Nasveti

Tinov veganski piščanec po mongolsko

Andreja Comino / rubrika Moj najljubši recept
14. 10. 2024, 05.00
Deli članek:

Enako spreten kot na odru, kjer že dolga leta s svojimi stand up predstavami zabava ljudi, lani pa je poskrbel za scenarij, režijo in produkcijo filmske uspešnice Nekaj sladkega, je komik Tin Vodopivec tudi v kuhinji. »V zadnjem letu sem čisto padel notri. Na YouTubu gledam recepte, marsikdaj se med kuhanjem tudi sam posnamem in objavim. Vse moje jedi so vegetarijanske, saj ne jem mesa,« pove Tin.

Marko DelBello Ocepek, revija Jana
Tin Vodopivec in njegov veganski piščanec po mongolsko

Ugotovil je, da je pri kuhanju ključno, da imaš dober nož in leseno ploščo, na kateri potem brezskrbno sekljaš. »S tema pripomočkoma sem neustavljiv. Kuham od tri- do štirikrat tedensko, zlahka pripravim katero koli jed, seveda v vegetarijanski različici. Lotim se tudi polpetov in drugih jedi, ki jih imam rad,« še pove. Veliko komplimentov med svojimi najbližjimi je dobil za veganskega piščanca na mongolski način, inačico ene od jedi, ki jih v kitajskih restavracijah najpogosteje naročamo.

Sestavine  

  • 300 g veganskih piščančjih trakcev   
  • 2 žlici rastlinskega olja (npr. sončnično ali sezamovo)
  • 1 čebula, narezana na tanke rezine
  • 3 stroki česna, na drobno sesekljani
  • 1 cm svežega ingverja, na drobno naribanega
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlici temne sojine omake   
  • 2 žlici sladkorja (rjavi sladkor ali kokosov sladkor)
  • 1 žlica riževega kisa (lahko tudi jabolčni kis)
  • 1/2 skodelice zelenjavne jušne osnove (ali vode)
  • 1/2 žličke koruznega škroba (razredčenega v 1 žlici vode)
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev (po želji za pikantnost)
  • 2 mladi čebuli, narezani na tanke rezine (za okras)
  • sezamova semena (za okras)
  • kuhan riž (za prilogo)

Priprava

1. V večji ponvi ali voku segrejte eno žlico olja na srednji temperaturi. Dodajte veganske piščančje trakce in jih pražite od pet do sedem minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. Odstranite jih iz ponve in postavite na stran.
2. V isti ponvi segrejte preostalo olje. Dodajte čebulo in pražite od dve do tri minute, dokler ne postane mehka in prozorna. Nato dodajte česen in ingver, pražite še eno minuto, dokler ne zadiši.
3. V ponev dodajte sojino omako, temno sojino omako, sladkor in rižev kis. Dobro premešajte in kuhajte na srednji temperaturi, dokler se sladkor ne raztopi. Nato prilijte zelenjavno jušno osnovo in zavrite.
4. V omako dodajte razredčen koruzni škrob in premešajte. Omaka se bo začela zgoščevati. Kuhajte od dve do tri minute, da dosežete želeno gostoto. Če želite jed bolj pikantno, dodajte čilijeve kosmiče. Nato v ponev stresite še popečene veganske piščančje trakce in dobro premešajte, da se koščki prepojijo z omako. Pražite še od dve do tri minute, da se vse sestavine dobro premešajo.

5. Jed postrezite s kuhanim rižem. Lahko jo potresete še s svežo mlado čebulo in sezamovimi semeni.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 41, 8. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov

plesalca
Plesna prvaka

Plesalca Maša Kastelic in Akim Pekunov: Delo na sebi je neskončna pot

taklamakan-desert
Veliki zeleni zid

Kitajci končali gigantski projekt, ki so ga začeli leta 1978