najbolj podobna sklecam, a ni niti približno tako naporna – zmore jo res vsakdo, sploh ker se vsi obredi izvajajo postopoma! Človek se prepoti, a kapljice znoja, ki se stopnjujejo z vsakim novim obredom, spere blagodejen mlačen tuš! Priporočam tudi izvajanje vaj zjutraj, ker te napolnijo za ves dan!
In v čem je skrivnost pomlajevanja? Avtor knjige Peter Keler, ki ga je navdahnil upokojeni prijatelj – polkovnik, ki je odšel v himalajski samostan iskat vrelec mladosti in se zaradi življenja tam in vadbe vrnil tako pomlajen, da ga avtor knjige ni prepoznal, pravi, da tiči skrivnost v obredih, ki povzročijo vrtenje sedmih čaker, energijskih centrov, ki ustrezajo sedmim endokrinim žlezam. »Pet tibetanskih obredov spodbudi pretok življenjske energije skozi telo in nam pomaga, da se že po kratkem času počutimo kot prerojeni.« Tako piše na naslovnici knjige in temu pritrjujem iz vsega srca!

 

Več v Jani št. 15

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ, vadi: NIKA

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste