Ko se omenjata papež in Vatikan, le malokdo pomisli na kuhinjo in recepte. A za zidovi vatikanskih palač ni nič drugače kot kjerkoli drugje: po vsakdanjih opravilih ali pomembnih dogodkih, po uradnih dolžnostih ali med dolgimi celodnevnimi urniki je treba jesti. V Vatikanu ničesar ne prepustijo naključju, zato je poskrbljeno ne le za duševno, temveč tudi za hrano na krožnikih.
Sprehod za vatikanskimi zidovi. Kuharska knjiga je kot pravi sprehod po tistem delu Vatikana, ki ostaja skrit. Tod srečamo vrsto ljudi, odgovornih za vse, kar je videti samoumevno. To so člani švicarske garde, ki skrbijo za papeževo varnost. A vojska ne more biti lačna, zato je treba poskrbeti tudi za prehrano. Prav to vlogo ima avtor knjige. Vsak dan je treba postreči več kot sto članom garde, večkrat pa še kateremu od imenitnih gostov.
Mladi kuharski talent Geissler. David Geissler je Švicar, doma iz okolice Züricha, star 25 let. Že med šolanjem se je predal kulinariki z vsem srcem in pri 18 letih z nekaj sošolci izdal knjigo Z 80 krožniki okoli sveta. Hitro je dobil delo v nekaj odličnih restavracijah ob izvrstnih učiteljih. Pri 22 letih je napisal drugo knjigo, Skozi letne čase. Švicarski mediji so ga primerjali z Jamiejem Oliverjem in vrata so mu zdaj povsod odprta. Od 1. februarja 2013 je v službi švicarske papeške garde v Rimu. Poleg kulinaričnega dela knjiga opisuje vsakdanje življenje gardistov, od tega, kako preživljajo prosti čas in se ukvarjajo s športom, do njihovih obiskov priljubljenih rimskih restavracij, ko ne jedo v domači vatikanski vojaški »menzi«.
Jedilnik se prilagodi papežu. Vrhunec knjige so meniji zadnjih treh papežev: svetega Janeza Pavla II., Benedikta XVI. in sedanjega papeža Frančiška. Vsak je prišel z drugega dela sveta in zato ni čudno, da se je njihovemu okusu prilagajal tudi jedilnik. Kot je znano, se papež Frančišek ni želel preseliti v papeški apartma, temveč je raje ostal v domu svete Marte, v običajnem okolju svojih kolegov, vatikanskih uslužbencev. Od tam ni daleč do kuhinje gardistov in sklepamo lahko, da jo spotoma kdaj tudi obišče. Svoje priljubljene jedi so razkrili še poveljniki garde in avtor Geissler je vključil v knjigo tudi te recepte. V posebnem poglavju so predstavljene še najljubše jedi visokih vatikanskih uradnikov. Škof Georg Gänswein, po rodu Nemec, ki že dolgo živi v Rimu, je najbolj navdušen nad tradicionalno rimsko jedjo saltimbocca, vatikanski kardinal Koch prisega na dunajski zrezek s pomfrijem, kardinal Parolin, papežev tesni sodelavec, pa obožuje njoke po vatikansko, pripravljene s pestom ter omako s slanino in pečeno zelenjavo.