Nasveti

Silvestrska pojedina za družabne siroljubce

Vesna Meško
31. 12. 2024, 05.30
Deli članek:

Druženje na najdaljšo noč v letu lahko popestrite s preprosto pojedino, ki vam ne bo vzela veliko časa, bo pa goste povezala skozi slastno švicarsko kulinarično zgodbo. Ste že slišali za raclette?

revija Jana
Ste že slišali za raclette?

Raclette ni le jed, temveč kulinarično obarvano druženje, čedalje bolj priljubljeno tudi pri nas. Ideja se je porodila kmetom v švicarskih vasicah in se razplamtela po drugih alpskih državah. Glavna zvezda doživetja je sir raclette, ki so ga v izvirni različici iz 12. stoletja ob kurišču počasi segrevali, nato pa ga stopljenega z nožem strgali na kruh. Pozneje je kruh nadomestil kuhan krompir, prek katerega so prelili omamno brbotajoč sir, ki so ga pred tem segreli v ponvi.

Gostje si kar sami postrežejo

Sodobna priprava je kakopak dobila bogato nadgradnjo – poleg mesno-zelenjavnih prilog, s katerimi lahko obložite mizo, izstopa zlasti izvedba na električnem žaru, ki ga dopolnjujejo posebne ponvice za segrevanje sira. Namizna naprava je zadnjih nekaj let popularna tudi pri nas, zlasti ker gostiteljem precej olajša pripravo pojedine. Kako ne, ko pa je naloga gostov, da si kar sami postrežejo in popečejo grižljaje, ki jim gredo v slast. Če se vam torej ob misli na slasten stopljeni sir cedijo sline in se ne želite predolgo smukati po kuhinji, je rešitev za silvestrsko večerjo na dlani: raclette!

revija Jana
Izstopa zlasti izvedba na električnem žaru, ki ga dopolnjujejo posebne ponvice za segrevanje sira.

Sestavine

Za od 6 do 8 porcij

·         500 g sira raclette   

·         24 krompirjev manjše velikosti skuhajte v osoljeni vodi

·         skodelica kislih kumaric

·         skodelica vloženih srebrnih čebulic

·         zelenjava za žar (bučke, paprika, gobe …)

·         narezek iz vaših ljubih svežih in suhih mesnin

·         dve (ali več) bageti   

Priprava

1. Bagete narežite na rezine. Pripravite narezek z mesninami in vloženo zelenjavo, ki vam gre v slast. Posebej narežite bučke, papriko, gobe in druge priloge, ki si jih boste z gosti popekli na žaru. Seveda lahko ponudite tudi tanke rezine mesa in pa dimljeno slanino, ki da peki na žaru dodatno aromo.

2. Sir narežite na tako velike rezine, da bodo ustrezale ponvicam za raclette.

3. Krompir skuhajte v osoljeni vodi, nato pa ga olupite in še vročega servirajte v pokriti posodi.

4. Vse pripravljene sestavine razporedite po omizju, prižgite žar na srednjo temperaturo in spodbudite goste, da si začnejo pripravljati grižljaje. Na vrhnji plošči žara si z družbo popecite zelenjavo in meso, v ponvicah  pod ploščo segrevajte rezine sira, nato pa z živili obložite rezine kruha. Slan krompir, ki ga lahko pokapate  z oljčnim oljem, se bo k pojedini odlično podal. Vsakdo si ga lahko tudi zmečka z vilicami in prelije s sirom. Njam!

Raclette iz pečice

Če nimate omenjenega žara, se seveda lahko lotite segrevanja sira na osnoven način. Celoten kos preprosto položite v pekač in ga v pečici pri nizki temperaturi segrevate do mehkega oziroma dokler se ne začne obilno topiti. Pekač s sirom nato postavite na desko sredi omizja in z nožem nežno strgate stopljene plasti, ki jih nadevate na krompir in/ali preko z zelenjavo in mesninami obloženih kruhkov. Ko pridete do čvrstejšega dela, sir vrnete v pečico in segrevate naprej.

*Sir lahko tudi narežete na manjše rezine in segrevate v ponvi na štedilniku.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 53, 30. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!