Zgodbe

Ljubezen in čim manj kompliciranja

Biba Jamnik
30. 12. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najboljša jed je tista, ki jo skuhamo z ljubeznijo in pojemo v družbi svojih najdražjih. Štirje priljubljeni TV-kuharji so posebej za bralke in bralce naše revije pripravili svojo najljubšo praznično jed.

Namesto daril so z vami delili lepe misli, vse skupaj pa začinili še s ščepcem uporabnih nasvetov in kuharskih zvijač.

Ana Žontar Kristanc

Sestavljena orehovo-čokoladna potica

Ana je izbrala sladico, ki ne sme manjkati na nobeni praznični mizi. »Ta potica bo zagotovo uspela tudi začetnikom. Zaradi oblike, narejena je namreč kot majhni zapečeni buhteljni, je tudi odlična ideja za druženje. Postavite jo na sredino mize in trgate.«

Sestavine za testo: 650–700 g moke sobne temperature2 rumenjaka40 g sladkorjažlica vaniljevega sladkorjanaribana lupinica 1 limone,čajna žlička soli30 g kvasa50–60 g masla sobne temperature4 dl toplega mleka.

Sestavine za nadev: 300 g mletih orehov50 g čokolade v prahu3 žlice sladkorjažlica medu2 beljaka3 žlice ruma1–2 dl sladke smetane.

Priprava: Najprej pripravimo testo. Moko presejemo in na sredini naredimo luknjico. Ob rob natresemo sol. Kvas pustimo vzhajati skupaj s polovico mleka in žličko sladkorja. Preostanek sladkorja stresemo v preostalo mleko, da se bo stopil.

Ko je kvas vzhajan, ga zlijemo v luknjo. Malce premešamo, nato pa dodamo rumenjake, limonino lupinico, maslo in sladkano mleko. Vse sestavine dobro pregnetemo. Dobiti moramo mokro testo. Pustimo ga vzhajati uro in pol.

Medtem v manjšo posodo stresemo zmlete orehe, dodamo še smetano, sladkor, med in rum ter sestavine premešamo. Masa se mora lepo sprijeti. Nato počasi vmešamo sneg, narejen iz dveh beljakov.

Testo razvaljamo v večji pravokotnik, debel slab centimeter, in ga razrežemo na manjše kvadratke različnih velikosti. Nadevamo jih z žličko nadeva in oblikujemo majhne buhteljne, ki jih polagamo v potičnico.

Postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka testa. Pripravljene buhteljčke pustimo vzhajati 20–30 minut.

Ko so lepo vzhajani, jih položimo v pečico, segreto na 185 °C, in pečemo, dokler se na vrhu zlatorjavo ne obarvajo – to je približno 20 minut. Tedaj temperaturo znižamo na 170 °C in pečemo še nadaljnjih 40 minut.

Anino voščilo: »Vsem bralcem želim prelep praznični december. Naj bo poln ljubezni, dobrega druženja in dišeče hrane.«

Anina kuharska  zvijača: »Najboljša kuharska zvijača je kuhanje z ljubeznijo. Če v jed vključite svojo ljubezen, bo zagotovo uspela.«

***

Damjan Babič

Decembrska rižota 3 x 3

Damjan Babič svoje kulinarične dobrote zdaj ustvarja v koprski restavraciji Skipper. V njihovi kuhinji je nastal recept, ki bo navdušil predvsem ljubitelje mediteranske hrane. »Pripravil sem tri rižote s tremi omakami za štiri osebe. Krožnik sem popestril še z raviolom iz koprivnega testa z zeliščnim nadevom.«

Sestavine za rižoto z jadransko sipo: 100 g riža arborio2 žlici olivnega olja3 žlice zmiksane čebule1 čajna žlička zmiksanega česna1 velika sipa (pribl. 300 g )0,6 l ribje osnove0,5 dl belega vina s primerno kislinosolpoper2 žlici naribanega parmezana1 žlička maslasipino črnilo.

Priprava rižote: Svežo sipo pazljivo očistimo, pazimo, da se nam vrečka s črnilom ne razlije. Narežemo jo na čim tanjše trakove. V ponvi na močnem ognju prepražimo olje, čebulo, česen in sipo. Dodamo riž, ki ga pražimo tako dolgo, da postekleni. Zalijemo z vinom in ribjo osnovo ter dodamo sol in poper. Ko je riž kuhan, mu dodamo sipino črnilo iz vrečke in dušimo še približno 3 minute. Na koncu v jed vmešamo še maslo in nariban parmezan.

Sestavine za domačo rdečo omako: 1 žlička zmiksane čebulenekaj zrn zmiksanega česna1 žličko olivnega olja1 dl domače paradižnikove salsenasekljan peteršilj1 žlica maskarponeja3 dl ribje osnove.

Priprava omake: V ponvi prepražimo olje, čebulo, česen, dodamo paradižnikovo salso, ribjo osnovo in nasekljan peteršilj. Posolimo in popopramo ter dodamo maskarpone. Pokuhamo do želene gostote. Omako dekoriramo s cvetovi žafranike.

Sestavine za rižoto s kvarnerskimi škampi: 100 g riža arborio2 žlici olivnega olja3 žlice zmiksane čebule1 čajna žlička zmiksanega česna220 g mesa škampovih repkov0,6 l ribje osnove0,5 dl belega vina s primerno kislinosolpoper2 žlici naribanega parmezana1 žličko masla2 dl domače paradižnikove salse.

Priprava rižote: V ponvi na močnem ognju popražimo olje, čebulo, česen in škampe. Dodamo riž, ki ga pražimo tako dolgo, da postekleni. Zalijemo z vinom in ribjo osnovo, dodamo sol in poper ter salso. Ko je riž skuhan, v jed vmešamo še maslo in nariban parmezan.

Sestavine za omako s sipinim črnilom: 1 žlička zmiksane čebulenekaj strokov zmiksanega česna1 žlička olivnega oljasipino črnilo, ki nam je ostalo od rižote s sipo3 dl ribje osnovepodmet po potrebi.

Priprava omake: V ponvi na močnem ognju popražimo olje, čebulo in česen. Dodamo sipino črnilo in ribjo osnovo. Solimo in popramo, po potrebi dodamo še podmet. Pokuhamo do želene gostote. Za dekoracijo omake uporabimo nekaj pokuhanih in nasekljanih škampovih repkov.

Sestavine za rižoto s koprskimi kalamari: 100 g riža arborio2 žlici olivnega olja3 žlice zmiksane čebule1 čajna žlička zmiksanega česna300 g jadranskih očiščenih kalamarov0,6 l ribje osnove0,5 dl belega vina s primerno kislinosolpoper2 žlici naribanega parmezana1 žlička masla,sesekljan peteršilj.

Priprava rižote: V ponvi na močnem ognju popražimo olje, čebulo, česen in na majhne kocke ali kolobarje narezane kalamare. Dodamo riž, ki ga pražimo tako dolgo, da postekleni. Zalijemo z vinom in ribjo osnovo, dodamo sol in poper. Ko je riž skuhan, v jed vmešamo še maslo in nariban parmezan.

Sestavine za žafranovo omako: 1 žlička zmiksane čebulenekaj zrn zmiksanega česna1 žlička olivnega oljapravi žafran3 dl ribje osnove,podmet po potrebi.

Priprava omake: V ponvi popražimo olje, čebulo in česen, dodamo žafran. Solimo in popramo, po potrebi dodamo še podmet. Pokuhamo do želene gostote. Omako pred uporabo precedimo skozi gosto cedilo.

 
Več preberite v tiskani Jani (št. 52, izid: 30.12.2014).

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce