»Kaj bi dal, da bi lahko pojedel čokoladno torto,« je potarnal soprog, ki velja za največjega čokoholika daleč naokoli. Žal ima zadnja leta ob zaužitju čokolade tako hude zdravstvene nevšečnosti, da se je moral posloviti tudi od prilagojenih izdelkov. In tako sem se lotila brkljanja po recepturah in snovanja sladice, s katero se bo lahko brez skrbi posladkal. Mi je uspelo? Je! Pa je bil zadovoljen? No, v enem tednu sem sladico spekla štirikrat, tako zelo mu je šla v slast! V tej naši inačici tortice sicer uživa vsa družina, najbolj pa smo navdušeni nad prelivom iz datljev, ki ima teksturo goste, mazave kreme.
Sestavine
za biskvit
- 100 g ajdove kaše
- 100 g sladkorja
- 15 g masla brez laktoze
- 3 jajca
- 40 g moke
- 1 pecilni prašek
- limonina lupinica
- 30 g bio kakava v prahu (brez sledi mleka)
Ljubitelji slajših sladic dodajte sladkor po okusu
za preliv:
- 160 g razkoščičenih datljev
- dve zvrhani žlici masla brez laktoze
- 3 čajne žličke sladkorja v prahu
- ščepec cimeta
- 3 jušne žlice bio kakava v prahu (brez sledi mleka)
- vrečka želatine v prahu
Priprava
1. Biskvit: 100 g ajdove kaše splaknite v cedilu. Potem jo 20 minut kuhajte v vodi, ki ste ji dodali ščepec soli. Ko je kuhana, jo odcedite in ohladite.
2. Medtem ločite rumenjake in beljake. Iz beljakov stepite čvrst sneg, rumenjake pa stepite skupaj s sladkorjem in zmehčanim maslom. Ko bo nastala penasta zmes, počasi dodajte presejano moko s pecilnim praškom, cimet in kakav v prahu.
3. V posodo stresite ohlajeno ajdo, prilijte jajčno zmes in dobro premešajte s kuhalnico ali lopatko. Ko se sestavine lepo povežejo, nežno vmešajte sneg.
Zmes prelijte v pekač in pecite 20 min pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Mi smo uporabili okrogel pekač premera 30 cm.
4. Medtem ko je biskvit v pečici, pripravite preliv. Datlje stresite v kozico, prilijte vodo in jih kuhajte 20 minut, da se omehčajo. Po kuhanju vodo odlijte, prihranite pa 30 ml tekočine.
Datlje, zmehčano maslo, sladkor, cimet, kakav in del prihranjene tekočine gladko zmiksajte z mešalnikom. Presenetila vas bo bogata aromatična omaka, ki po okusu zelo spominja na stopljeno čokolado. Da bi dosegli čvrstejšo teksturo, vam bo v pomoč želatina v prahu – zmešajte jo s štirimi jedilnimi žlicami vode, počakajte da nabrekne, nato pa jo dobro vmešajte v preliv.
5. Omako iz datljev prelijte čez biskvit. Vse skupaj je zelo podobno, ko bi premazali torto s čokoladnim prelivom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 46, 12. november 2024.